Ce este epiziotomia

Epiziotomia este o procedură chirurgicală efectuată în timpul nașterii naturale, care constă în incizia perineului, adică a țesutului dintre vagin și anus. Intervenția are rolul de a lărgi orificiul vaginal, astfel încât bebelușul să treacă mai ușor în timpul expulziei, prevenind astfel ruptura de perineu, care se asociază cu o serie de complicații și cu o vindecare dificilă.

Watch on YouTube
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Deși în trecut epiziotomia era o practică frecventă, în prezent nu se mai efectuează de rutină, ci doar în anumite situații. Medicul obstetrician este cel care decide dacă este necesară procedura, deoarece aceasta produce un traumatism obstetrical. În funcție de modul în care se efectuează incizia perineului, epiziotomia poate fi de mai multe tipuri. Cele mai utilizate tehnici sunt:

  • Epiziotomie mediană: Incizia începe din centrul orificiul vaginal și coboară în linie dreaptă de-a lungul perineului, până la anus. Această tehnică se asociază cu un risc ridicat de extindere a leziunii la sfincterele anale (mușchii circulari care controlează defecația);
  • Epiziotomie medio-laterală: Presupune efectuarea unei tăieturi pe diagonală, care coboară într-un unghi de 45 sau 60 de grade în regiunea perineului, evitând astfel musculatura din zona anală. Deși riscul de extindere la anus este mai scăzut, recuperarea poate fi mai dificilă.

Indicații pentru epiziotomie

Epiziotomia nu este indicată tuturor pacientelor, deci nu se efectuează de rutină, deoarece se poate asocia cu o serie de riscuri. Deși în trecut procedura era o practică destul de comună în timpul nașterilor, cele mai recente studii sugerează că aceasta trebuie efectuată doar în cazuri speciale, atunci când beneficiile depășesc riscurile.

În general, indicația de epiziotomie se stabilește în timpul nașterii, pe baza opiniei clinice. În anumite situații, având în vedere o serie de criterii, medicul poate considera că această procedură este cea mai sigură opțiune pentru o naștere fără complicații.

Astfel, medicul sau moașa pot lua în considerare o epiziotomie în următoarele cazuri:

  • Există un risc ridicat de lacerații perineale de grad avansat (ruptură de perineu), în timpul nașterii pe cale vaginală, cum ar fi cele care se întind până la sfincterul anal;
  • Bebelușul este prea mare sau este un făt macrosom (greutate peste 4000 g);
  • Nou-născutul este într-o poziție anormală (prezentație pelviană sau prezentație facială);
  • Bebelușul prezintă distocie de umăr – umărul se blochează în canalul nașterii, prin urmare apare distocia la naștere;
  • Este necesară nașterea asistată cu instrumente (vacuum sau forceps);
  • Prezența unor semne neobișnuite în cazul fătului, cum ar fi un ritm cardiac anormal (prea rapid sau prea lent), care se asociază cu un aport redus de oxigen și impun o naștere rapidă;
  • Mama este epuizată în urma unui travaliu prelungit și a efortului de împingere sau nu mai poate controla în mod corespunzător impulsul de a împinge;
  • Mama prezintă o afecțiune medicală serioasă, care impune o naștere cât mai rapidă, pentru a minimiza riscurile.

Avantajele epiziotomiei

Principalul avantaj al epiziotomiei este acela că poate preveni ruptura de perineu de grad avansat (de gradul 3 sau 4), care produce leziuni profunde la nivelul sfincterelor anale. Aceste lacerații severe se pot asocia cu diferite complicații (precum disfuncție sexuală, prolaps de organe pelvine (prolaps vaginal) – prolaps uterin, cistocel - incontinență fecală și incontinență urinară). Astfel, atunci când există risc ridicat de ruptură perineală gravă, epiziotomia poate ajuta la minimizarea complicațiilor.

Totuși, este important de știut că nici epiziotomia nu este lipsită de riscuri. Spre exemplu, pot să apară anumite complicații, precum fistula vaginală, dispareunie. De asemenea, aceasta implică o perioadă de recuperare prelungită.

