Evenimentele fiziologice ale nou-născutului

Ce sunt evenimentele fiziologice la nou-născut

Evenimentele fiziologice ale nou-născutului sunt reprezentate de adaptările organismului la viața extrauterină. Acestea includ tranziții importante și procese biologice care permit supraviețuirea în afara uterului. La Maternitatea SANADOR, proaspetele mămici au acces la servicii medicale complete, într-un spațiu modern, construit special pentru siguranța și confortul lor și al nou-născuților.

Nou-născutul își petrece obligatoriu primele 48 de ore (ideal 72 de ore) de viață în maternitate. În acest timp, este realizat contactul între mamă și copil și este promovată alăptarea. Proaspetele mămici sunt învățate în maternitate cum pot realiza igiena corectă a nou născutului și cât de des este necesară hrănirea copilul la sân. 

La Maternitatea SANADOR, proaspetele mămici și nou-născuții au acces la îngrijire medicală performantă.

Nou-născutul este copilul cu vârsta între o zi și o lună de viață. După vârsta de o lună, până ce împlinește un an, acesta este sugar. Perioada de nou-născut este o perioadă de adaptare, însoțită de evenimente ce apar tranzitor, în mod normal, denumite evenimente fiziologice la nou născut.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tipuri de incidente fiziologice la nou-născut

Scăderea fiziologică în greutate este unul dintre evenimentele fiziologice la nou născut. În primele zile de viață, în mod normal, nou născutul poate scădea până la 7-10% din greutatea de la naștere. Acest lucru este normal, dar revenirea la greutatea inițială trebuie realizată în maxim 10-14 zile. Dacă scăderea în greutate este mai mare de 10% sau copilul nu revine în două saptămâni la greutatea de la naștere, acesta trebuie consultat urgent de medicul neonatolog sau de medicul pediatru.  

Bontul ombilical se detașează în jurul vârstei de 10 zile. Acesta este un rest ce rămâne atașat nou-născutului după clamparea cordonului ombilical. În termen de câteva zile de la naștere, acesta se usucă și cade, eveniment denumit detașarea bontului ombilical.

Pielea nou-născutului este sensibilă, putând fi afectată de diferite evenimente fiziologice la nou-născut, precum eritemul alergic sau descuamarea fiziologică. Aceste fenomene sunt tranzitorii și nu necesită tratament. Icterul neonatal face parte din seria de incidente fiziologice la nou-născut. Icterul apare în a doua sau a treia zi de viață și uneori poate necesita tratament, în funcție de nivelul de bilirubină.

Printre puținele crize fiziologice la nou-născut ce aduc părinții la medic sunt criză genitală la nou-născut. Deși poate fi alarmantă pentru părinții aflați la primul copil, aceasta nu necesită tratament și nu este o boală, ci doar o perioadă de tranziție. La fetițe, aceasta poate fi manifestată ca o „mică menstruație” – o scurgere vaginală lichidă alb-roz și prin umflarea glandelor mamare. La băieți, criza genitală este caracterizată prin edemul (umflarea) scrotului și al glandelor mamare.   

Eliminarea meconiului este un incident fiziologic la nou-născut, acesta fiind primul scaun. Ulterior, scaunele își schimbă consistența, numărul și culoarea, în funcție de alimentația pe care nou-născutul o primește - de la sân sau formulă de lapte. Un copil alăptat exclusiv la sân va avea mai multe scaune pe zi, de culoare portocalie și consistență semilegată.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

De ce apar evenimente fiziologice la nou-născuți

Evenimentele fiziologice la nou-născuți apar datorită trecerii de la viața intra-uterină la cea extra-uterină. Scăderea în greutate fiziologică apare ca urmare a pierderii fluidelor din organism, a eliminării urinei și a meconiului (primul scaun). O altă explicație a scăderii în greutate a nou născutului este alimentația insuficientă. Lactația abia instalată nu poate asigura necesarul cantitativ al copilului, motiv pentru care, la recomandarea medicului pediatru sau neonatolog, după ce copilul este hrănit la sân, va primi și formulă de lapte în completare.

