Trimestrul 1 de sarcină: săptămânile 1-13
Primele două săptămâni de sarcină reprezintă părțile normale ale ciclului menstrual. Durata sarcinii este calculată în funcție de data ultimei menstruații. În funcție de acest moment, se calculează etapele sarcinii pe săptămâni. Astfel, prima săptămână reprezintă menstruația, iar cea de a doua cuprinde momentul ovulației. Dacă fecundarea a avut loc, evoluția sarcinii continuă cu deplasarea zigotului spre uter, în cea de a treia săptămână. De aceea, în primele trei săptămâni de sarcină, viitoarea mamă nu va prezenta simptome specifice.
Primul semn ce apare în această perioadă este absența menstruației. În acest moment, se poate realiza un test de sarcină din urină acasă sau, pentru mai multă siguranță, se poate recolta beta-HCG (hormonul sarcinii) din sânge venos. Ulterior se va prezenta la primul consult la medicul obstetrician.
În primul trimestru apar modificări hormonale normale. În perioada de sarcină, o femeie produce mai mult estrogen decât în restul zilelor de viață adunate. Este normal să apară modificări ale stării generale, oboseală, greață și vărsaturi în sarcină. Primele modificări ce pot fi observate la nivelul sânilor sunt hiperpigmentarea areolei mamare (zona centrală a sânului ce conține mamelonul se închide la culoare), dilatarea circulației la acest nivel (se pot observa mai pregnant traiectele venoase albăstrui) și mărirea sânilor. Greața matinală și vărsăturile pot fi prezente în primul trimestru de sarcină. Datorită schimbărilor hormonale, mama poate observa apariția acneei. Nevoia de a urina se poate amplifica, iar necesarul de somn și odihnă poate să crească în această perioadă.
Pe măsură ce evoluția sarcinii continuă, din celule se formează placenta, cordonul ombilical și sacul amniotic. Sistemul nervos central și cardio-circulator încep diferențierea, iar embrionul este de mărimea unui bob de orez.
Între săptămânile 5 și 8, la ecografia de sarcină se va auzi prima bătaie a inimii, când embrionul ajunge la mărimea unei zmeure.
La sfârșitul primului trimestru, fătul își mișcă degetele de la mâini și picioare și gura. Acesta este momentul în care sexul poate fi determinat ecografic, prin vizualizarea vaginului (în cazul unei fete) sau a penisului (în cazul unui băiat). Fătul este de mărimea unei prune.
În primul trimestru de sarcină, mama se prezintă la medic pentru primul consult de supraveghere a sarcinii. În cadrul acestuia, se va stabili greutatea mamei, tensiunea arterială, se va realiza un screening pentru boli cu transmitere sexuală, un sumar de urină, se va stabili Rh-ul, nivelul fierului și alte investigații, în funcție de riscul sarcinii. Ecografia face parte din investigațiile obligatorii în primul trimestru de sarcină pentru a evidenția prezenta fătului și viabilitatea sa (prin frecventa cardiacă a fătului). Tot în acest trimestru este indicată efectuarea unui dublu test, ca parte a screeningului prenatal de trimestrul I.
Începând cu această perioadă, mama va evita fumatul, consumul de alcool sau droguri recreaționale, sporturile de contact sau hrana nepreparată corespunzător (exemplu: sushi), pentru a nu afecta evoluția sarcinii. Vitaminele prenatale, în special acidul folic, sunt recomandate înaintea concepției, precum și la începutul sarcinii.