Endoscopia digestivă superioară
Endoscopia digestivă superioară (EDS), procedură numită uneori și endoscopie gastrointestinală superioară sau esofago-gastro-duodenoscopie ori gastroscopie, permite vizualizarea mucoasei de la nivelul esofagului, stomacului și primei porțiuni a intestinului subțire (duodenul). Această analiză permite formularea diagnosticului și ajută la inițierea tratamentului. EDS este cea mai bună metodă de a depista inflamația, ulcerul, tumorile sau alte leziuni de la nivelul tubului digestiv superior.
Procedura se efectuează cu ajutorul endoscopului care este un tub lung, subțire și flexibil ce conține un sistem de fibre optice conectate la o unitate centrală și la o sursă de lumină. Imaginile de la nivelul tubului digestiv sunt preluate cu ajutorul camerei și proiectate pe un monitor (ecran) unde sunt analizate de medic. De asemenea, ele pot fi înregistrate și tipărite. În timpul investigației, dacă este necesar, se vor preleva fragmente bioptice (biopsii) “țintite”, care vor fi ulterior studiate la microscop de către medicul anatomopatolog. Fragmentele bioptice sunt de mici dimensiuni (2-4 mm), iar prelevarea lor nu implică nici un risc.
În timpul endoscopiei se pot efectua: proceduri complexe de rezecție polipi eso-gastrici (polipectomie), testare pentru Helicobacter Pylori, evaluare și tratament pentru varice esofagiene, proceduri de dilatare esofagiană și gastrică în stenoze eso-gastrice, extracție de corpi străini eso-gastrici.
PREGĂTIREA ÎNAINTE DE ENDOSCOPIA DIGESTIVĂ SUPERIOARĂ
Este interzisă ingestia de alimente cu 7 ore înainte de explorare, iar cu 2 ore înainte se interzice și ingestia de lichide.
INDICAȚIILE ENDOSCOPIEI DIGESTIVE SUPERIOARE
Indicațiile acestei investigații sunt:
- Disfagie (senzație de constricție la nivelul gâtului);
- Tulburări de deglutiție;
- Sindrom de ligament arcuat;
- Boală de reflux gastroesofagian - scopul este detectarea, gradarea esofagitei și depistarea modificărilor precoce neoplazice esofagiene; se poate depista o esofagită sau o hernie hiatală care să explice refluxul sau esofag Barrett;
- Dureri retrosternale (durere în piept- se exclude inițial cauza cardiacă);
- Dureri de stomac de lungă durată;
- Diagnosticul ulcerului gastric și ulcerului duodenal;
- Greață, indigestie;
- Vărsături cu sânge sau "în zaț de cafea" - diagnostiicul și tratamentul hemoragiilor digestive superioare;
- Diaree cronică;
- Pierdere în greutate;
- Căutarea unei tumori în cadrul investigației de screening și supravegherea leziunilor premaligne;
- Investigație ulterioară de control.
-
Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!