Ce este eventrația?

Eventrația sau hernia incizională este o complicație postoperatorie caracterizată prin protruzia unui organ sau țesut prin peretele abdominal, în apropierea unei incizii. Aceasta poate apărea după intervenții chirurgicale majore, cum ar fi histerectomia, cezariana, sau în cazul pacienților cu ileostomă sau colostomă, unde apare sub formă de eventrație parastomală. La SANADOR, diagnosticul de hernie incizională este stabilit prin examinări detaliate, iar tratamentul asigură rezultate deosebite.

Watch on YouTube

Eventrația abdominală apare ca urmare a cicatrizării insuficiente postoperator a peretelui abdominal. Hernia incizională se dezvoltă cel mai frecvent după intervenții chirurgicale de-a lungul liniei mediane, cum ar fi histerectomia totală sau, mai rar, după o cezariană realizată prin incizie orizontală supra-pubiană.

Este important de reținut că, deși multe cazuri de eventrație nu sunt critice, în lipsa tratamentului pot să apară complicații severe.

Tipuri de eventrație

Hernia incizională poate fi de trei tipuri:

  • Eventrație reductibilă – hernia poate fi împinsă înapoi în abdomen sau dispare atunci când pacientul se întinde în pat;
  • Eventrație ireductibilă (incarcerată) – porțiunea din intestin nu poate fi împinsă înapoi în cavitatea abdominală, ci rămâne blocată și este vizibilă permanent;
  • Eventrație strangulată – atunci când hernia este incarcerată, fluxul de sânge la nivelul intestinului poate fi diminuat. Ischemia prelungită duce la necroză – moartea ireversibilă a țesuturilor. Hernia incizională incarcerată și cea strangulată sunt urgențe medicale.

Cauze și factori de risc pentru hernie incizională

Hernia incizională apare în urma unei intervenții chirurgicale, atunci când plaga nu se vindecă în mod corespunzător, iar peretele abdominal este slăbit, favorizând protruzia conținutului cavității abdominale, cum ar fi intestinul.

Riscul de a dezvolta eventrație postoperatorie este mai ridicat în primele 3-6 luni după intervenție.

De asemenea, alți factori de risc pentru eventrație sunt:

  • Obezitate (în special cea morbidă);
  • Creșterea în greutate postoperator;
  • Fumatul;
  • Vârsta înaintată – mușchii pot deveni slăbiți în contextul îmbătrânirii;
  • Infecția plăgii chirurgicale;
  • Anumite medicamente, cum ar fi corticosteroizi și imunosupresoare;
  • Afecțiuni preexistente, cum ar fi diabet zaharat sau insuficiență renală;
  • Inciziile pe linia mediană a abdomenului;
  • Intervențiile chirurgicale efectuate de urgență;
  • Sarcinile multiple;
  • Nerespectarea recomandărilor privind recuperarea postoperatorie – cum ar fi ridicarea de greutăți și sportul intens;
  • Tehnicile chirurgicale și materialele utilizate.

Semne și simptome de hernie postincizională

Semnele și simptomele de eventrație abdominală includ:

  • O umflătură moale în apropierea inciziei, care poate deveni mai vizibilă atunci când persoana încordează mușchii abdominali – se ridică în picioare, ridică un obiect greu sau tușește;
  • Durere ascuțită, disconfort sau senzație de arsură în zona afectată, care se ameliorează în repaus;
  • Greață și vărsături;
  • Febră;
  • Diaree sau constipație;
  • Ritm cardiac rapid (tahicardie);
  • Scaune subțiri.

Complicațiile provocate de eventrație

O hernie postincizională reductibilă poate evolua spre forma incarcerată și strangulată, ceea ce poate provoca necroza țesutului abdominal.

Ocluzia intestinală este, de asemenea, o complicație serioasă a herniei ireductibile sau strangulate și poate pune viața în pericol. Aceasta este caracterizată de obstrucția lumenului intestinal, ceea ce împiedică avansarea conținutului.

Mai mult decât atât, ocluzia și ischemia intestinală pot cauza perforația peretelui intestinului. Aceasta se asociază cu scurgeri ale conținutului intestinal în cavitatea abdominală, ceea ce poate provoca peritonită (infecția și inflamația peritoneului) și sepsis (infecția răspândită în tot organismul).

Diagnosticul de hernie incizională

Diagnosticul de eventrație este stabilit în cadrul examenului clinic. Prin examinarea fizică a pacientului, specialistul depistează semnele herniei incizionale – o umflătură în apropierea leziunii chirurgicale.

De asemenea, medicul va adresa întrebări cu privire la simptomatologie și la istoricul medical. În cazul unor hernii de dimensiuni mici sau complexe și la pacienții care suferă de obezitate, poate fi necesară confirmarea diagnosticului și evaluarea leziunii prin metode imagistice, cel mai adesea fiind utilizată tomografia computerizată. Aceasta ajută, în plus, la planificarea tratamentului.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Tratamentul pentru eventrație

Hernia incizională necesită, de obicei, operație pentru eventrație, care se poate realiza fie clasic, fie prin laparoscopie (prin câteva incizii de dimensiuni mici) sau prin chirurgie robotică. În timpul intervenției, medicul împinge și repoziționează țesutul herniat, apoi închide orificiul. Pentru a preveni recurența, poate monta o plasă pentru eventrație, care să întărească peretele abdominal.

Dr. Teodor Buliga în timpul unei intervenții chirurgicale pentru eventrație, cu robotul chirurgical da Vinci Xi, la Spitalul Clinic SANADOR.
Pentru operații asistate robotic, Spitalul Clinic SANADOR dispune de robotul chirurgical da Vinci Xi, cel mai avansat model existent în prezent.

Pentru a facilita recuperarea, este important evitarea efortul intens, ridicarea de greutăți, renunțarea la fumat, ținerea sub control a greutății corporale și comorbiditățile. Recuperarea după operația clasică de eventrație este, însă, mai dificilă decât după tehnica laparoscopică.

Dacă eventrația este minoră și reductibilă, medicul poate opta pentru managementul expectativ – monitorizarea evoluției și amânarea intervenției chirurgicale. Acesta poate recomanda un corset medical special, pentru a preveni protruzia. Totuși, această metodă nu tratează hernia incizională, ci doar o ține sub control.

Watch on YouTube

De asemenea, dacă hernia a apărut la scurt timp după intervenția chirurgicală, ceea ce înseamnă că plăgile nu s-au vindecat încă, poate fi indicată amânarea tratamentului chirurgical de corecție până după recuperarea completă.

Cât durează operația de eventrație depinde de complexitatea cazului și de tehnica utilizată. Intervenția poate dura de la 90 de minute până la 3 ore sau chiar mai mult. În cazul unei eventrații ireductibile sau strangulate, tratamentul chirurgical trebuie realizat de urgență, pentru a preveni complicațiile.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Cum poate fi prevenită eventrația?

Pentru a reduce riscul de eventrație după o intervenție chirurgicală sau după montarea unei stome, sunt recomandate următoarele măsuri:

  • Respectarea recomandărilor medicului privind îngrijirea inciziei și perioada de recuperare;
  • Evitarea activității fizice intense și ridicarea de greutăți timp de câteva luni postoperator – medicul va comunica momentul oportun pentru a relua astfel de activități;
  • Controlul afecțiunilor cronice, cum ar fi diabetul zaharat, poate face dificilă vindecarea rănilor;
  • Evitarea fumatului – acest obicei întârzie vindecarea;
  • Adoptarea unei alimentații echilibrate și variate, care să furnizeze suficiente proteine pentru facilitarea proceselor de vindecare, dar și suficiente fibre pentru un tranzit intestinal optim;
  • Menținerea unei greutății corporale sănătoase – excesul ponderal la nivel abdominal poate crește riscul de a dezvolta hernie incizională;
  • Montarea unei plase pentru eventrație – în cazul pacienților cu risc ridicat de hernie incizională, medicul poate fixa o plasă specială în timpul operației, care să susțină organele și peretele abdominal.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Diagnostic si tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de chirurgie generală oferite de medici cu o vastă experiență și de investigații imagistice performante, precum CT 128 slice, pentru diagnosticul corect al eventrației. Atunci când este indicat tratament chirurgical, operația se desfășoară într-un bloc operator foarte bine dotat, la Spitalul Clinic SANADOR, echipa chirurgicală având o vastă experiență în tratamentul chirurgical pentru diferite tipuri de hernie abdominală.

Tratament chirurgical pentru eventrație cu robotul chirurgical da Vinci Xi, la Spitalul Clinic SANADOR
La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile chirurgicale asistate robotic pentru tratamentul herniilor abdominale sunt realizate cu echipamente de ultimă generație.

În funcție de indicația stabilită, cura chirurgicală a herniei abdominale este realizată clasic sau minim invaziv, laparoscopic sau prin chirurgia robotică a herniilor. La Spitalul Clinic SANADOR, operațiile asistate robotic sunt realizate cu ajutorul robotului chirurgical da Vinci Xi, cel mai avansat model existent în prezent. Pentru reabilitate optimă, după vindecare, pacienții au acces la un program personalizat de recuperare medicală.

Complicațiile provocate de eventrația ireductibilă sau strangulată sunt gestionate cu promptitudine, Spitalul Clinic SANADOR fiind singurul spital privat din România care dispune de un Compartiment de Primiri Urgențe.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR