Endoscopia digestivă superioară

Ce este endoscopia digestivă superioară sau gastroscopia?

Endoscopia digestivă superioară sau gastroscopia este o procedură utilizată pentru a examina în detaliu interiorul esofagului, stomacului și duodenului. Cu ajutorul acesteia, medicul poate diagnostica și, uneori, trata boli care afectează partea superioară a sistemului digestiv.

Endoscopia digestivă superioară, numită și esofagogastroduodenoscopia (EGD), este folosită pentru a diagnostica și trata problemele din tractul gastrointestinal superior și se face cu ajutorul unui instrument numit endoscop. Acesta este un mic tub lung și flexibil, cu o mică cameră video în vârf. Medicul gastroenterolog va introduce endoscopul în cavitatea bucală a pacientului, apoi va avansa încet prin esofag și stomac, până la nivelul părții superioare a intestinului subțire, deci până în duoden, iar imaginile video rezultate vor fi vizualizate pe un monitor.

De asemenea, prin endoscop pot fi introduse instrumente mici, utile, la nevoie, pentru recoltarea unor mostre de țesut pentru o biopsie sau pentru a îndepărta alimentele blocate în tractul gastrointestinal. Procedura se mai poate folosi pentru a opri o sângerare, pentru terapia laser sau pentru dilatarea unei zone îngustate.

Watch on YouTube

Afecțiunile care pot fi diagnosticate prin endoscopia digestivă superioară

O endoscopie digestivă superioară poate fi utilizată pentru a diagnostica și trata problemele din tractul digestiv superior. Este adesea folosit pentru a găsi cauza anumitor simptome aparent inexplicabile, cum ar fi:

  • dificultăți la înghițire (disfagie);
  • pierderea neintenționată în greutate;
  • dureri în partea superioară a stomacului sau dureri în piept, de cauză non-cardiacă, arsură în piept;
  • vărsături recurente, continue dintr-un motiv necunoscut (vărsături insolubile);
  • sângerare în tractul gastrointestinal superior.

Investigația poate fi folosită pentru a diagnostica tulburări sau probleme precum:

De asemenea, o endoscopie digestivă superioară poate și trata problemele tractului gastrointestinal superior. Procedura poate fi folosită pentru a controla sângerarea, pentru a îndepărta tumori sau excrescențe (polipi), pentru dilatarea zonelor înguste, îndepărtarea de corpi străini în tubul digestiv, laser terapie sau pentru tratarea varicelor esofagiene. În plus, o gastroscopie se poate face pentru a verifica stomacul și duodenul după o intervenție chirurgicală.

O altă indicație a procedurii este pentru montarea de gastrosto-jejunostoma, care este necesară pentru un tratament asistat de dispozitiv pentru boala Parkinson.

Beneficiile endoscopiei digestive superioare

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

O endoscopie digestive superioară asigură pacientului numeroase beneficii, precum:

  • procedura este rapidă și confortabilă;
  • permite medicului să depisteze din timp anumite afecțiuni, pentru începerea cât mai rapidă a tratamentului;
  • în anumite cazuri, gastroenterologul poate corecta anumite probleme în timpul procedurii;
  • procedura poate fi înregistrată pentru o examinare ulterioară sau comparare cu alte investigații;
  • o astfel de investigație furnizează o vizualizare mai detaliată a esofagului, stomacului și duodenului în comparație cu o simplă radiografie.

Pregătirea pentru endoscopia digestivă superioară

De obicei, pacientul va trebui să nu consume alimente solide timp de opt ore și să nu bea lichide timp de patru ore înainte de endoscopie. Acest lucru se cere pentru ca stomacul să fie gol pentru procedură. În plus, pacientului i se va solicita să nu mai ia anumite medicamente, cum ar fi anticoagulantele, întrucât acestea pot crește riscul de sângerare, mai ales dacă sunt efectuate anumite proceduri în timpul endoscopiei. De asemenea, dacă pacientul mai are și anumite boli cronice, precum diabet zaharat, boli cardiovasculare sau hipertensiune arterială, medicul va recomanda, la nevoie, ajustarea sau sistarea medicației.

Majoritatea persoanelor supuse unei gastroscopii vor fi conștiente în timpul procedurii, dar vor primi un sedativ pentru relaxare și pentru sporirea confortului. În plus, uneori poate fi necesar ca pacientul să-și ia o zi liberă de la serviciu, să nu conducă mașina și să nu ia decizii personale sau financiare importante timp de 24 de ore.

Cum decurge investigația?

În general, o endoscopie digestivă superioară urmează mai mulți pași. Pacientului i se va cere să se schimbe într-un halat de spital, să își îndepărteze bijuteriile, proteza dentară sau alte obiecte care pot interfera cu procedura. Apoi i se va administra un medicament pentru relaxare, iar ritmul cardiac, tensiunea arterială, frecvența respiratorie și nivelul de oxigen vor fi monitorizate în permanență pe tot timpul procedurii.

În etapa următoare pacientul se va întinde pe masă, pe partea stângă, și va primi anestezie locală cu ajutorul unui spray, ceea ce îl va împiedica să simtă trecerea / coborârea endoscopului prin gură în gât, apoi în stomac.

