Ce este examenul coproparazitologic  

Examenul coproparazitologic este o metodă prin care poate fi diagnosticată o infecție parazitară, verificând prezența în scaun a unor paraziți - organisme care se instalează în corpul unei gazde, hrănindu-se cu substanțele nutritive ale acesteia. Laboratoarele SANADOR sunt dotate cu tehnologie performantă, care asigură rezultate rapide și corecte pentru analizele coproparazitologice.

Paraziții ajung de obicei în sistemul digestiv și pot provoca diverse boli. Pe lângă infestarea propriu-zisă, paraziții intestinali eliberează toxine în sânge, reducând rezistenta organismului. Infecțiile parazitare pot cauza simptome precum diaree, flatulență, durerile abdominale, respirație urât mirositoare și alte simptome gastrointestinale.

Analize de laborator la SANADOR.
Specialiștii SANADOR asigură diagnostic corect pentru infecțiile parazitare.

Transmiterea paraziților are loc prin intermediul scaunului persoanelor infectate, iar infecția poate fi realizată prin mai multe căi. Aceasta poate include contactul cu solul contaminat, ingestia de carne nepreparată corespunzător, înotul în ape contaminate și folosirea obiectelor unei persoane infectate.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Când este indicată analiza coproparazitologică

Analiza coproparazitologică este indicată în cazul în care pacientul sau copilul prezintă simptome ce sugerează o infecție parazitară. Aceste simptome pot include scaune frecvente și apoase, flatulență, greață, colici abdominale, scaune cu consistență grasă, scădere în greutate fără motiv,  diaree în timpul călătoriilor, temperatură ridicată, prezența sângelui în scaun, precum și prurit anal.

Uneori, pot fi recomandate analize pentru paraziți intestinali în scaun chiar dacă simptomele nu s-au manifestat încă. Dacă apare o infecție parazitară la grădinița copilului, medicul poate recomanda testarea preventivă. De asemenea, testul este util pentru persoanele care au călătorit recent în zone unde paraziții sunt frecvenți sau care au consumat apă nefiltrată.

În cazul în care testul coproparazitologic este pozitiv, medicul poate solicita teste suplimentare de scaun, pentru a evalua răspunsul la tratament și pentru a urmări progresul recuperării. Această analiză poate fi recomandată și pentru diagnosticarea unor afecțiuni intestinale, precum inflamarea colonului sau colita ulcerativa.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Pregătirea pentru examenul coproparazitologic

Este important ca pacientul să informeze medicul despre orice medicamente pe care le ia, inclusiv suplimente alimentare. Medicul poate recomanda evitarea unor substanțe înainte de recoltarea coproparazitologică. Printre acestea sunt preparatele laxative, antidiareice, antiacidele și antibioticele. De asemenea, trebuie evitateă folosirea substanțelor de contrast utilizate în investigațiile imagistice, deoarece acestea pot influența rezultatele testului.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Recoltarea pentru testul coproparazitologic

Pentru recoltarea probei coproparazitologice este recomandată folosirea mănușilor din latex. O metodă eficientă este acoperirea vasului toaletei cu folie de plastic, care va prinde scaunul, facilitând astfel colectarea. Este important ca proba de scaun să nu se amestece cu urină sau hârtie igienică.

După colectare, proba trebuie pusă într-un recipient curat și bine închis, care va fi dus la un spital sau la laborator, conform indicațiilor medicului. Proba recoltată care nu poate fi dusa imediat la laborator poate fi păstrată la o temperatura de 2 - 8 grade Celsius. Proba va fi analizată cu ajutorul unui colorant și a unui microscop, pentru a verifica prezența paraziților.

Recoltarea coproparazitologică la copii poate fi realizată din scutece, asigurându-se că proba de scaun nu este contaminată cu urină.

Cum este realizat examenul coproparazitologic

Testul coproparazitologic este o procedură non-invazivă. Pacientul colectează o probă de scaun proaspăt, într-un recipient steril, având grijă la evitarea contaminării cu urină sau apă. Proba de scaun trebuie trimisă la laborator cât mai repede posibil, ideal în termen de 1-2 ore de la colectare. Paraziții și ouăle acestora pot fi examinate și identificate la microscop, deoarece au caracteristici morfologice distincte, cum ar fi dimensiunea, forma și detaliile structurale, care variază în funcție de specia lor.

