Importanța ecografiilor în monitorizarea sarcinii
Viitoarele mămici trebuie să știe că o monitorizare corectă a sarcinii presupune efectuarea unui set de analize de sânge, urină și secreții vaginale, conform unui calendar stabilit de medicul obstetrician, dar și o serie de ecografii. Acestea oferă detalii despre dezvoltarea fătului și îl ajută pe specialist să estimeze riscul unor complicații, cum sunt restricțiile de creștere intrauterină, suferința fetală, boala renală în sarcină, placenta praevia, placenta accreta, nașterea prematură, macrosomia fetală, iminența de avort sau avortul spontan. De asemenea, ecografiile sunt indicate și atunci când apar unele semnale de alarmă, cum ar fi sângerările vaginale în timpul sarcinii sau contracțiile false.
La primul control prenatal, prima ecografie este folosită pentru a confirma sarcina și arată dacă embrionul s-a implantat normal, în uter, sau dacă sarcina este extrauterină, ceea ce reprezintă o urgență medicală. Tot acum, medicul poate să estimeze vârsta gestațională și data probabilă a nașterii, află care este numărul de embrioni viabili și dacă există semne de insuficiență cervicală, situație în care va fi necesar un serclaj de col uterin, pentru a preveni avortul spontan sau nașterea prematură.
Ulterior, pot fi indicate trei ecografii de morfologie fetală, care vor arăta dacă fetusul se dezvoltă normal, conform vârstei gestaționale. Aceste investigații permit identificarea unor posibile malformații congenitale (malformații renale, cardiace sau de alt tip, polidactilie) sau anomalii genetice, iar în cazul în care medicul are o suspiciune în acest sens, poate recomanda și alte teste specifice, pentru diagnostic, cum este amniocenteza. De asemenea, pacienta poate primi o indicație pentru un sfat genetic, adică o consultație de genetică medicală.
-
021.9699
Pentru programări, sună la SANADOR!
O ecografie Doppler sau o ecocardiografie fetală pot fi realizate în cadrul ecografiei de sarcină, dacă medicul obstetrician dispune de un aparat performant, dotat cu aceste module. Aceste investigații de ultimă generație ajută la stabilirea diagnosticului de suferință fetală, urgență care impune nașterea imediată, pentru a salva viața copilului. Cantitatea de lichid amniotic, circulația sângelui prin placentă și cordonul ombilical sunt aspecte esențiale pentru buna dezvoltare a fătului și trebuie verificate regulat, la fiecare investigație imagistică.
Tot prin ecografie se va stabili dacă este posibilă nașterea naturală sau dacă se impune o naștere prin cezariană, pentru a preveni posibile complicații. Această ultimă ecografie se realizează cu puțin timp înainte de data probabilă a nașterii și arată prezentația fetală (care ar trebui să fie prezentație craniană - cu capul în jos, spre vagin), dacă bazinul mamei este suficient de lat și colul uterin s-a scurtat, pentru a permite dilatarea. Cu ajutorul acestei investigații poate fi confirmată prezentația pelviană, prezentația transversă sau prezentația facială, cazuri în care medicul poate decide nașterea prin operație cezariană.