Atunci când medicul va avansa cu endoscopul în josul esofagului, prin stomac și în duoden, este posibil ca pacientul să simtă o presiune sau umflare pe măsură ce tubul se deplasează. Dacă este necesar, cu această ocazie se vor recolta probe de lichid, mostre de țesut sau se vor efectua alte proceduri. În final, după efectuarea examenului și a procedurilor, tubul va fi scos. O endoscopie durează de obicei 15 până la 30 de minute.

Recuperarea după gastroscopie

După încheierea procedurii, pacientul va fi transferat într-o zonă în care poate sta întins, în liniște, după gastroscopie. Acolo, pacientul poate sta rămâne timp de o oră și ceva, interval în care echipa medicală îl va monitoriza pe măsură ce efectele sedativului încep să dispară.

Odată ajuns la domiciliu, pacientul poate să prezinte anumite simptome după o endoscopie digestivă superioară, precum:

  • meteorism sau senzația de balonare și eliminarea de gaze;
  • crampe sau dureri abdominale;
  • dureri sau disconfort la nivelul gâtului.

Însă astfel de simptome se vor ameliora cu timpul. Cu toate acestea, dacă pacientul este îngrijorat în privința lor, poate cere mai multe explicații medicului care a efectuat procedura și își poate lua restul zilei liber. De asemenea, după administrarea unui sedativ, trebuie ținut cont de faptul că pacientul se poate simți mai agitat decât de obicei, timpii lui de reacție vor fi afectați și judecata va fi întârziată.

Riscuri și posibile complicații

O gastroscopie este o procedură extrem de sigură. Complicațiile care pot să apară sunt rare și pot include, în primul rând, sângerări. Riscul de complicații hemoragice după o gastroscopie este crescut dacă în cadrul procedurii se efectuează și recoltări de țesut pentru o biopsie sau tratarea unei probleme a tractului digestiv. În cazuri excepționale, o astfel de sângerare poate necesita o transfuzie de sânge.

Tot cu ocazia unei astfel de proceduri pot să apară și infecții, iar riscul de infecție crește atunci când în cadrul gastroscopiei sunt efectuate și proceduri suplimentare. Însă, majoritatea infecțiilor care apar sunt minore și pot fi tratate cu antibiotice sau medicul poate prescrie antibiotice profilactic, înaintea procedurii, pentru a preîntâmpina astfel de probleme. De asemenea, apariția unei rupturi de esofag poate necesita spitalizare și, uneori, o intervenție chirurgicală pentru a o repara, însă astfel de situații sunt extrem de rare.

Pacientul poate reduce riscul apariției anumitor complicații respectând instrucțiunile medicului legate de pregătirea pentru gastroscopie, cum ar fi oprirea consumului de alimente și băuturi și administrării anumitor medicamente. Printre simptomele care ar trebui să atragă atenția după o gastroscopie se numără febra, durerile în piept, dificultățile de respirație, scaunul cu sânge, negru sau de culoare foarte închisă, dificultățile la înghițire (disfagia), durerile abdominale severe sau persistente, vărsăturile, mai ales cele cu sânge sau care arată ca un „zaț de cafea”. Dacă pacientul prezintă astfel de probleme imediat după investigație, trebuie să solicite de îndată asistență medicală de urgență.

Endoscopia digestivă superioară, la SANADOR

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

La Spitalul Clinic SANADOR și în clinicile SANADOR, experți cu o vastă experiență în endoscopia digestivă superioară efectuează această procedură folosind echipamente de ultimă generație. În vederea furnizării unor servicii medicale complete, SANADOR a inaugurat Centrul de Excelență în Endoscopia Digestivă Diagnostică și Terapeutică Floreasca. Aici, toate procedurile endoscopice beneficiază de anestezie administrată de medici specializați în Anestezie și Terapie Intensivă, desfășurându-se fie în regim de spitalizare de zi, fie în ambulatoriu.

Centrul de Excelență din SANADOR Floreasca este dotat cu cele mai avansate echipamente medicale disponibile în prezent. Printre acestea se numără turnuri de endoscopie 3D 4K Olympus X1, echipate cu diverse tipuri de sonde, inclusiv pentru ecoendoscopie. De asemenea, centrul dispune de un sistem Olympus complet automatizat pentru sterilizare, uscare și păstrare a sondelor, asigurând astfel intervenții cât mai sigure pentru pacienți.

La SANADOR, endoscopia digestivă, superioară sau inferioară (colonoscopia), este folosită adesea în scop diagnostic, pentru a identifica posibilele afecțiuni ale tractului digestiv, însă poate fi folosită și în scop terapeutic, pentru îndepărtarea unor resturi alimentare sau pentru efectuarea unor proceduri de endoscopie intervențională, precum colangiopancreatografia endoscopică retrogradă (ERCP), ligatura varicelor esofagiene sau hemostaza endoscopică a unei hemoragii digestive superioare. De asemenea, pacienții au acces la endoscopie cu capsulă.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR