Cauze și factori de risc
-
Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!
Edemul localizat poate rezulta din numeroase cauze și are asociați mai mulți factori de risc.
Perioadele prelungite de ședere sau de stat în picioare au ca rezultat acumularea de lichid în brațe, glezne și picioare. Valvele venoase slăbite, cunoscute sub numele de insuficiență venoasă, împiedică circulația corectă a sângelui înapoi la inimă, ceea ce duce la acumularea de lichid în membrele inferioare.
Anumite medicamente, în special cele prescrise pentru gestionarea tensiunii arteriale sau a durerii, pot induce edem localizat ca efect secundar. O alimentație deficitară, marcată de o dietă dezechilibrată sau de un consum excesiv de alimente bogate în sodiu, poate declanșa retenția de lichide în diverse părți ale corpului.
Anumite afecțiuni renale împiedică organismul să elimine eficient apa și sodiul din organism. Acest dezechilibru poate genera presiune asupra vaselor de sânge, determinând exteriorizarea de lichid din vase în țesuturi, manifestându-se adesea prin umflături în jurul picioarelor și ochilor.
O fractură determină deseori apariția unui edem în zona afectată. Fracturile de maxilar, de exemplu, duc la acumularea de lichid în zona feței, în timp ce fracturile de ulnă sau radius la umflarea antebrațului. Edemul este o manifestare tipică și în cazul sindromului Shulman sau în boala Fabry.
Ciroza hepatică poate perturba producția normală de hormoni și substanțe chimice esențiale pentru reglarea fluidelor din organism. Ciroza poate crește presiunea în vena portă, ceea ce poate conduce la apariția edemului localizat în picioare și în zona abdominală.
În cazul diabetului, anumite complicații asociate, cum ar fiboli cardiovasculare, insuficiență renală sau insuficiența hepatică acută, sau afecțiuni intestinale care determină pierderea de proteine, pot contribui la apariția edemului. De asemenea, edemul macular diabetic este o altă manifestare specifică.
Sarcina contribuie la edemul picioarelor din cauza presiunii crescute asupra vaselor de sânge cauzate de uterul în creștere. În plus, un sistem imunitar compromis, fie că se datorează reacțiilor alergice, infecțiilor, arsurilor, traumatismelor sau problemelor de coagulare, poate duce la edem localizat ca răspuns la acești factori declanșatori.