Engerix-B: este un vaccin care previne infectia cu virus hepatitic B. De asemenea poate preveni infecţia cu virus hepatitic D.
Engerix-B: este un vaccin care previne infectia cu virus hepatitic B. De asemenea poate preveni infecţia cu virus hepatitic D.
Ce este hepatita B? E o boala infectioasa a ficatului cauzata de un virus. Unele persoane au in organism virusul hepatitic B, nu-l pot elimina (sunt purtatori), dar pot infecta alte persoane. Ce determina boala? E provocata de virusul hepatitic B, care poate fi transmis in urma contactului cu fluidele organismului, cel mai adesea sange, de la o persoana infectata. Daca mama este purtatoarea virusului, il poate transmite nou-nascutului la naştere. Este posibil de asemenea sa luati virusul de la un purtator prin intermediul sexului neprotejat, folosirea la comun a acelor de seringa sau tratament cu echipament medical care nu a fost sterilizat corespunzator.
Engerix B contine o cantitate mica din invelisul exterior al virusului hepatitic B. Acest invelis exterior nu este infectios si nu poate provoca boala. Cand iti este administrat vaccinul, acesta va declansa raspunsul sistemului imun al organismului, ajutandu-l sa-si faca singur protectia impotriva virusului (anticorpi). Nu iti asigura protectie impotriva bolii daca esti deja infectat cu virusul hepatitic B. Iti asigura protectie numai impotriva infectiei cu virusul hepatitic B.
Atentie! Este necesar sa vorbesti cu doctorul tau sau cu farmacistul inainte sa ti se administreze Engerix B, mai ales in urmatoarele cazuri: Daca urmezi un tratament de dializa pentru o problema a rinichilor sau ai o boala care iti poate afecta sistemul imunitar. Persoanelor care urmează tratament de dializă, au probleme cronice ale ficatului, sunt purtatori ai virusului hepatitic C sau sunt infectati cu virusul HIV li se poate totuşi administra Engerix B. De ce? Pentru ca, la acesti pacienti, infeciile cu virusul hepatitic B pot fi grave. Daca oricare dintre acestea este valabilă pentru tine, discuta cu medicul tau sau cu farmacistul inainte sa de a ti se administra Engerix B.
Ca toate vaccinurile, Engerix B poate sa nu protejeze complet toate persoanele vaccinate. Un numar de factori, ca de exemplu varsta inaintata, sexul, obezitatea, fumatul si boli cronice pot reduce raspunsul imunprodus de vaccin. Dacă oricare dintre acestea este valabilă pentru tine, medicul poate decide sa iti efectueze un test de sange sau sa va administreze o doza suplimentara de Engerix B pentru a iti asigura protectia eficienta.
Mod de administrare pentru Engerix B: trebuie administrat intramuscular, in regiunea deltoidiana, atat la adulti cat si la copii. În mod exceptional, vaccinul poate fi administrat subcutanat, la pacientii cu trombocitopenie sau alte tulburari de coagulare. Nu trebuie administrat subiectilor cu hipersensibilitate cunoscuta la oricare dintre componentele vaccinului sau celor care au prezentat fenomene de hipersensibilitate dupa o administrare anterioara de ENGERIX B.
Schema de administrare cu Engerix B:
Schema 1 - pentru adulti si copii: Prima injectie - la o data stabilita impreuna cu medicul tau. A doua injectie - la 1 luna dupa prima injectie. A treia injectie - la 6 luni dupa prima injectie.
Schema 2 - pentru adulţi şi copii. Prima injecţie - la o data stabilita impreuna cu medicul tau. A doua injecţie - la 1 luna dupa prima injectie. A treia injecţie - la 2 luni dupa prima injectie. A patra injecţie - la 12 luni dupa prima injectie.
Schema 3 - doar pentru adulti, adica pentru persoanele peste 18 ani. Aceasta schema va fi administrata doar in circumstanţe exceptionale, ca de exemplu cand trebuie sa calatoriti intr-o zona cu risc crescut de infectare in decursul a o lună de la inceperea vaccinarii.
Prima injecţie - la o data stabilita impreuna cu medicul tau. A doua injectie - la 1 saptamana dupa prima injectie. A treia injectie - la 3 saptamani dupa prima injectie. A patra injectie - la 12 luni după prima injectie.
Schema 4 - doar pentru copii cu varsta intre 11 si 15 ani. Aceasta schema a Engerix B se utilizeaza doar daca exista indoiala administrarii celei de-a treia doze copilului tau. In cadrul acestei scheme se utilizeaza vaccinul de 20 micrograme/ 1 ml. Acesta va asigura un nivel mai ridicat de protectie decat 2 doze ale vaccinului de 10 micrograme/0,5 ml. Prima injectie - la o data stabilita impreună cu medicul tau. A doua injectie - la 6 luni dupa prima injectie.