Cauzele și factorii de risc pentru faringită
Principalele virusuri care determină roșu în gât sunt cele responsabile de răcelile banale, precum rinovirusurile, adenovirusurile, coronavirusurile și virusurile influenza și parainfluenza (infecție cu virusuri paragripale). Mult mai rar se întâlnesc virusurile herpetice, virusul Epstein-Barr (care determină mononucleoza infecțioasă), virusul imunodeficienței umane (HIV) sau virusurile Coxsackie.
Bacteriile izolate cel mai frecvent din gât, care sunt responsabile de faringitele acute, includ streptococul β-hemolitic de grup A (între 5 și 36% dintre cazuri), Chlamydia pneumoniae, Mycoplasma pneumoniae (care provoacă și pneumonia cu Mycoplasmă), Haemophilus influenzae, Neisseria meningitidis, Arcanobacterium haemolyticum, Fusobacterium necrophorum și Corynebacterium diphtheriae (rar în zilele noastre, datorită vaccinării pe scară largă a copiilor), Chlamydia psittaci (ornitoza) . În cazurile foarte rare de contact oro-genital, faringita poate fi cauzată și de Neisseria gonorrhoeae.
Sindromul retroviral acut, care apare uneori ca primă manifestare a infecției cu HIV, se manifestă prin febră și faringită acută non-exsudativă (fără secreții). La pacienții cu imunitate scăzută sau la cei care urmează tratament prelungit cu corticosteorizi (de exemplu, bolnavii de astm bronșic) poate apărea o formă particulară de faringită, cauzată de fungi precum Candida albicans.
Formele cronice de faringită pot fi declanșate de anumiți alergeni, precum polenul, mucegaiurile sau părul de animale, ori de iritanții din mediu, precum fumul de țigară sau poluanții chimici. La adulți, faringita cronică poate apărea și din cauza refluxului gastroesofagian sau a cancerelor orofaringiene, în timp ce la copii, formele cronice apar, cel mai adesea, secundar amigdalitelor persistente și recurente.