Endoprotezare de tip FEVAR pentru anevrism complex de aortă abdominală

Diagnosticat cu anevrism abdominal la doar 33 de ani

La 33 de ani, Daniel a fost diagnosticat cu un anevrism de aortă toraco-abdominală. Un diagnostic grav, pentru că afecțiunea îi putea pune viața în pericol în orice moment. Tânărul a descoperit această problemă întâmplător, în urma unui control medical la care a mers pentru o durere de spate.

„Aveam niște dureri de spate foarte puternice și m-am gândit să fac un control. Am avut mare noroc, că doamna doctor mi-a recomandat să fac un examen CT, nu o radiografie, pentru că așa s-a văzut foarte bine. Când a venit interpretarea, mi-a spus că are două vești: prima, că am o hernie de disc, dar care nu este foarte mare, și a doua, că am un anevrism de aortă de vreo 4-5 cm și că trebuie să investighez această problemă. Nu am avut alte simptome. Putea să treacă mult timp până să descopăr sau puteam să aflu când era prea târziu”, povestește Daniel.

Imediat după diagnostic, bărbatul s-a programat la o consultație la Prof. Dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Clinic SANADOR.

„Nu am vrut să merg la alt medic! Am căutat puțin pe internet, dar toate drumurile mă duceau la Prof. Dr. Victor Costache. Atunci am zis că nu am de ce să încerc în altă parte și că trebuie să vin la cel mai bun. Este foarte greu să auzi acest diagnostic. Să auzi că la 33 de ani poți să nu mai fii...”, mărturisește Daniel.

  • La Centrul de Excelență în Chirurgia Cardiovasculară Minim Invazivă SANADOR pacienții au acces la tratamente de ultimă generație. Programează-te!

Tratament endovascular la scurt timp după confirmarea diagnosticului

În urma consultației și a examenului CT, Prof. Dr. Victor Costache a confirmat diagnosticul pacientului, de anevrism toraco-abdominal de tip Crawford IV, și i-a propus o intervenție complexă de reparare a aortei toraco-abdominale prin efectuarea unei endoprotezări de tip FEVAR, cu un dispozitiv personalizat, special construit  dupa computer tomograful pacientului.

FEVAR, adică fenestrated EVAR, este o procedură similară uneia de tip EVAR, dar proteza folosită trebuie să acopere originile unor artere care se desprind din aortă. În acest sens, se creează un dispozitiv protetic personalizat, în care se practică orificii la nivelul originii arterelor respective. Pentru a asigura stabilizarea protezei, se utilizează stenturi pentru a fixa proteza la nivelurile respective.

În timpul rămas până la operație, pacientul a fost periodic monitorizat, pentru verificarea evoluției anevrismului, echipa medicală fiind pregătită să intervină imediat în cazul în care acesta s-ar fi rupt.

Angiograf pentru procedura EVAR la Spitalul Clinic SANADOR.
Laboratorul de Cateterism de la Spitalul Clinic SANADOR dispune de două angiografe Philips Azurion 7, de ultimă generație, pentru tratamente endovasculare.

Anevrismul este o dilatare anormală a unei porțiuni a aortei, cel mai mare vas de sânge din corp, care transportă sângele de la inimă către restul organelor. Această dilatare apare de cele mai multe ori în zona abdominală și poate crește în dimensiuni în timp, devenind extrem de periculoasă. Dacă nu este tratat la timp, un anevrism poate duce la ruperea aortei, o urgență medicală care necesită intervenție chirurgicală imediată. Tratamentul modern se realizează minim invaziv, prin introducerea unor dispozitive care stabilizează peretele vascular.

Afecțiunea este mai des întâlnită la bărbați și de multe ori nu provoacă simptome evidente până când nu ajunge într-o fază avansată. Cu toate acestea, unii pacienți pot avea dureri abdominale, de spate sau senzație de pulsație în zona ombilicală. Diagnosticarea se realizează de obicei printr-o ecografie abdominală sau prin examen angio-CT.

  • Programează-te la SANADOR! Sună la 021.9699!

Endoprotezare tip FEVAR realizată cu succes

În cazul lui Daniel, echipa medicală condusă de Prof. Dr. Victor Costache a intervenit printr-o tehnică de repararea endovasculară a anevrismului toraco-abdominal, printr-o procedură EVAR avansată, numită FEVAR, folosind un graft personalizat. Această tehnică minim invazivă, care este practicată încă în foarte puține centre din Europa, oferă o alternativă sigură și eficientă la intervenția chirurgicală clasică, cu riscuri mult reduse și vindecare rapidă.

FEVAR implică introducerea unui stent-graft printr-o mică incizie în artera femurală, care este apoi ghidat până la locul anevrismului, unde este extins, pentru a întări peretele aortic. Endoproteza de aortă este indicată la pacienții cu dilatare de aortă abdominală ce depășește 5 cm la bărbați și 4,5 cm la femei.

În cazul lui Daniel, anevrismul era de 5 cm și cuprindea arterele renale și arterele care vascularizează viscerele abdominale. Pentru a elimina orice risc, medicii au optat pentru o endoprotezare a anevrismului toraco-abdominal printr-o proteză customizată, cu fenestrații pentru fiecare ramură arterială importantă ce irigă organele abdominale, care au fost la rândul lor endoprotezate individual cu stent-grafturi speciale.

Echipa medicală care a realizat procedura de endoprotezare la Spitalul Clinic SANADOR

Intervenția a decurs fără probleme și s-a încheiat cu succes. Echipa operatorie a utilizat cu succes, în premieră pentru Europa de Est, un dispozitiv customizat realizat pe platforma Terumo Aortic TREO. După operație, pacientul a fost transferat pe Secția de Terapie Intensivă Cardiovasculară, apoi pe Secția de Chirurgie Cardiovasculară, unde a continuat recuperarea până la externare. Având în vedere abordul minim invaziv și vârsta pacientului, acesta s-a recuperat foarte bine, iar câteva zile mai târziu a fost externat.

„Mă simt foarte bine! Sunt foarte bucuros că am reușit să ajung la acest medic minunat, care m-a putut salva. Prof. Dr. Victor Costache este cel mai bun! Am avut o comunicare minunată și îi mulțumesc din tot sufletul și lui, dar și echipei medicale. Cu toții au fost foarte atenți și implicați să găsească cea mai bună soluție. Am fost impresionat, nu am cuvinte!”, conchide emoționat Daniel.

Prof. Dr. Victor Costache, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Clinic SANADOR, realizează cu succes proceduri cardiovasculare complexe, prin abord clasic sau minim invaziv, în funcție de indicație.

Prof. DR. Victor Costache în timpul unei intervenții de endoprotezare aortică la Spitalul Clinic SANADOR.
Prof. Dr. Victor Costache, în timpul intervenției de endoprotezare

Atunci când este necesar, Prof. Dr. Victor Costache realizează proceduri endovasculare, precum EVAR (pentru anevrismul de aortă abdominală), TEVAR (pentru pentru anevrismul de aortă toracică) sau FEVAR (cu endoproteze customizate, în anevrismelor complexe toraco-abdominale). Unele dintre aceste intervenții coordonate de Prof. Dr. Victor Costache au fost realizate în premieră națională la Spitalul Clinic SANADOR.

Spitalul Clinic SANADOR este Centru de Excelență în Chirurgia Cardiovasculară Minim Invazivă acreditat internațional și asigură pacienților accesul la intervenții de chirurgie cardiovasculară de ultimă generație, efectuate în primul bloc operator complet digitalizat din România, dar și la proceduri endovasculare desfășurate în deplină siguranță în Laboratorul de Cateterism, dotat cu angiografe de ultimă generație Philips Azurion 7.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

Galerie foto

SANADOR