Ce este fasciita eozinofilică
Fasciita eozinofilică sau sindromul Shulman este o afecțiune rară, de cauză incertă, iar simptomele și severitatea bolii pot varia de la un individ la altul. La SANADOR, pacienții beneficiază de diagnostic avansat, tratament multidisciplinar și programe personalizate de recuperare medicală.
În 1974, Shulman a descris pentru prima dată această afecțiune, caracterizată prin inflamarea fasciei (țesut fibros subcutanat), în contextul impregnării acesteia cu eozinofile (un subtip de celule albe). Fasceita eozinofilică determină edem cutanat și îngroșarea tegumentelor.
Afecțiunea eozinofilică este un termen general dat afecțiunilor ce implică infiltrarea țesuturilor și a pielii cu eozinofile (un anumit tip de leucocite). Include afecțiuni generate de infecții, reacții medicamentoase, precum și mușcături de artropode (înțepătura de țânțar, mușcătura de căpușă, înțepătura de păianjen, mușcătura de purice).
La început, sindromul Shulman era considerat o variantă a sclerodemiei, însă absența sindromului Raynaud, a sclerodactiliei și a leziunilor viscerale (cum ar fi dismotilitatea esofagiană) un examen capilaroscopic normal, precum și răspunsul terapeutic la tratamentul cu corticosteroizi, au încadrat afecțiunea ca boală separată. Din punct de vedere epidemiologic, fasceita eozinofilică (FE) poate afecta toate grupele de vârstă, predominant în intervalul 30-60 de ani, la vârsta adultă femeile fiind mai afectate decât bărbații.
-
La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!