În anumite cazuri, pot fi necesare mai multe probe de scaun, cel mai adesea este nevoie de 3 probe într-un interval de 10 zile, deoarece ouăle, larvele sau chistii unor paraziți nu sunt eliminați zilnic, de aceea colectarea în zile diferite crește șansa de a detecta paraziții.

Examenul coproparazitologic durează de obicei câteva zile pentru a obține rezultatele. De obicei, rezultatele sunt disponibile în termen de 2-3 zile de la primirea probelor în laborator.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Interpretarea rezultatelor testului coproparazitologic

Un test coproparazitologic negativ sau normal indică faptul că în proba de scaun nu au fost găsiți paraziți. Aceasta poate însemna că nu există o infecție parazitară sau că numărul paraziților din mostra colectată a fost prea mic pentru a fi detectat.

Un singur rezultat negativ la examenul coproparazitologic nu poate exclude posibilitatea existentei unui parazit, existând posibilitatea unor rezultate fals negative, date de administrarea de medicamente antidiareice, antiacide sau uleiuri minerale. În astfel de cazuri, medicul poate recomanda repetarea testului sau alte investigații, pentru a stabili cauza simptomelor.

În schimb, un test coproparazitologic pozitiv sau anormal al testului coproparazitologic indică o infecție parazitară, semn că au fost detectați paraziți în scaun. Rezultatele vor specifica tipul de paraziți identificați și cantitatea acestora din probă.

Ce se poate depista la analiza coproparazitologică

Există trei tipuri principale de paraziți care pot afecta oamenii: protozoare, helminți și ectoparaziți. Protozoarele și helminții trăiesc în intestin și se pot înmulți în corp, în timp ce ectoparaziții nu pot fi identificați prin acest test.

La analiza coproparazitologică poate fi depistați, de obicei, un singur tip de parazit asociat cu simptomele unei persoane. Totuși, există cazuri în care mai mulți paraziți pot fi prezenți simultan, ceea ce poate complica diagnosticarea și tratamentul. Printre cele mai frecvente protozoare care pot cauza infecții intestinale sunt Giardia (giardiaza), Cryptosporidium și Entamoeba histolytica.

Testul coproparazitologic poate detecta, de asemenea, paraziți precum Balantidium coli, Cyclospora cayetanensis, Dientamoeba fragilis, dar și viermi plați, cu cârlige, rotunzi și tenii (teniază).

Rolul examenului coproparazitologic în stabilirea diagnosticului

Examenul coproparazitologic este un test care ajută la identificarea infecțiilor parazitare intestinale, precum giardiaza, teniaza, ascaridioza, prin detectarea paraziților și a ouălor acestora în scaun. Acest examen permite determinarea tipului de parazit responsabil de infecție.

Prin acest test, pot fi identificați paraziți unicelulari, precum Giardia, Cryptosporidium și Entamoeba histolytica, dar și viermi, care pot provoca simptome precum diaree, dureri abdominale și pierdere în greutate.

De asemenea, analiza este utilă pentru persoanele care călătoresc în zone cu risc mai mare de infecție parazitară. După obținerea rezultatelor, medicul va recomanda tratamente specifice sau măsuri suplimentare de monitorizare, având ca scop reducerea simptomelor și eliminarea paraziților din organism.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație! 

Recoltarea coproparazitologică la SANADOR

Laboratoarele SANADOR sunt dotate cu echipamente moderne, care asigură rezultate precise și promptitudine în eliberarea acestora. Interpretarea rezultatelor este realizată de specialiști cu vastă experiență în gastroenterologie sau în boli infecțioase, care stabilesc diagnosticul și recomandă tratamentul necesar.

SANADOR osigură acces la consultații de specialitate și la tratament eficient pentru parazitozele intestinale. Colaborarea strânsă dintre laboratoare și medici permite stabilirea rapidă a diagnosticului și inițierea tratamentului adecvat, asigurând astfel o îngrijire medicală completă și eficientă pentru pacienți.

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR