Cauze și factori de risc
Unul dintre principalii factori de risc pentru entorsele de gleznă este practicarea anumitor sporturi, precum fotbal, tenis, baschet sau alergare. Dacă suprafața pe care sportivul aleargă nu este plană, are gropi sau alte denivelări, riscul de a se produce leziuni ligamentare la nivelul gleznei crește. Aceasta situație poate să apară de exemplu în vacanță, când practicăm volei pe plajă, pe nisip.
Un alt factor de risc este purtarea unei perechi de încălțăminte nepotrivită cu sportul practicat, spre exemplu alergarea în papuci sau în sandale. De preferat este să purtăm adidași, chiar specializați pentru tipul de sport practicat (de exemplu fotbal), deoarece talpa este special creată pentru confortul sportivului.
Anumite mișcări sunt mult mai frecvent asociate cu entorsele de gleznă. Printre aceste se numără săriturile, datorită riscului de aterizare într-o poziție greșită, sau pivotările.
Factorii de risc individuali ai entorselor de gleznă sunt anomalii structurale pre-existente, precum un picior mai arcuit. Dacă deja glezna a fost afectată de o entorsă în trecut, riscul de a se produce din nou este mult mai mare, în urma instabilității articualației.