Elastaza pancreatică în materiile fecale

Ce este testul de elastază pancreatică din materii fecale

Elastază pancreatică din materiile fecale este o analiză utilizată pentru a evalua funcția exocrină a pancreasului. La SANADOR, pacienții au acces la analize de laborator performante și la consultații de specialitate, pentru stabilirea diagnosticului corect și recomandarea tratamentului adecvat.

Testul de elastază pancreatică în materiile fecale măsoară nivelul de elastază, o enzimă produsă de pancreas, prezentă în scaun. Pancreasul are țesut exocrin și endocrin, iar țesutul exocrin produce elastază și alte enzime care ajută la digestia grăsimilor, proteinelor și carbohidraților în intestinul subțire. Elastaza nu este degradată de alte enzime și este eliminată prin scaun.

Nivelul elastazei în materiile fecale este măsurat printr-o analiză de laborator.

Atunci când pancreasul funcționează corespunzător, elastaza din scaun este prezentă în cantități normale. Totuși, când pancreasul exocrin nu produce suficiente enzime, nivelul elastazei din scaun scade, indicând insuficiența pancreatică exocrină. Această afecțiune apare atunci când pancreasul nu eliberează o cantitate suficientă de enzime pentru a permite digestia corespunzătoare și absorbția nutrienților. Bolile, precum pancreatita cronică sau unele forme de cancer pancreatic, pot cauza insuficiență pancreatică exocrină.

Când este indicată elastaza pancreatică în materii fecale

Analiza pentru elastaza pancreatică în materiile fecale este indicată pentru a diagnostica insuficiența pancreatică exocrină în situațiile în care pacientul se confruntă cu durere abdominală și simptome gastrointestinale nespecifice. Această analiză este mai eficientă în identificarea cazurilor severe de insuficiență pancreatică, asociate frecvent cu elastază pancreatică scăzută în materii fecale.

Evaluarea cantității de elastază din scaun este recomandată atunci când apar simptome, precum durerea abdominală, distensia abdominală și fecalele cu miros neplăcut, care sunt voluminoase și lipidice. La copii, insuficiența pancreatică se poate manifesta printr-o dezvoltare întârziată și dificultăți în a câștiga în greutate. Alte semne includ absorbția inadecvată a nutrienților, nutriția deficitară, carențele vitaminice și scăderea în greutate. În plus, testul este utilizat pentru monitorizarea funcției pancreasului în rândul persoanelor cu fibroză chistică, diabet zaharat sau pancreatită cronică, care pot prezenta valori de elastază pancreatică mare în materii fecale.

Pregătirea pentru elastază pancreatică în scaun

Utilizarea suplimentelor cu enzime pancreatice poate fi oprită înainte de testul de elastază pancreatică, dar nu în toate cazurile. În funcție de recomandările medicului, unele persoane pot continua să le ia, în timp ce altele ar putea fi sfătuite să le întrerupă cu 5 zile înainte de test. Este important ca pacientul să urmeze indicațiile medicului.

Recoltarea pentru elastaza pancreatică în materii fecale

Pentru recoltarea testului de elastază pancreatică în materiile fecale, pacientul trebuie să colecteze un eșantion de scaun. Echipa medicală va furniza pacientului un recipient pentru colectarea eșantionului de scaun, împreună cu instrucțiuni detaliate.

Este important ca eșantionul să fie solid, nu lichid. În timpul colectării, recipientul trebuie etichetat cu numele pacientului. De asemenea, este necesar ca pacientul să se spele pe mâini înainte și după colectare. Pacientul trebuie să se asigure că scaunul nu se amestecă cu lichidul din toaletă, urină sau hârtie igienică și să plaseze eșantionul în recipient, sigilându-l corespunzător.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cum se testează elastaza pancreatică în fecale

Testarea elastazei pancreatice în fecale se desfășoară în laborator, unde proba de scaun este analizată pentru a determina nivelurile de elastază. Laboratorul folosește tehnici chimice sau imunologice pentru a determina concentrația de elastază pancreatică din eșantion. Ulterior, rezultatele obținute sunt comparate cu valorile de referință, ceea ce permite evaluarea funcției pancreatice.

Interpretarea rezultatelor elastazei pancreatice în materiile fecale

Valorile de referință pentru elastaza pancreatică în scaun sunt importante pentru interpretarea rezultatelor testului. Aceste valori pot varia în funcție de laboratorul care efectuează acest test.

Un rezultat de peste 200 µg/g este considerat normal, ceea ce sugerează că pancreasul funcționează corespunzător. În schimb, un rezultat între 100 și 200 µg/g indică o posibilă insuficiență pancreatică exocrină ușoară sau moderată. Un rezultat sub 100 µg/g este un semn de insuficiență pancreatică exocrină severă.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Valori normale ale elastazei pancreatice în scaun

Valorile normale pentru elastază pancreatică în scaun sunt considerate a fi peste 200 µg/g. Cu toate acestea, un rezultat normal al testului nu exclude prezența insuficienței exocrine pancreatice, ceea ce poate necesita realizarea de teste suplimentare pentru a determina cauza acestor manifestări clinice asociate.

Valori anormale ale elastazei pancreatice în fecale

O serie de valori scăzute ale elastazei pancreatice în fecale indică prezența insuficienței exocrine pancreatice, ceea ce sugerează că pancreasul nu produce sau nu eliberează suficiente enzime digestive. Această afecțiune poate fi cauzată de diverse afecțiuni, precum intoleranța la gluten, complicațiile fibrozei chistice, consumul excesiv de alcool, infecția cu HIV, inflamația intestinală, inflamația pancreasului, cancerul pancreatic, operațiile la nivelul tractului digestiv superior și sindromul Zollinger-Ellison.

Valori crescute ale elastazei pancreatice în fecale nu sunt asociate cu probleme de sănătate. În general, nivelurile între 200 mcg/g și 500 mcg/g sunt considerate normale, dar pot necesita teste suplimentare. În schimb, nivelurile de peste 500 mcg/g sugerează o funcție pancreatică normală.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Limitele elastazei pancreatice în materiile fecale

Testul de elastază pancreatică în scaun are anumite limite care pot influența rezultatele obținute. Degradarea elastazei în timpul manipulării probelor, precum și diluarea cauzată de diareea apoasă sau consumul excesiv de lichide, pot compromite precizia măsurătorilor. Anumite afecțiuni gastrointestinale pot afecta absorbția și excreția enzimelor, iar manipularea necorespunzătoare a probelor poate duce la contaminare. În plus, testul este mai eficient în identificarea formelor severe de insuficiență pancreatică, dar poate să nu detecteze formele mai ușoare.

Testul de elastază pancreatică în materiile fecale la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de gastroenterologie și de analizele recomandate de medic. Probele de materii fecale pentru elastaza pancreatică sau pentru alte teste sunt prelucrate în Laboratoarele SANADOR, dotate cu echipamente performante, pentru diagnostic rapid și precis. În funcție de indicația medicală stabilită, pacienții au acces și la alte investigații avansate pentru diagnosticul afecțiunilor pancreatice.

În funcție de rezultatele examinărilor, medicii gastroenterologi cu foarte multă experiență stabilesc următorii pași necesari. Tratamentul este stabilit de fiecare dată personalizat, în funcție de simptomatologie, de afecțiunile asociate și de rezultatele analizelor și investigațiilor efectuate.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR