Ce este endarterectomia carotidiană?

Endarterectomia carotidiană este o intervenție chirurgicală indicată pentru îndepărtarea depozitelor de grăsime și de colesterol care îngustează arterele carotide. Alege Spitalul Clinic SANADOR pentru tratament chirurgical în deplină siguranță!

Watch on YouTube

Operația este necesară atunci când una sau ambele artere carotide, care transportă sânge oxigenat spre creier, sunt îngustate din cauza acumulării de grăsimi și de colesterol, afecțiune cunoscută sub denumirea de stenoză carotidiană sau boala arterelor carotide. De obicei, boala arterelor carotide apare ca urmare a obstrucționării arterei carotide sau a formării unui cheag de sânge, care poate migra către creier și declanșa un accident vascular cerebral sau un atac ischemic tranzitoriu.

Când este indicată operația pentru carotidă înfundată?

Operația pentru carotida înfundată este indicată pentru pacienții cu stenoză severă a arterei carotide și istoric de evenimente ischemice cerebrale minore sau pentru cei cu risc crescut de a dezvolta un accident vascular cerebral.

Această intervenție de chirurgie vasculară este considerată eficientă în prevenirea unui al doilea accident vascular cerebral și poate fi recomandată chiar și pentru cei care nu au avut anterior astfel de evenimente, dar prezintă o stenoză severă a arterei carotide. Cu toate acestea, endarterectomia carotidiană nu este eficientă pentru persoanele cu ocluzie completă a arterei carotide.

În cazul în care intervenția chirurgicală nu este viabilă, medicul poate recomanda monitorizarea periodică a arterei carotide și ajustarea stilului de viață, pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral, inclusiv modificări ale dietei și administrarea de anticoagulante. Pentru unii pacienți, alternative precum angioplastia carotidiană pot fi luate în considerare, pentru a menține artera carotidă deschisă și pentru a îmbunătăți circulația sângelui către creier.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Pregătirea pentru endarterectomia carotidiană

Pentru a stabili dacă endarterectomia carotidiană este metoda de tratament adecvată, un chirurg vascular analizează starea de sănătate a pacientului, examinează istoricul medical și recomandă teste pentru diagnostic. Aceste investigații pot include o angiogramă cerebrală, o investigație de cardiologie intervențională care utilizează raze X, sau metode neinvazive, precum angiografia CT sau angio-RM, care oferă informații despre arterele carotide și creier.

Înainte de endarterectomie, poate fi necesară oprirea administrării anumitor medicamente din schema terapeutică a pacientului. De aceea, medicul este informat de către pacient despre toate medicamentele pe care le ia, inclusiv cele fără prescripție medicală și suplimentele. Este recomandată renunțarea la fumat înainte de intervenția chirurgicală, pentru a reduce riscurile asociate și pentru a îmbunătăți rezultatele operației. Echipa medicală furnizează instrucțiuni detaliate pentru pregătirea procedurii.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Cum se realizează operația pentru carotida înfundată?

Operația de carotidă înfundată este o procedură chirurgicală care durează aproximativ două ore și este efectuată pentru a restabili fluxul normal de sânge către creier. Pacienții primesc fie anestezie generală, fie anestezie regională, iar chirurgul începe prin a face o incizie în zona gâtului, unde este localizată îngustarea arterei.

Watch on YouTube

În timpul operației, chirurgul vascular poate utiliza un tub, pentru a redirecționa temporar fluxul sanguin în jurul zonei afectate și pentru a izola zona, înainte de a face incizia necesară pentru îndepărtarea plăcilor de aterom. După îndepărtarea plăcii, incizia este închisă cu fire și este aplicat un pansament special, pentru a preveni reapariția îngustării arterei. Această procedură are scopul de a asigura fluxul normal de sânge către creier prin arterele carotide.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Ce se întâmplă după endarterectomia carotidiană?

După operația de endarterectomie carotidiană, pacientul este ținut sub observație în secția ATI și apoi pe secția de specialitate, pentru monitorizare. În timpul procesului de recuperare, este posibil să simtă unele neplăceri în zona gâtului, acolo unde a fost efectuată operația, însă disconfortul poate fi gestionat cu medicamente pentru controlul durerii. Este normal ca pacientul să resimtă o senzație de amorțeală în jurul rănii, însă aceasta, de obicei, dispare în timp. Majoritatea pacienților pot începe să mănânce și să bea câteva ore după intervenția chirurgicală și, în cele din urmă, să părăsească spitalul în decurs de 2 zile.

Medicul informează pacientul când poate conduce din nou, de obicei după 2-3 săptămâni. Dacă însă acesta a suferit un accident vascular cerebral sau un atac ischemic tranzitoriu, atunci așteaptă o lună înainte de a conduce. În ceea ce privește reluarea activităților zilnice și a exercițiilor fizice, majoritatea persoanelor pot reveni la rutina obișnuită în 4 săptămâni, dar este important să urmeze recomandările de a limita activitatea fizică pentru o perioadă de timp după intervenție.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Riscurile operației de curățare a carotidei

Operația de curățare a carotidei prezintă anumite riscuri. Cele mai importante sunt riscul de a suferi un accident vascular cerebral (în jur de 2%) și riscul de deces (sub 1%). Aceste riscuri pot fi mai mari la cei care au avut deja un accident vascular cerebral anterior. Cu toate acestea, riscurile sunt minime în comparație cu beneficiile semnificative ale intervenției.

Cele mai multe accidente vasculare cerebrale care apar după o endarterectomie carotidiană sunt din cauza unei artere cerebrale blocate sau a unei hemoragii craniene. Acest lucru poate surveni dacă procedura determină mișcarea unui cheag de sânge, care ulterior blochează o arteră.

După această operație, pot apărea și alte complicații, cum ar fi durerea sau senzația de amorțeala temporară la locul inciziei, sângerarea sau infecția acesteia. De asemenea, nervii pot fi afectați, determinând schimbări în tonul vocii sau slăbiciune în regiunea laterală a feței și există și riscul de recurență a îngustării arterei carotide.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Endarterectomia carotidiană la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile de enadretectomie carotidiană sunt realizate de o echipă chirurgicală performantă, într-unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii din țară. Postoperator, pacienții sunt monitorizați și îngrijiți în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă Cardiovasculară de categoria I, unde medici de specialitate și asistenți medicali experimentați intervin prompt dacă apar o situație neprevăzută.

Pentru monitorizarea pe termen lung a stării de sănătate, la SANADOR pacienții beneficiază de consultații de specialitate oferite de medici cu o vastă experiență, de analize de laborator și de investigații imagistice performante. În acest fel, pot fi descoperite din timp eventuale complicații sau recidiva stenozei carotidiene, iar tratamentul poate fi administrat din timp.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR