Ce sunt enzimele serice crescute?

Enzimele serice crescute indică probleme ale unor organe și sisteme. Enzimele sunt substanțe proteice care ajută la desfășurarea normală a majorității proceselor chimice din organism. Corpul uman are mii de tipuri de enzime care îndeplinesc funcții foarte variate, de la coagularea sângelui, digestie, funcționarea sistemului nervos, până la eliminarea deșeurilor din organism. Vino la SANADOR pentru investigații avansate și tratament modern!

Enzimele serice se dozează din sânge pentru putea aprecia buna funcționare a anumitor procese. Un nivel crescut de enzime în sânge este adesea cauzat de o leziune a organelor interne sau o afectare la nivel musculo-scheletal. Anumite enzime serice crescute pot fi asociate cu afectarea specifică a anumitor organe. De exemplu, un nivel crescut de enzime hepatice indică adesea inflamația sau deteriorarea celulelor hepatice. Există numeroase cauze pentru enzime hepatice crescute, cele mai frecvente fiind infecția cu un virus care lezează celulele ficatului, consumul de alcool și anumite medicamente.

Un alt exemplu de nivel ridicat de enzime serice foarte des întâlnit este cazul unui pacient cu enzime cardiace crescute. Inima eliberează anumite enzime cardiace care pot fi dozate în sânge atunci când există leziuni la nivelul ei sau stres din cauza lipsei de oxigen. De exemplu, un nivel crescut de enzime cardiace este întâlnit la un pacient după un sindrom coronarian acut, un infarct miocardic acut (atac de cord) sau în cazul insuficienței cardiace.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tipuri de enzime serice

Există numeroase tipuri de enzime serice, fiecare cu o altă specificitate de organ și proces biologic, dar acestea nu se află exclusiv doar la nivelul unui organ. Acesta este motivul pentru care, în anumite situații, se poate întâlni un nivel crescut de enzime serice de specific hepatic într-o leziune de la nivel cardiac sau chiar cerebral. Din această cauză, orice analiză de sânge trebuie interpretată în contextul clinic și biologic al fiecărui pacient în parte. În practica curentă se dozează cel mai frecvent câteva tipuri de enzime asociate în cele mai multe cazuri anumitor organe. De exemplu:

Enzime cardiace:

  • Troponina – inima este singurul organ care produce această enzimă, fiind astfel testul principal folosit pentru a detecta leziunile cardiace, în special cele provocate de ischemie; nivelul troponinei începe să crească după aproximativ 4 ore de la debutul infarctului și rămâne ridicat timp de câteva zile;
  • Creatinkinaza (CK) și izoenzima sa, CK-MB – enzime aflate în interiorul mușchiului cardiac, care ajută la măsurarea leziunilor cardiace cauzate de ischemie.

Enzime hepatice:

  • Alaninaminotransferaza (ALT sau TGP);
  • Aspartataminotransferaza (AST sau TGO);
  • Fosfataza alcalină (ALP);
  • Gama-glutamil transferaza (GGT).

Enzime pancreatice:

  • Amilaza serică;
  • Lipaza serică.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cauze care pot duce la un nivel crescut de enzime serice

Există numeroase cauze care pot determina un nivel ridicat de enzime serice. Unele situații pot fi cauzate de patologia acută a unui singur organ, altele de o afectare generală a organismului. În cazul în care există un nivel crescut de enzime în sânge generalizat, fără a putea determina o specificitate de organ, trebuie luate în considerare cauze precum:

  • deshidratarea severă;
  • insuficiența multiplă de organ (MSOF) – sindrom asociat cu alterarea funcției mai multor sisteme de organe;
  • sepsisul – infecție generalizată.

În cazul enzimelor cardiace, acestea pot avea un nivel crescut în sânge, cel mai frecvent când pacientul prezintă:

  • infarct miocardic acut (atac de cord);
  • angină pectoralădurere în piept cauzată de reducerea fluxului sanguin către inimă;
  • miocardită – inflamație a mușchiului cardiac;
  • insuficiență cardiacă – incapacitatea inimii de a pompa o cantitate suficientă de sânge pentru nevoile organelor.

Multe boli și afecțiuni pot contribui la creșterea nivelului seric al enzimelor hepatice. Cauzele mai frecvente ale enzimelor hepatice crescute includ:

  • anumite medicamente (paracetamol, statine);
  • consumul de alcool;
  • insuficiența cardiacă;
  • infecția cu virusuri cu tropism hepatic (virusul hepatitic A, B, C sau E, citomegalovirus (CMV), virusul Epstein-Barr);
  • boala ficatului gras non-alcoolic;
  • ciroza hepatică;
  • obezitatea;
  • hepatita autoimună – inflamație hepatică determinată de o tulburare autoimună;
  • hemocromatoza – cantitatea prea mare de fier depozitată în organism;
  • boala Wilson – cantitate mult prea mare de cupru stocată în corp;
  • cancerul de ficat;
  • sepsisul.

Cum se testează nivelul enzimelor serice?

Nivelul enzimelor serice se testează cu ajutorul unei analize uzuale de sânge, pentru care este necesară recoltarea unei probe de sânge venos pe o eprubetă specifică. În funcție de situație, testul se poate efectua în cabinetul unui medic, într-un laborator de analize de sânge sau într-un spital. Procedura durează doar câteva minute. Pentru a nu întâmpina dificultăți, înainte de recoltare se recomandă ca pacientul să:

  • se hidrateze corespunzător – consumul unei cantități suficiente de apă înainte de test ajută sângele să circule mai ușor prin vasele de sânge;
  • evite nicotina – fumatul produce îngustarea vaselor de sânge, îngreunând recoltarea;
  • anunțe medicul dacă are fobie de ace sau de sânge;
  • întrebe medicul dacă se recomandă postul alimentar înainte de recoltare.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Complicații care pot să apară în cazul unui nivel crescut de enzime serice

Un nivel crescut de enzime serice poate fi urmat de apariția unor complicații. Există situații când enzimele serice pot fi modificate înainte ca patologia să aibă un răsunet clinic sau/și imagistic specific sau să nu fie modificate semnificativ. În aceste situații, afecțiunea cauzatoare poate evolua până când este stabilit diagnosticul corect, ducând uneori la o agravare a prognosticului pacientului.

O altă situație nefavorabilă este reprezentată de suprainvestigarea unui pacient cu enzime serice crescute foarte puțin, fără a interpreta situația în context clinic sau fără a lua în calcul inclusiv o eroare de laborator.

Tratamente pentru reducerea nivelului de enzime serice

Pentru reducerea nivelului de enzime serice există diverse abordări de tratament, în funcție de cauza creșterii acestora și de condiția fizică a pacientului. De exemplu, dacă nivelul enzimelor hepatice sau pancreatice este doar puțin crescut peste limita superioară a normalului, recomandarea este de repetare a analizelor de sânge după două, până la patru săptămâni.

Dacă se menține un nivel ridicat de enzime serice, se recomandă mai multe analize de sânge sau investigații imagistice, cum ar fi ecografie abdominală, tomografie computerizată sau examen RMN, pentru a identifica cu exactitate cauza. Tratamentul se va concentra pe gestionarea acesteia. De exemplu, pentru un nivel crescut de enzime hepatice se poate recomanda pierderea în greutate, reducerea sau oprirea consumului de alcool, odihna, oprirea administrării medicamentelor cu efect toxic hepatic sau tratament antiviral.

În cazul unui nivel crescut de enzime cardiace, pacientul necesită efectuarea unor investigații speciale, cum sunt electrocardiograma (EKG) și ecografia cardiacă. Acestea ajută la stabilirea cu promptitudine a prezenței unei patologii care poate pune viața în pericol și care poate beneficia de tratament curativ. De exemplu, în cazul infarctului miocardic acut, se pot monta stenturi pe vasele de sânge afectate în primele ore de la debut.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, testele de măsurare a enzimelor serice sunt precise, iar persoanele cu enzime serice crescute au acces la investigații avansate, efectuate cu echipamente moderne. SANADOR deține aparatură de ultimă generație, ca tomografele Siemens CT Definition Edge cu 128 slice-uri și echipamentele RMN cu putere 3 Tesla.

La SANADOR sunt realizate toate investigațiile necesare pentru descoperirea cauzelor care determină nivelul crescut de enzime serice și, în funcție de rezultatele acestora, medicii experimentați aleg tratamentul adecvat. Profilul multidisciplinar al Spitalului Clinic SANADOR facilitează accesul la medici de diferite specializări și stabilirea unui plan de tratament adecvat situației medicale a fiecărui pacient.

Uneori, enzimele serice crescute indică o urgență medicală, așa cum sunt infarctul miocardic acut și accidentul vascular cerebral. Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat care are un Compartiment de Primiri Urgențe. Dotat cu 26 linii de gardă, dispecerat propriu și flotă proprie de ambulanțe, CPU SANADOR asigură tratament prompt, inclusiv pentru afecțiuni chirurgicale. Spitalul Clinic SANADOR este, de asemenea, singurul spital privat în care este efectuat tratament de urgență prin tromboliză intravenoasă pentru accident vascular cerebral (AVC) ischemic acut.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR