Ce este endoscopia digestivă?
Endoscopia digestivă este o procedură medicală folosită pentru diagnosticul și tratamentul minim invaziv al unor afecțiuni gastrointestinale. În timpul investigației, medicul gastroenterolog folosește un tub subțire, flexibil, numit endoscop, prevăzut în capăt cu o cameră video, pentru a explora din interior tractul digestiv al pacientului.
Imaginile captate de senzorul video sunt redate în timp real pe un monitor, iar dacă observă leziuni suspecte, specialistul poate realiza și o biopsie, adică extrage fragmente de țesut, pentru efectuarea unui examen histopatologic și examen imunohistochimic în Laboratorul de Anatomie Patologică. În acest fel, se poate stabili diagnosticul de certitudine, biopsia fiind singura investigație care poate diferenția o tumoră benignă de una malignă.
-
Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!
De cele mai multe ori, endoscopia digestivă este folosită în scop diagnostic, pentru a identifica posibile leziuni ale tractului digestiv, dar poate fi utilizată și în scop terapeutic, pentru îndepărtarea unor obstrucții (fragmente alimentare) sau pentru a realiza proceduri de endoscopie intervențională, precum colangiopancreatografia endoscopică retrogradă (ERCP), ligatura varicelor esofagiene, hemostaza endoscopică a unei hemoragii digestive superioare sau extragerea de corpi străini în tubul digestiv.
Endoscopia digestivă nu este o procedură dureroasă, pentru că se realizează cu anestezie locală sau cu sedare, dacă nu există contraindicații în acest sens. La SANADOR, toate procedurile de endoscopie se efectuează sub sedare, pentru confortul sporit al pacientului și siguranța manevrei medicale, astfel încât pot fi obținute cele mai bune rezultate, pentru un diagnostic rapid și precis al afecțiunilor gastrointestinale. De asemenea, SANADOR asigură pacienților și endoscopie prin videocapsulă endoscopică.