Icterul fiziologic apare ca urmare a imaturității ficatului în momentul nașterii. Bilirubina în exces, rezultată prin distrugerea celulor roșii foarte numeroase la naștere, este acumulată în organism determinând culoarea galbenă a pielii. Alte tipuri de icter la nou-născut pot apărea dacă mesele sunt rare, la interval mai mare de 3 ore, sau uneori datorită inhibitorilor din laptele matern.

Criza genitală a nou-născutului apare datorită estrogenilor în exces din corpul mamei. Atât la băieți, cât și la fete, excesul de estrogen determină modificări ale organelor genitale, ce sunt tranzitorii. Criza genitală poate dura până la două săptămâni, uneori și o lună.

Analize și investigații indicate în timpul crizelor fiziologice la nou-născuți

Pentru a diagnostica icterul fiziologic, în afara aspectului clinic, medicul neonatolog sau pediatru va utiliza un dispozitiv denumit Bilicheck. Acesta măsoara nivelul de bilirubină prin contactul cu pielea, fără a fi necesar recoltarea analizei nou-născutului.

Acest aparat nu este la fel de exact ca testarea nivelului bilirubinei din sânge, motiv pentru care în anumite cazuri este preferată analiza de sânge pentru a determina valoarea reală.

În crize fiziologice neonatale, diagnosticul clinic este în general suficient – atât în cazul crizei genitale, al eritemului alergic, descuamărilor fiziologice sau scăderea fiziologică în greutate.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Când este necesar tratament pentru crize fiziologice neonatale

Dacă nivelul bilirubinei este mare, acesta poate fi tratat prin fototerapie. Un nivel de peste 20 mg/dl de bilirubină poate determina afectare cerebrală. Valoarea bilirubinei de la care nou-născutul va beneficia de fototerapie, aceasta este stabilită de medicul curant, în funcție de vârstă gestațională și de alți factori de risc.

După câteva ore de fototerapie cu pauză în timpul pentru alăptare, nivelul bilirubinei este testat din nou. Niciunul dintre celelalte evenimente fiziologice ale nou-născutului nu necesită tratament.

Îngrijirea nou-născuților în timpul evenimentelor fiziologice

Prin incidente fiziologice ale nou-născutului este înțeles faptul că în cadrul acestora nou-născutul nu trebuie tratat, deoarece sunt normale și dispar fără alte intervenții. Totuși, există anumite recomandări în fiecare tip de eveniment fiziologic, pentru ca acesta să dispară cât mai repede.

Spre exemplu, în scăderea fiziologică în greutate, cât și în icterul fiziologic, este încurajată alimentația la sân, cu sau fără completare cu formulă de lapte după alăptare. Mama poate alege alăptarea copilul la cerere, atunci când acesta plânge sau este agitat, sau la intervale orare fixe (de opt ori pe zi în prima lună de viață). Indiferent de varianta aleasă, este contraindicat ca nou-născutul să petreacă mai mult de 3 ori fără a mânca, chiar dacă acesta doarme liniștit. El va fi trezit din somn pentru masă la două sau trei ore.

În criza genitală nu este necesară o îngrijire specială a nou-născutului. Odată cu diminuarea nivelului de estrogen din organism, aceasta va dispărea. De asemenea, în cazul eritemului alergic al nou-născutului sau pentru descuamări fiziologice nu sunt necesare măsuri suplimentare de îngrijire a nou-născutului. Desigur că igiena pielii nou-născutului, spălarea și hidratarea, este realizată cu geluri și creme pediatrice, fără parfum și fără alergeni.   

Gestionarea crizei fiziologice neonatale la SANADOR

Maternitatea SANADOR oferă acces la servicii medicale complete și personalizate, adaptate nevoilor fiecărei paciente și micuțului venit pe lume. Echipa de medici empatici, comunicativi și cu vastă experiență asigură monitorizarea atentă și consiliere în alăptare din primele ore de la naștere, pentru a sprijini proaspetele mămici.

Secția de Neonatologie de la Spitalul Clinic SANADOR este dotată cu echipamente moderne, iar echipa medicală specializată în terapie intensivă neonatală asigură îngrijiri pentru nou-născuții prematuri sau cu probleme de sănătate. Nou-născuții beneficiază de screening neonatal complet și de consulturi interdisciplinare, pentru monitorizarea stării de sănătate.

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR