Ce este edemul pulmonar acut?

Edemul pulmonar acut (EPA) reprezintă acumularea rapidă de lichid în plămâni, din cauza unor afecțiuni cardiovasculare, pulmonare sau ale altor organe, precum ficatul sau pancreasul. EPA este o afecțiune amenințătoare de viață, din cauza alterării mecanismului de oxigenare a plămânului și a îngreunării respirației, motiv pentru care necesită tratament medical de urgență.  

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cauze și factori de risc

Edemul pulmonar poate fi de tip cardiogenic sau non-cardiogenic, fiecare tip fiind determinat de cauze diferite. Astfel, EPA cardiogenic este determinat de o creștere rapidă a presiunii sângelui din capilarele pulmonare, vasele de ordin cel mai mic. Această creștere presională este provocată de afectarea funcției de pompă a inimii, cunoscută ca insuficiență cardiacă congestivă.

Creșterea presiunii sanguine de la nivelul vaselor pulmonare determină ieșirea rapidă a sângelui din vase, care inundă alveolele pulmonare. Acestea reprezintă cele mai mici ramificații ale căilor aeriene pulmonare, în formă de săculeți, la nivelul cărora se petrec schimburile de oxigen și dioxid de carbon în și dinspre vasele de sânge. Edemul pulmonar mai poate apărea și la persoanele care prezintă reacții alergice la substanța de contrast radiologică.

Atunci când cordul nu mai funcționează corespunzător, sângele, în loc să fie trimis către organe dinspre inimă, respectiv dinspre ventriculul stâng, ajunge înapoi în plămâni. Există diferite afecțiuni care pot determina disfuncția cordului stâng și insuficiență cardiacă congestivă, precum:

EPA noncardiogenic este determinat de diverse afecțiuni cu consecințe la nivelul plămânului, ce alterează integritatea pereților vaselor sanguine pulmonare. În consecință, componenta fluidă (seroasă) a sângelui, bogată în proteine, va ieși din vas și se va acumula la nivel alveolar și în interstițiul pulmonar (spațiul dintre alveole), ceea ce va îngreuna transferul de oxigen către plămâni. Afectarea plămânului din cadrul edemului pulmonar acut noncardiogenic se mai numește și sindrom de detresă respiratorie a adultului și poate apărea în diverse afecțiuni, precum:

  • Pneumonie;
  • Sepsis – infecții severe care se răspândesc la nivelul diverselor organe, prin intermediul fluxului sanguin;
  • Pancreatita acută;
  • Embolie pulmonară acută;
  • Traumatisme acute care determină pierderi sanguine importante și șoc;
  • Disfuncția hepatică;
  • Expunerea la substanțe toxice și droguri;
  • Edemul pulmonar indus de înot și scufundări;
  • Afectarea vascularizației pulmonare din urma expunerii la altitudini ridicate.

Cum se manifestă edemul pulmonar acut?

Manifestarea cea mai importantă din cadrul edemului pulmonar acut este dispneea, adică dificultatea în respirație. Dispneea se va agrava în poziție culcată, ceea ce definește ortopneea. Pe lângă dispnee, pacienții cu EPA mai pot prezenta, la examenul clinic:

  • Wheezing, sau respirație șuierătoare;
  • Tuse productivă (expectorație) spumoasă sau hemoptizie (tuse cu sânge);
  • Tahipnee – creșterea frecvenței respiratorii;
  • Senzație de sufocare, dispnee;
  • Durere toracică;
  • Confuzie, din cauza afectării oxigenării cerebrale;
  • Cianoză – tegumentele (pielea) poate căpăta o nuanță albăstruie, consecință a scăderii conținutului de oxigen sanguin;
  • Febră, în cazul pneumoniilor sau sepsisului.

Primul ajutor în cazul unui edem pulmonar acut

Din cauza afectării funcției respiratorii și a senzației de sufocare pe care o resimte pacientul, primul ajutor constă în administrarea de oxigen. Aceasta poate fi realizată cu ajutorul unei măști faciale de oxigen sau prin intermediul canulelor intranazale. În anumite cazuri, în funcție de gravitate și de nivelul oxigenului de sânge, poate fi necesar suportul respirator (ventilația mecanică). De asemenea, este important ca pacientul să fie așezat într-o poziție semișezândă, înclinat la aproximativ 45 de grade, deoarece respirația acestuia este îngreunată în poziție de decubit dorsal (culcată).

Analize și investigații pentru diagnostic

Odată suspectat edemul pulmonar din punct de vedere clinic, medicul cardiolog poate recomanda o serie de analize și investigații pentru diagnostic, precum:

  • Analize de sânge – peptidul natriuretic de tip B este o moleculă secretată de celulele miocardice ale ventriculului stâng atunci când sunt supuse unui stres crescut; creșterea acestuia la nivel sanguin la valori de peste 500 pg/mL este sugestivă pentru insuficiența cardiacă;
  • Pulsoximetria – utilizată pentru a măsura procentul de oxigen din sânge;
  • Radiografia toracică – este o investigație imagistică ce utilizează raze X, folosită adesea în situațiile de urgență, deoarece poate vizualiza semne ale prezenței de lichid în plămâni, precum și semne ale unei afecțiuni cardiovasculare;
  • Electrocardiograma (EKG) pentru a detecta afecțiuni cardiovasculare, precum infarctul miocardic acut sau aritmiile;
  • Ecocardiografia – această investigație poate vizualiza în timp real contracțiile cordului și poate cuantifica, sub forma fracției de ejecție, funcția de pompă a inimii; de asemenea, ecocardiografia poate diagnostica și alte patologii ale cordului, precum afectările valvulare (valvulopatiile), disfuncțiile miocardice, pericardita etc.

Complicațiile unui edem pulmonar acut

Atât edemul pulmonar de cauză cardiogenă, cât și cel provocat de leziuni ale altor organe sau de cauză toxică, pot progresa către insuficiență respiratorie acută, ce poate necesita intubație endotraheală și instituiea suportului respirator ventilator. Alterarea schimburilor gazoase pulmonare poate determina afectarea oxigenării tuturor organelor (hipoxie), inclusiv a creierului, cu consecințe potential fatale.

O altă complicație a edemului pulmonar este afectarea circulației pulmonare, care va determina creșterea presiunii în artera pulmonară, afecțiune cunoscută ca hipertensiune pulmonară. Aceasta poate avea consecințe asupra cordului drept, determinând, inițial, hipertrofia (creșterea grosimii mușchiului) ventriculului drept și, în timp, insuficiență cardiacă dreaptă.

Tratamentul recomandat

Fiind o afecțiune severă, cu potențial fatal, edemul pulmonar acut necesită un tratament rapid, în urgență. Acesta implică:

  • Administrarea rapidă de oxigen: cea mai utilizată formă de administrare este prin intermediul canulelor intranazale;
  • Medicație diuretică, ce stimulează eliminarea fluidelor în exces din organism; cel mai adesea sunt utilizate diuretice de ansă;
  • Medicație de tip vasodilatator – sunt utilizate complementar la terapia diuretică; acestea scad încărcarea sanguină a cordului și gradul de congestie (acumulare lichidiană) pulmonară;
  • Medicamente ce stimulează funcția de pompă a inimii – medicația inotrop pozitivă, de tipul dobutaminei sau dopaminei;
  • Morfina poate fi administrată în scop analgezic și anxiolitic; este utilizată mai des în cazul EPA datorat infarctelor miocardice.

Cum poate fi prevenit edemul pulmonar acut?

Edemul pulmonar acut poate fi prevenit, în primul rând, printr-o terapie adecvată a afecțiunilor preexistente. De asemenea, este recomandat, în orice tip de afecțiune, adoptarea unui stil de viață sănătos, care să includă o dietă echilibrată și exerciții fizice regulate.

Pentru scăderea riscului de insuficiență cardiacă, pacientul trebuie să ia anumite măsuri:

  • Oprirea fumatului;
  • Evitarea sedentarismului;
  • Menținerea unor valori tensionale adecvate;
  • Reducerea consumului de alcool;
  • Menținerea unei greutăți corporale adecvate;
  • Dietă echilibrată, care să conțină cantități reduse de sare și zaharuri procesate și mai multe alimente de tipul fructelor, legumelor, cerealelor integrale, grăsimilor sănătoase (ulei de măsline, nuci, semințe, avocado).

Pentru pacienții care prezintă risc crescut de dezvoltare a edemului pulmonar, este indicată, de asemenea, vaccinarea periodică de rutină și evitarea excursiilor la altitudini ridicate, de peste 2400 metri sau utilizarea, în acord cu medicul, a unor terapii menite să reducă riscul apariției unui edem pulmonar acut indus de altitudinea ridicată.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații efectuate de medici experimentați, foarte bine pregătiți profesional, specializați în cardiologie și pneumologie. Pentru stabilirea diagnosticului rapid și corect, echipa medicală va recomanda toate analizele de laborator și investigațiile necesare, acestea fiind realizate cu echipamente performante, dotate cu tehnologie de ultimă generație.

Procedurile indicate pentru identificarea edemului pulmonar acut și administrarea tratamentului potrivit sunt asigurate în Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR, singurul din sistemul medical privat. Analizele pot fi realizate inclusiv la patul bolnavului, prin sistemul point-of-care, iar examenele imagistice sunt disponibile permanent. După stabilizarea pacientului, acesta poate fi externat sau internat în spital, pe secția de specialitate, în funcție de indicația stabilită de echipa medicală.

  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR