Ce este epiziotomia
Epiziotomia este o procedură chirurgicală efectuată în timpul nașterii naturale, care constă în incizia perineului, adică a țesutului dintre vagin și anus. Intervenția are rolul de a lărgi orificiul vaginal, astfel încât bebelușul să treacă mai ușor în timpul expulziei, prevenind astfel ruptura de perineu, care se asociază cu o serie de complicații și cu o vindecare dificilă.
-
La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!
Deși în trecut epiziotomia era o practică frecventă, în prezent nu se mai efectuează de rutină, ci doar în anumite situații. Medicul obstetrician este cel care decide dacă este necesară procedura, deoarece aceasta produce un traumatism obstetrical. În funcție de modul în care se efectuează incizia perineului, epiziotomia poate fi de mai multe tipuri. Cele mai utilizate tehnici sunt:
- Epiziotomie mediană: Incizia începe din centrul orificiul vaginal și coboară în linie dreaptă de-a lungul perineului, până la anus. Această tehnică se asociază cu un risc ridicat de extindere a leziunii la sfincterele anale (mușchii circulari care controlează defecația);
- Epiziotomie medio-laterală: Presupune efectuarea unei tăieturi pe diagonală, care coboară într-un unghi de 45 sau 60 de grade în regiunea perineului, evitând astfel musculatura din zona anală. Deși riscul de extindere la anus este mai scăzut, recuperarea poate fi mai dificilă.