Ce este endoscopia digestivă

Endoscopia digestivă este o procedură medicală folosită pentru diagnosticul și tratamentul minim invaziv al unor afecțiuni gastrointestinale. În timpul investigației, medicul gastroenterolog folosește un tub subțire, flexibil, numit endoscop, prevăzut în capăt cu o cameră video, pentru a explora din interior tractul digestiv al pacientului.

Imaginile captate de senzorul video sunt redate în timp real pe un monitor, iar dacă observă leziuni suspecte, specialistul poate realiza și o biopsie, adică extrage fragmente de țesut, pentru efectuarea unui examen histopatologic și examen imunohistochimic în Laboratorul de Anatomie Patologică. În acest fel, se poate stabili diagnosticul de certitudine, biopsia fiind singura investigație care poate diferenția o tumoră benignă de una malignă.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

De cele mai multe ori, endoscopia digestivă este folosită în scop diagnostic, pentru a identifica posibile leziuni ale tractului digestiv, dar poate fi utilizată și în scop terapeutic, pentru îndepărtarea unor obstrucții (fragmente alimentare) sau pentru a realiza proceduri de endoscopie intervențională, precum colangiopancreatografia endoscopică retrogradă (ERCP), ligatura varicelor esofagiene, hemostaza endoscopică a unei hemoragii digestive superioare sau extragerea de corpi străini în tubul digestiv.

Watch on YouTube

Endoscopia digestivă nu este o procedură dureroasă, pentru că se realizează cu anestezie locală sau cu sedare, dacă nu există contraindicații în acest sens. La SANADOR, toate procedurile de endoscopie se efectuează sub sedare, pentru confortul sporit al pacientului și siguranța manevrei medicale, astfel încât pot fi obținute cele mai bune rezultate, pentru un diagnostic rapid și precis al afecțiunilor gastrointestinale. De asemenea, SANADOR asigură pacienților și endoscopie prin videocapsulă endoscopică.

  • La SANADOR, pacienții pot să opteze pentru endoscopii digestive realizate cu endoscoape de unică folosință.

Indicațiile pentru endoscopie

Endoscopia digestivă este indicată în cazul unor semne și simptome care pot indica o afecțiune digestivă. Astfel, procedura se realizează, de cele mai multe ori, atunci când pacientul care se prezintă la medicul gastroenterolog, se confruntă cu următoarele manifestări clinice:

De asemenea, endoscopia digestivă poate fi recomandată și în scop de screening, pentru a descoperi un cancer de colon sau un cancer de stomac înainte de apariția semnelor și simptomelor, în special la pacienții care prezintă factori de risc pentru aceste afecțiuni.

Tipuri de endoscopie digestivă

Există mai multe tipuri de endoscopie digestivă, în funcție de partea tractului digestiv care este investigată – endoscopie digestivă superioară, endoscopie digestivă inferioară, dar și tipuri speciale de endoscopie digestivă (ecoendoscopia sau ERCP). Fiecare tip de procedură are caracteristicile și permite diagnosticarea anumitor afecțiuni.

Endoscopia digestivă superioară sau gastroscopia permite observarea în detaliu a interiorul esofagului, stomacului și duodenului. Pentru a realiza această procedură, medicul introduce endoscopul prin cavitatea bucală a pacientului, apoi îl avansează până la nivelul părții superioare a intestinului subțire.

Intervenția permite diagnosticarea mai multor afecțiuni, printre care:

La Spitalul Clinic SANADOR și în clinicile SANADOR, endoscopia digestivă superioară este realizată de medici cu experiență îndelungată în realizarea acestei proceduri, care folosesc echipamente de ultimă generație. În anumite situații sau în funcție de optiunile pacientului, la SANADOR pot fi realizate proceduri de endoscopie digestivă și cu endoscop de unică folosință.

Pentru a oferi pacienților servicii medicale complete, SANADOR a deschis Centrul de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică Floreasca, unde toate procedurile endoscopice sunt efectuate cu anestezie administrată de medici specializați în Anestezie și Terapie Intensivă, în regim de spitalizare de zi sau în ambulatoriu.

Centrul de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică SANADOR Floreasca este dotat cu cele mai performante echipamente medicale disponibile în prezent, printre care turnuri de endoscopie 3D 4K Olympus X1, echipate cu toate tipurile de sonde, inclusiv pentru ecoendoscopie, și un sistem Olympus complet automatizat, de sterilizare, uscare și păstrare a sondelor, astfel încât intervențiile să fie cât mai sigure pentru pacienți.

În cazul unei endoscopii digestive inferioare (procedură numită mai frecvent colonoscopie), endoscopul este introdus prin anus și permite explorarea completă a rectului și a colonului. Și în acest caz, intervenția poate fi completată de o biopsie și, dacă medicul va considera necesar, de o intervenție minim invazivă pentru excizarea polipilor intestinali identificați.

Prin intermediul colonoscopiei, pot fi diagnosticate o serie de afecțiuni, printre care:

La SANADOR, colonoscopia se realizează cu sedare profundă, sub atenta supraveghere a unui medic anestezist experimentat, pentru confortul pacientului și siguranța manevrei medicale. Procedurile sunt efectuate cu aparatură medicală performantă, de ultimă generație.

