Cauze și factori de risc
Cauzele apariției entorsei de genunchi sunt multiple.
Traumatismul
În general, entorsa genunchiului apare în urma unui traumatism. Tipul leziunii diferă în funcție de mecanismul de producere al traumei. Traumatismele directe, cele sportive sau căzăturile generează forțe care pot întinde sau comprima aparatul capsulo-ligamentar sau țesuturile moi adiacente.
Forțele interioare (în valgus) lezează ligamentul colateral medial, ulterior pot rupe ligamentul încrucișat anterior și meniscul intern sau pot provoca întinderea ligamentului încrucișat anterior. Acest tip de traumatism este cel mai frecvent întâlnit în special la fotbaliști, fiind însoțit de rotația externă și flexie. De exemplu, afectarea ligamentului încrucișat anterior se poate produce la mișcarea bruscă a piciorului spre exterior și a genunchiului spre interior (rotație în valgus a genunchiului), precum și la o forțare spre anterior a gambei, cu dislocarea tibiei raportată la femur.
Forțele externe (în var) afectează ligamentul colateral lateral, ligamentul încrucișat anterior sau ambele, simultan, iar forțele anterioare, posterioare și mișcările de hiperextensie afectează ligamentele încrucișate.
Ruptura ligamentului încrucișat posterior este frecvent rezultatul unei traume importante. Aceasta apare atât după traumatisme sportive, cât și după accidente de circulație.
Suprasolicitarea
Supraîncărcarea mecanică, mișcările bruște (schimbarea direcției sau oprirea bruscă) pot cauza întindere sau ruptură ligamentară, prin neadaptarea organismului la efort. Apar fatigabilitatea musculară și deformările articulare.
Musculatura
O musculatură hipotonă, cu tonus muscular scăzut, nu poate susține suprasolicitarea mecanică și nici stabilitatea articulației genunchiului.
Redoarea articulară
Redoarea articulară, generată în principal de lipsa de mișcare, dacă nu este tratată, poate duce la instalarea anchilozei. Aceasta, caracterizată prin limitări articulare și încordare musculară, generează slăbiciune funcțională și instabilitatea zonei.
Postura deficitară și încălțămintea incorectă
Pronarea genunchilor cu aplatizarea arcurilor plantare și anchiloza articulară cresc presiunea și stresul articulației. Similar se întâmplă și cu încălțămintea uzată, neadaptată piciorului sau sportului practicat. Se produce presiune suplimentară pe articulația genunchiului, prin neadaptarea la biomecanica individului.
Istoricul personal
Prezența unei entorse a genunchiului creste riscul unei noi accidentări.
Tipul activităților sportive
Leziunile genunchiului sunt mai întâlnite la sportivii care practică sporturi alerte, cum ar fi: fotbal, baschet, lacrosse, hockey de câmp. Afectarea ligamentului încrucișat anterior poate apărea în cursul activităților care presupun mișcări bruște laterale și mișcări de răsucire (handbal, fotbal), de obicei fără un contact direct. De asemenea, creșterea nivelului de antrenament sau al competiției, precum și sporturile de contact prezintă risc similar.
Femeile care practică anumite sporturi prezintă un risc mai mare de a face o leziune de ligament încrucișat anterior decât bǎrbații. Există studii de calitate moderată (Hewett 2007), care prezintă un risc crescut al leziunii ligamentare în timpul fazei preovulatorii a ciclului menstrual. Explicația fenomenului nu este foarte clară, posibil ca laxitatea ligamentară să aibă un rol important.
-
La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect.
Programează-te!