Ce este eozinofilia
Eozinofilia înseamnă producția unui număr crescut de eozinofile, celule ale sângelui cu rol important în apărarea organismului de alergeni, fungi și paraziți. Diagnosticul de eozinofilie este stabilit atunci când există peste 500 de eozinofile/microlitru în sângele periferic. Vino la SANADOR pentru analize de sânge performante, esențiale pentru diagnosticarea afecțiunilor hematologice!
În sânge există trei tipuri de celule: eritrocitele, sau globulele roșii, cu rol în transportul de oxigen și de dioxid de carbon, trombocitele, cu rol în coagularea sângelui și globulele albe, sau leucocitele, cu rol în sistemul imunitar.
Eozinofilele sunt un tip de leucocite, fiind celule cu rol în apărarea organismului împotriva alergenilor, fungilor și paraziților și în reacțiile inflamatorii acute și cronice. Alături de neutrofile și bazofile, eozinofilele sunt aparțin liniei granulocitare, datorită prezenței la interiorul acestora a unor granule încărcate cu diverse substanțe toxice pentru microorganisme și cu diverse molecule cu rol în medierea răspunsului inflamator.
Eozinofilele se formează și maturează în măduva osoasă și, ulterior, migrează în sânge și la nivelul diverselor țesuturi. Acestea pot trăi aproximativ 2-5 zile în sângele periferic, iar la nivelul țesuturilor pot persista pentru câteva săptămâni. Astfel, eozinofilele se pot regăsi în sângele periferic și în alte țesuturi din organsim, precum măduva osoasă hematogenă, țesutul adipos, piele, plămâni și stomac.
Atunci când un agent patogen invadează organismul (de exemplu, un alergen – praf, polen sau un microorgansim – fung, parazit), aceste celule migrează la nivelul țesutului respectiv și eliberează proteine toxice pentru microorganisme, dar și diverse molecule cu rol inflamator. Descărcarea conținutului acestora determină apariția unei reacții inflamatorii, care atrage la rândul său alte eozinofile și alte celule ale sistemului imunitar, crescând amploarea reacției inflamatorii.
-
Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!