Schimbarea realității în care trăim
Apariția pandemiei a determinat cu siguranță o schimbare a stilului de viață și a realității în care trăim.
Până în martie 2020, Pământul era un imens sat global, aveam agendele pline, festivaluri, city break-uri, escale, vacanțe, până și copiii se plângeau că nu mai au timp să se joace din cauza activităților extrașcolare: pian, călărie, dans, pictură, cursuri de informatică etc.
Eram cu toții concentrați pe succesul profesional și social, toată energia noastră se canaliza în această direcție, însă pandemia a venit pentru noi toți ca un exercițiu de adaptare și supraviețuire.
Cum s-a modificat comportamentul uman în pandemie?
Specialiștii în psihologie socială au publicat concluzii preliminare, însă sunt necesare cu siguranță studii pe scală mare pentru a evalua impactul psihocomportamental al pandemiei asupra populației.
Iată câteva din modificările comportamentale post-COVID:
- Schimbări în comportamentul moral/etic, cu apariția a două mari categorii: altruiști și ignoranți. Altruiștii, care și-au riscat viața să-i ajute pe cei vulnerabili, au dăruit din puținul lor celor aflați în dificultate, dând dovadă de empatie, compasiune și bunătate. De cealaltă parte, ignoranții iresponsabili au încălcat restricțiile și au negat în permanență existența virusului. Amintim aici adepții conspirației privind rețele 5G, care au recurs chiar și la violență, distrugând și vandalizând rețele de telecomunicații nou instalate.
- Schimbări în comportamentul legat de cumpărături – așa-numitele „cumpărături de panică”.
- Comportament de evitare – din cauza distanțării fizice.
- Schimbări ale comportamentului social, cu apariția unor noi diviziuni sociale și grupuri în funcție de viziunea asupra situației pandemice.
Solidaritatea ca răspuns la pandemie
Contextul mondial actual aduce în scenă foarte multe variabile, iar mintea noastră caută constant răspunsuri.
Cu certitudine, însă, ce ne ajută cel mai mult în această perioadă este solidaritatea socială și ideea că trecem prin această criză împreună.
Să trăim izolarea și pandemia la timpul prezent. E o situație tranzitorie, trecătoare. Să credem că și într-o societate post-COVID ne putem bucura împreună de darul minunat al vieții.