Ce este endometrioza ovariană?
Endometrioza ovariană este un tip de endometrioză care afectează ovarele, provocând formarea de chisturi pline cu sânge menstrual, numite endometrioame sau „chisturi de ciocolată”. Această denumire provine din faptul că sângele, împreună cu țesutul endometrial conținut în interiorul chistului, prin oxidare, capătă o nuanță maronie, asemănătoare cu siropul de ciocolată. Între 20 și 40% dintre femeile care suferă de endometrioză dezvoltă endometrioame ovariene. Endometrioamele provoacă simptome neplăcute și pot duce la complicații serioase, de aceea este recomandată îndepărtarea lor.
Peretele uterin este format din 3 straturi, dinspre exterior spre interior: perimetru, miometru și endometru. În fiecare lună, stratul endometrial suferă modificări sub influența hormonilor eliberați de către ovar (estrogeni și progesteron), care determină proliferarea vaselor de sânge și a glandelor din stratul său superficial. Acest strat se va detașa lunar, fiind eliberat sub forma sângerării menstruale.
-
Pentru investigații și tratamente moderne, alege SANADOR!
Endometrioza este o afecțiune în care insule de țesut endometrial migrează de la nivelul cavității uterine și se distribuie la nivelul altor organe, precum ovarele, trompele uterine sau chiar vezica urinară. Fiind structuri de origine endometrială, ce prezintă receptori pentru hormonii estrogeni, aceste aderențe vor suferi aceleași transformări lunare ca și țesutul endometrial uterin, determinând inflamație și sângerări la locul implantării, asemănătoare sângerărilor menstruale lunare.