Una dintre cele mai avansate tehnici endoscopice este ecoendoscopia, investigație care îmbină endoscopia digestivă și ecografia, putând fi indicată atât în scop diagnostic, cât și terapeutic. Această procedură este recomandată pentru prelevarea de biopsii din formațiunile suspecte identificate la nivelul tractului digestiv superior, dar și pentru examinarea căilor biliare.

Ecoendoscopia este utilizată în special pentru ghidarea puncțiilor aspirative cu ac fin sau a biopsiilor cu ac fin, dar poate fi folosită și pentru drenaj de lichid peritoneal sau pleural sau pentru injectarea unor substanțe. De asemenea, este recomandată pentru ameliorarea simptomelor provocate de cancerul pancreatic avansat sau pentru tratamentul chisturilor de la nivelul pancreasului.

La Spitalul Clinic SANADOR și la Centrul de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică SANADOR Floreasca, pacienții beneficiază de ecoendoscopie realizată cu echipamente performante, pentru diagnostic de precizie și tratament minim invaziv performant, cu rezultate bune pe termen lung. Intervențiile sunt efectuate de medici gastroenterologi experimentați, cu competențe în endoscopie digestivă și ecoendoscopie diagnostică și terapeutică.

Întrebări frecvente despre endoscopia digestivă

Iată răspunsurile la câteva dintre cele mai frecvente întrebări despre endoscopia digestivă! Informează-te, apoi programează o consultație la SANADOR, pentru a beneficia de experiența unor medici gastroenterologi empatici și profesioniști, care efectuează proceduri de endoscopie digestivă în cele mai bune condiții de siguranță și confort.

Cât durează o endoscopie cu anestezie?

Durata unei endoscopii digestive este de 15-30 de minute, în funcție de complexitatea cazului, pentru că medicul poate recurge și la biopsie sau la un tratament minim invaziv, iar atunci intervenția durează mai mult. Dacă luăm în calcul și consultarea pacientului, administrarea anesteziei și timpul necesar pentru ca aceasta să înceapă să acționeze, o endoscopie cu anestezie poate să dureze aproximativ 45 de minute. În cazul în care pacientul este supus unei anestezii generale, durata totală poate ajunge la o oră.

În ce constă pregătirea pentru endoscopie?

Cu aproximativ 6-8 înainte de o endoscopie digestivă superioară, pacientul nu trebuie să mănânce nimic solid, iar cu 4 ore înainte nu mai trebuie să consume nici lichide, pentru că intervenția trebuie să se efectueze pe stomacul gol. De asemenea, dacă pacientul urmează un tratament medicamentos pentru anumite afecțiuni cronice, trebuie să discute din timp cu medicul, pentru că poate fi necesară întreruperea medicației cu câteva zile înainte.

Înainte de o colonoscopie, pacientul trebuie să urmeze o pregătire mai riguroasă. Astfel, în ziua dinaintea procedurii, poate să mănânce doar până la ora 15.00, apoi va consuma numai lichide, inclusiv o băutură specială, cu efect laxativ, care stimulează tranzitul intestinal, astfel încât să nu mai existe materii fecale în colon în momentul intervenției.

Cum se face endoscopia digestivă?

Indiferent de tipul de endoscopie digestivă care va fi realizat, pacientul va sta întins în pat, pe o parte, în poziția recomandată de personalul medical care va efectua intervenția. Va fi administrată sedarea, de obicei intravenos, astfel încât pacientul să se relaxeze, iar disconfortul resimțit să fie minim. În anumite cazuri, medicul poate indica administrarea anesteziei generale.

  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Pe toată durata procedurii, funcțiile vitale ale pacientului vor fi permanent monitorizate de un medic specializat în anestezie și terapie intensivă, gata să intervină dacă va fi nevoie. După ce efectul anesteziei s-a instalat, medicul introduce endoscopul în tractul digestiv (prin cavitatea bucală sau prin anus), pentru efectuarea procedurii. Imaginile vor fi redate pe un monitor, iar dacă va observa leziuni suspecte, medicul va realiza o biopsie sau o rezecție.

Cum decurge recuperarea după endoscopie?

După finalizarea procedurii, pacientul va fi monitorizat până când efectul sedării sau al anesteziei va trece complet. Este recomandat ca pacientul să fie însoțit de o altă persoană, care să-l ajute să ajungă în siguranță acasă, pentru că poate persista un timp o senzația de amețeală. Alimentația normală va fi reluată numai după ce pacientul își va redobândi reflexul normal de înghițire. Este posibil să existe o durere sau un disconfort la nivelul esofagului timp de câteva zile, din cauza sondei endoscopului. Acest lucru este însă normal și nu necesită tratament.

Dacă apar semne sau simptome care pot indica o posibilă complicație, pacientul trebuie să se adreseze de îndată medicului. Semnalele de alarmă sunt: febră și frisoane, greață și vărsături, dureri abdominale, durere în piept, scaune cu aspect anormal (negre sau cu sânge), dificultăți de înghițire.

Programează-te!

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR