Ce este eritemul nodos

Eritemul nodos este o erupție nodulară acută ce afectează hipodermul (ultimul strat al pielii) și se prezintă sub forma de noduli dispuși simetric, de obicei pe gambe. La SANADOR, pacienții au acces la consultații de dermatologie și la investigații complete, prin analize de laborator și examinări imagistice, pentru stabilirea diagnosticului corect și recomandarea tratamentului adecvat.

Această erupție cutanată apare ca rezultat al unei reacții de hipersensibilitate întârziată de tip IV, un tip particular de reacție alergică declanșată de diverși factori. Boala poate apărea la toate vârstele, dar este mai frecventă la femeile tinere (între 20 și 40 de ani).

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauze și factori de risc pentru eritemul nodos

Eritemul nodos (EN) este o reacție anormală a organismului la un antigen care are tendința să formeze granuloame în septurile dintre lobulii de grăsime (țesutul subcutanat), ca rezultat al unei reacții alergice.

În unele cazuri, antigenul declanșator este necunoscut (eritem nodos idiopatic), dar în alte situații s-au identificat diverși factori declanșatori, precum:

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cum se manifestă eritemul nodos

Din punct de vedere clinic, eritemul nodos are 3 faze:

  • faza prodromală - care durează 3-6 zile și care se caracterizează prin febră, artralgii (dureri difuze de articulații), durere abdominală și stare generală alterată („ca la răceală”);
  • perioada de stare - care durează în medie 1-2 zile și în care persistă febra, durerile articulare și oboseala accentuată, dar apare și erupția nodulară eritematoasă caracteristică, formată din noduli rotunzi, roșii, calzi, fermi, dispuși simetric de obicei pe gambe;
  • perioada de regresie - care este mai lungă (10-14 zile) și în care nodulii involuează de la sine (culoarea lor se schimbă de la roșu intens la violet și ulterior la galben-verzui), iar durerea și edemul membrelor inferioare se diminuează.

Boala are caracter recidivant (reapare cu precădere primăvara și toamna) și uneori are diverse forme clinice particulare (pe tălpi, migrator). În toate fazele, ortostatismul prelungit accentuează eritem nodos pe picioare.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Complicațiile provocate de eritemul nodos

Eritemul nodos are o evoluție benignă și se remite de la sine, iar apariția complicațiilor este rară, fiind legată mai frecvent de boala de bază. De obicei, nodulii de pe picioare nu ulcerează și se vindecă fără cicatrici sau hipo- ori hiperpigmentări inestetice.

În puține situații eritemul nodos este cronic, cu evoluție persistentă de peste 6 luni și apariția de colecții necrotice încapsulate ale grăsimii sau de lipoame încapsulate mobile.

Analize și investigații pentru eritem nodos

În general, eritemul nodos are un aspect clinic caracteristic pentru medicul dermatolog sau pentru specialistul în boli infecțioase. Analizele uzuale de sânge pot arăta semne de inflamație (VSH crescut, proteina C reactivă crescută), însă dacă medicul suspectează o cauză infecțioasă, este indicat efectuează exudat faringian și/sau nazal.

În infecțiile virale respiratorii sunt efectuate frecvent teste rapide, completate uneori de test PCR pentru depistarea antigenului și de radiografii pulmonare (utile mai ales în tuberculoză). Dozarea angiotensin-convertazei din sânge este utilă pentru depistarea sarcoidozei, iar testele cutanate pentru alergii (testarea patch și/sau testul de transformare trofoblastică), efectuate de medicul alergolog, depistează alergiile la medicamente. În plus, dozarea lipazei și a amilazei serice permite diagnosticul diferențial cu paniculita din pancreatită.

Uneori, este recomandat test ASLO și/sau Quantiferon pentru identificarea etiologiei infecțioase, iar hemoleucograma și frotiul de sânge periferic pot prezenta modificări evidente în caz de leucemie sau limfoame.

Diagnosticul de certitudine al EN se stabilește prin biopsie cutanată profundă și examinare histopatologică, care evidențiază formarea de granuloame în jurul septurilor ce separă lobulii de grăsime. Acestea sunt însoțite de infiltrat inflamator cu leucocite, neutrofile, iar în faza de remisiune apare fibroza.

Stabilirea diagnosticului diferențial

Erupții nodulare eritematoase pot apărea în:

  • erizipel/celulită (inflamare a țesutului cutanat ca urmare a unei infecții directe în această zonă);
  • tulburări de țesut conjunctiv, precum paniculita lupică din lupusul eritematos sistemic;
  • eritem indurat Bazin (asemănător clinic cu eritemul nodos, dar fără simptome sistemice);
  • paniculită pancreatică (noduli subcutanați care ulcerează și semne de pancreatită);
  • abcese cutanate;
  • paniculită traumatică;
  • lipodermatoscleroză (stadiu din insuficiență venoasă cronică);
  • infiltrare malignă a țesutului subcutanat (metastaze la distanță);
  • lepră (foarte rară în prezent, fiind localizată doar în anumite zone endemice de pe glob, precum India).

Pentru stabilirea diagnosticului de eritem nodos, medicul va interpreta rezultatele tuturor analizelor, împreună cu istoricul de boală și cu aspectul clinic. În cazurile în care există incertitudini sau în formele cronice mai rare, biopsia și examenul histopatologic al leziunilor de EN evidențiază caracteristici specifice și stabilesc diagnosticul de certitudine.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Tratamentul pentru eritem nodos

Tratamentul eritemului nodos pe picioare constă în repaus la pat, cu elevarea membrelor și aplicarea de comprese umede reci. În caz de mobilizare, este recomandată purtarea ciorapilor elastici compresivi. Prima linie de tratament o reprezintă administrarea orală de antiinflamatoare nesteroidiene la 4-6 ore, împreună cu aplicarea de dermatocorticoizi sub formă de geluri sau creme. În plus, administrarea iodurii de potasiu în dozele stabilite de medic poate reduce semnificativ simptomatologia.

Dacă erupția este severă și debilitantă, este indicată administrarea orală sau chiar intralezională de corticosteroizi ori alte terapii (imunosupresoare sau antimalarice orale).

În toate cazurile, trebuie tratată boala de fond care a dus la apariția eritemului nodos, dacă aceasta poate fi identificată (de exemplu, tuberculostatice în caz de tuberculoză sau chimioterapie în leucemii/limfoame). Eliminarea medicamentului cauzator în formele post-medicamentoase (frecvent cronice, recidivante) este esențială pentru succesul tratamentului.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații efectuate de medici cu o vastă experiență și de investigațiile medicale necesare pentru un diagnostic rapid și precis al afecțiunilor cutanate. În funcție de indicația stabilită de medic, pacienții au acces la analize de laborator și la teste specifice, pentru identificarea cauzei de bază care a produs eritemul nodos.

Abordarea terapeutică este una multidisciplinară, pacienții având acces la evaluare medicală realizată de medici cu diferite specializări – alergologie, dermatovenerologie sau boli infecțioase, în funcție de specificul fiecărui caz în parte. În urma investigațiilor, tratamentul este stabilit individualizat pentru fiecare pacient, ținând cont de cauza erupției, de severitatea simptomatologiei și de alte afecțiuni asociate. În acest fel, sunt prevenite complicațiile, cu îmbunătățirea rapidă a calității vieții pacienților.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație! 

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR