Epilepsia este o afecțiune a sistemului nervos central, caracterizată prin tulburări ale activității cerebrale, crize epileptice, modificări comportamentale, alterarea sensibilităților și pierderea cunoștinței.
Epilepsia poate apărea la orice tip de pacient. Aceasta poate afecta deopotrivă și femeile, și bărbații, indiferent de rasă, etnie sau vârstă.
Caracteristicile crizelor pot varia destul de mult. Pacienții epileptici pot avea crize cu morfologii total diferite: privire pierdută în care clipitul dispare pentru un interval scurt de timp sau spasme repetate la nivelul membrelor afectate. Faptul că un pacient are, la un moment dat, o criză nu stabilește diagnosticul de boală. De regulă, cel puțin două crize spontane neprovocate sunt necesare pentru a se putea stabili diagnosticul de epilepsie.
Tratamentul medicamentos sau chirurgical poate controla eficient apariția crizelor pentru majoritatea pacienților cu această boală. Unii pacienți necesită o terapie permanentă pentru a putea controla eficient aceste crize, iar alții nu se mai confruntă cu crize, de la sine, prin evoluția naturală a bolii. Copiii diagnosticați cu această boală pot cunoaște o amplificare a simptomatologiei direct proporțională cu creșterea, însă consultul de specialitate poate lămuri forma bolii la copii și contribuie la stabilirea terapiei potrivite.