Cum se realizează procedura

Intervenția presupune următoarele parcurgerea mai multor etape:

  1. Efectuarea anesteziei și igienizarea zonei: medicul efectuează o anestezie locală cu ajutorul unei injecții, în cazul în care pacienta nu a beneficiat deja de o anestezie epidurală. De asemenea, perineul se igienizează cu substanțe antiseptice, cu scopul de a reduce riscul de infecție și complicații.
  2. Efectuarea inciziei perineului: medicul folosește un bisturiu sau o foarfecă chirurgicală, pentru a secționa perineul în zona mediană sau medio-laterală. De obicei, acesta efectuează incizia atunci când o porțiune de 3-4 centimetri din capul bebelușului devine vizibilă. Medicul îi va împinge ușor capul cu degetele, pentru a-l proteja. Dimensiunea tăieturii variază de la o pacientă la alta, în funcție de diferite caracteristici,  cum ar fi cele anatomice (lungimea perineului). Datorită anesteziei, pacienta nu simte durere în timpul procedurii. Ulterior, are loc expulzia.
  3. Suturarea plăgii: După naștere, medicul evaluează severitatea leziunilor, printr-un examen vaginal și rectal. De asemenea, acesta curăță plaga cu soluție antibacteriană și suturează incizia cu fire chirurgicale resorbabile. Astfel, nu este necesară îndepărtarea lor după vindecare.

Recuperarea după epiziotomie

În general, recuperarea după epiziotomie durează în jur de 4-6 săptămâni și poate fi dureroasă. În această perioadă, nu trebuie folosite tampoane interne și este interzis contactul sexual. Medicul va stabilit când poate fi reluată activitatea sexuală, în urma consultației ginecologice de control.

În perioada alăptării la sân, unele medicament nu sunt recomandate. Astfel, pentru controlul durerii, medicul va indica un analgezic potrivit, care nu-l afectează pe bebeluș. De asemenea, specialistul îi va explica pacientei cum trebuie îngrijită corect plaga, până la vindecarea completă. În această perioadă este foarte important ca pacienta să aibă o dietă bogată în fibre (fructe, legume, leguminoase boabe, cereale integrale, semințe de in sau chia, tărâțe de ovăz) și să se hidrateze suficient, pentru a preveni constipația.

După vindecare, ca parte a îngrijii după naștere, sunt indicate exercițiile Kegel, pentru întărirea mușchilor planșeului pelvin. Acestea se realizează prin contracția și relaxarea regulată a mușchilor utilizați în controlul micțiunii. Pentru a obține cele mai bune rezultate, pacienta se poate adresa unui specialist în recuperare medicală, care va stabili un program personalizat de exerciții.

Pacienta trebuie să se prezinte la un Compartiment de primiri urgențe dacă, în urma epiziotomiei, apar următoarele semne și simptome care pot indica o complicație:

  • o scurgere albă și urât mirositoare de la nivelul plăgii;
  • durerea este persistentă sau se agravează;
  • plaga s-a deschis;
  • a fost eliminat un cheag de sânge de dimensiuni mari.

Naștere în siguranță la Maternitatea SANADOR

La Maternitatea SANADOR, parte a celui mai mare spital privat multidisciplinar din țară, pacientele se bucură de o naștere în siguranță și în cele mai bune condiții de confort. Ele pot alege pachetul de naștere care li se potrivește și beneficiază de o monitorizare completă a  sarcinii, prin consultații, analize de laborator, ecografii de sarcină și teste speciale de screening și diagnostic, în funcție de indicația stabilită. În acest fel, pot fi diagnosticate și tratate din timp eventuale complicații care pot să apară în timpul sarcinii.

Watch on YouTube

În timpul travaliului și al nașterii naturale, pacientele care aleg Maternitatea SANADOR vor fi permanent monitorizate și consiliate de moașe, asistente și medici empatici și experimentați, care pot interveni imediat, dacă apar situații neplăcute. În cazul unei nașteri mai dificile, medicul va realiza în siguranță epiziotomia. De asemenea, Spitalul Clinic SANADOR dispune de un bloc operator modern echipat, pentru naștere prin cezariană în regim de urgență, dacă situația o impune.

După naștere, pacientele au acces la servicii medicale postnatale complete, inclusiv de consiliere pentru alăptăre și îngrijirea nou-născutului. La Maternitatea SANADOR, pacientele se bucură de condiții foarte bune de cazare, putând opta pentru sistemul rooming-in  – mama și nou-născutul sunt spitalizați în aceeași rezervă.

Secția de Neonatologie este dotată cu aparatură modernă și include un compartiment de Terapie Intensivă Neonatală, esențial pentru cazurile critice, cum sunt nou-născuții prematuri sau cei care vin pe lume cu probleme de sănătate.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR