Stabilirea diagnosticului
Există mai multe investigații care se pot face pentru a diagnostica o embolie pulmonară.
Analize de sânge pentru determinarea D-dimerilor sunt indicate în cazul în care medicul suspicionează un tromboembolism pulmonar. D-dimerii sunt crescuți în cazul în care în organism sunt prezente cheaguri de sânge. Tot prin testarea sângelui se poate măsura cantitatea de oxigen și de dioxid de carbon din sânge. Existența unui cheag de sânge în plămâni face ca nivelul de oxigen din sânge să scadă.
-
Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!
Radiografia de torace se folosește pentru a evalua plămânii și inima. Deși această investigație nu poate diagnostica o embolie pulmonară, se folosește pentru a se putea exclude alte boli care dau simptome asemănătoare embolismului pulmonar.
Electrocardiograma (EKG) este un test simplu și rapid, care se poate face la pacienții suspecți de embolie pulmonară. Poate evidenția o frecvență cardiacă crescută, modificări ale undelor T sau un bloc de ramură dreaptă.
Ecocardiografia poate pune în evidență o lărgire a ventriculului drept și o scădere a capacității acestuia de a se contracta.
Ecografia Doppler este o investigație neinvazivă, care utilizează ultrasunete, pentru a vedea dacă există cheaguri de sânge în venele profunde. Tromboza venoasă profundă este cea mai frecventă cauză a embolismului pulmonar, de aceea este necesară evaluarea venelor de la nivelul gambei, coapsei și, uneori, a brațului.
AngioCT este metoda de primă intenție la pacienții la care se suspectează un tromboembolism pulmonar. Se utilizează o substanță de contrast care colorează arterele de la plămâni și raze X pentru a obține imagini. Procedura poate stabili cu precizie dacă există un cheag de sânge în plămâni, precum și dimensiunea sau localizarea acestuia. De asemenea, poate fi indicat un angio-RM.
Scintigrafia ventilație-perfuzie se folosește atunci când pacientul prezintă unele afecțiuni care nu permit injectarea substanței de contrast (ex. insuficiență renală severă). Se folosește o cantitate mică de substanță radioactivă, care ajută la examinarea plămânilor. Se evaluează fluxul de aer care trece prin plămâni și cantitatea de sânge din plămâni. În cazul în care pacientul are embolie pulmonară, la scintigrafie se observă zone de plămân la care ajunge aerul, dar la care nu ajunge sângele.
Angiografia pulmonară se efectuează doar atunci când diagnosticul nu poate fi pus prin alte metode. Procedura constă în introducerea unui tub subțire într-o venă de la nivelul regiunii inghinale, deplasarea lui la inimă, apoi în artera pulmonară. Medicul injectează o substanță de contrast, pentru a vedea mai bine arterele de la plămâni, în timp ce se fac mai multe radiografii pentru a obține imagini. Procedura permite vizualizarea directă a cheagului de sânge, dar și tratarea emboliei pulmonare, prin injectarea unor substanțe care distrug cheagul.