Cauze și factori de risc pentru entezită și entezopatie
Cele mai frecvente cauze includ bolile inflamatorii, cum ar fi spondilita anchilozantă, ce afectează coloana vertebrală și articulațiile sacroiliace, și artrita psoriazică, care afectează mai ales tendonul lui Ahile, fascia plantară și cotul, fiind asociată cu psoriazisul. În plus, artrita reactivă și cea asociată cu boli inflamatorii intestinale (boala Crohn și colita ulcerativă) pot da aceste boli, vizând mai ales picioarele.
Bolile degenerative, cum ar fi artroza, pot provoca entezopatie secundară prin modificări biomecanice care cresc stresul asupra locurilor de atașare. Factorii de risc mecanici, precum suprasolicitarea repetitivă, întâlnită la sportivi, și obezitatea, pot contribui la apariția acestor boli prin creșterea stresului la nivel articular. Leziunile acute sau micro-traumele cronice pot duce la inflamație și entezită, afectând mai ales tendonul lui Ahile și cotul. Leziunile minore repetate se pot acumula în timp, ducând la entezopatie.
Tulburările metabolice și endocrine, precum diabetul zaharat și guta, pot influența formarea colagenului, ceea ce duce la inflamație. Infecțiile bacteriene, precum infecție cu Chlamydia, infecție cu Salmonella sau Mycobacterium tuberculosis pot contribui de asemenea. Factorii genetici, cum ar fi prezența markerului HLA-B27, pot crește riscul de entezită, mai ales în contextul bolilor spondiloartritice. Administrarea unor medicamente ca fluorochinolonele poate provoca tendinită și entezită, iar utilizarea prelungită a steroizilor poate duce la slăbirea tendoanelor.
În plus, unele boli sistemice, ca sarcoidoza și lupusul eritematos sistemic, pot favoriza apariția entezitei și entezopatiei. Sarcoidoza poate da inflamație granulomatoasă la nivelul entezelor, iar LES poate da entezită ca parte a efectelor inflamatorii extinse asupra țesutului conjunctiv. În plus, schimbările degenerative și reducerea elasticității tendoanelor și a ligamentelor, care se produc odată cu îmbătrânirea, pot predispune la entezită.