Epicondilita laterală (cotul tenismenului)

Ce este epicondilita laterală?

  • Simți durere în articulația cotului sau la încheietura mâinii? Vino la SANADOR pentru diagnostic și tratament!

Epicondilita laterală, supranumită și „cotul tenismenului”, este o afecțiune articulară care apare din cauza suprasolicitării tendoanelor cotului, de obicei din cauza mișcărilor repetitive ale încheieturii mâinii și brațului. Contrar denumirii sale, sportivii de performanță nu sunt singurii afectați de această problemă. Persoanele implicate în activități repetitive, care solicită articulația cotului, pot dezvolta adesea epicondilită laterală.

Watch on YouTube

Durerea apare în principal în tendoanele mușchilor antebrațului, dar poate iradia și spre încheietura mâinii. Deseori, odihna și administrarea de medicamente pentru ameliorarea durerii pot contribui la reducerea acesteia. Totuși, când terapia conservatoare nu are efect, un medic specializat în ortopedie-traumatologie poate recomanda o intervenție chirurgicală.

Semnele și simptomele epicondilitei laterale

Epicondilita laterală se manifestă prin durere de la nivelul cotului și să iradieze în antebraț și încheietura mâinii. Pe lângă durere, pacientul poate întâmpina dificultăți în realizarea unor activități obișnuite, precum prinderea unor obiecte, din cauza disconfortului și a slăbiciunii musculare.

Dacă manifestările clinice persistă, chiar și după perioade de odihnă, administrarea de medicamente antialgice și aplicarea locală de gheață, se recomandă consultarea unui specialist.

  • Dacă ai un disconfort la nivelul cotului, programează o consultație la SANADOR, pentru investigațiile necesare în vederea stabilirii unui diagnostic precis!

Cauze și factori de risc pentru epicondilita laterală

Cotul tenismenului poate să apară din cauza contracției repetate a musculaturii antebrațului și a încheieturii mâinii. Mișcările repetitive ale brațului pot duce la o suprasolicitare a mușchiului, iar pe măsură ce acesta obosește, tendonul care îl leagă de proieminența osoasă exterioară a cotului, epicondilul lateral, preia sarcină. O astfel de supraîncărcare poate provoca inflamație și durere – tendinita cotului, care în timp va evolua spre tendinoză și poate duce chiar la ruperea tendonului.

Cotul tenismenului poate să apară la orice vârstă, dar este mai frecvent la persoanele între 30-50 de ani și afectează ambele sexe. După cum îi sugerează și numele, jocul de tenis, în special utilizarea repetată a loviturii de rever, este o posibilă cauză pentru apariția acestei afecțiuni.

Afecțiunea apare însă și la persoane care au meserii ce presupun mișcări repetitive, care pot suprasolicita articulațiile. Astfel, cei mai predispuși la epicondilita laterală sunt: jucătorii de baseball și softball, cei care joacă popice sau care practică scrimă, jucătorii de tenis ori squash, muncitorii la linia de asamblare și mecanicii auto, măcelarii, bucătarii, medicii stomatologi, grădinarii, manichiuristele, muzicienii și pictorii, persoanele care folosesc des mouse-ul computerului.

De obicei, cotul tenismenului nu apare simultan la ambele brațe, ci afectează numai brațul care este folosit mai des.

Diagnosticul epicondilitei laterale

Pentru început, medicul ortoped analizează zona afectată sau poate exercita o presiune asupra ei, ori poate să îi solicite pacientului să miște cotul, încheietura mâinii și degetele în diferite moduri. O anamneză corect efectuată este, de asemenea, importantă.

Specialistul poate recomanda și efectuarea unor investigații imagistice suplimentare, pentru a exclude alte afecțiuni care dau simptome asemănătoare cu epicondilita laterală (diagnostic diferențial). În acest fel, poate fi stabilit diagnosticul de certitudine.

Printre testele care pot fi recomandate se numără radiografia digitală sau convențională, care poate exclude, de pildă, poliartrita reumatoidă, dar și un examen RMN de cot ori electromiografie (EMG), pentru excluderea altor boli în care pot să apară manifestări clinice similare cotului tenismenului.

Tratamentul epicondilitei laterale

Epicondilita laterală poate beneficia de tratament conservator, dar atunci când odihna și medicația împotriva durerii nu ajută, medicul ortoped poate recomanda proceduri de recuperare medicală. În cazurile severe, poate fi necesar tratamentul chirurgical.

Dacă menifestările clinice sunt legate de practicarea tenisului, cu ajutorul kinetoterapiei se pot deprinde anumite exerciții pentru a întinde treptat țesutul lezat și pentru întărirea musculaturii antebrațului. Exercițiile care implică coborârea foarte încet a încheieturii mâinii după ridicarea acesteia, sunt deosebit de utile. De asemenea, poate fi utilă și folosirea unei orteze pentru antebraț, pentru a reduce presiunea asupra țesutului afectat.

Un tratament util în atenuarea durerilor provocate de epicondilita laterală poate fi și stimularea electrică transcutanată nervoasă (TENS), o procedură de fizioterapie care folosește mici impulsuri electrice de joasă frecvență.

Injecțiile cu plasmă bogată în trombocite sau cu Botox direct în tendonul dureros, pot fi o altă opțiune terapeutică atunci când toate tipurile de tratament încercate anterior nu au avut succes.

Tenotomia cu ultrasunete (TENEX) este o procedură în care, sub ghidaj ecografic, medicul introduce un ac special prin piele, în porțiunea deteriorată a tendonului. Datorită vibrațiilor rapide ale acului, țesutul deteriorat poate fi aspirat.

Intervenția chirurgicală este indicată numai atunci când simptomele nu s-au îmbunătățit după 12 luni de tratament conservator. Operația poate fi efectuată clasic sau minim invaziv, ședințele de recuperare medicală având un rol esențial în vindecare.

  • Tratamentul epicondilitei laterale este stabilit de medicul specialist, în funcție de severitatea afecțiunii. Vino la SANADOR pentru un tratament personalizat!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR