Viața poate fi un act de echilibru pentru orice adult, dar, dacă te simți constant întârziat, dezorganizat, uituc și copleșit de responsabilitățile tale, este posibil să ai tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD). ADHD afectează mulți adulți, iar varietatea sa mare de simptome frustrante poate împiedica totul, de la relațiile tale până la carieră.
Deși nu există un singur test medical sau genetic pentru a depista ADHD, o evaluare diagnostică se realizează în echipa medic psihiatru – psiholog clinician. Diagnosticul de ADHD se poate pune și la adult de către medicul psihiatru, în baza unui consult și a rezultatelor evaluării psihologice.
Diagnosticul de ADHD este determinat pe baza numărului și severității simptomelor, a duratei acestora și a gradului în care aceste simptome provoacă afectări în diverse domenii ale vieții, cum ar fi școală, acasă, loc de muncă, relațiile de prietenie sau familie. În procesul de diagnostic este necesar să se stabilească dacă aceste simptome sunt cauzate de alte afecțiuni sau sunt influențate de afecțiuni coexistente.
Ghidul National Institute for Health and Care Excellence (NICE) pentru ADHD recomandă diagnosticarea pe baza:
- unei evaluări clinice și psihosociale complete a pacientului, ce trebuie să includă discuții despre comportament și simptome în diferite domenii din viața de zi cu zi;
- unui istoric complet al dezvoltării și a unui examen psihiatric;
- observații ale aparținătorului;
- examinarea statusului mental al persoanei.