Ecoendoscopia diagnostică și terapeutică

Ecoendoscopia este una dintre cele mai performante tehnici endoscopice disponibile astăzi și utilizate frecvent în diagnosticul afecțiunilor din gastroenterologie. Aceasta este o combinație între endoscopia digestivă și ecografie, ce se poate utiliza atât în scop diagnostic, cât și terapeutic.

Watch on YouTube

Din punct de vedere diagnostic, ecoendoscopia permite identificarea, descrierea, stadializarea, dar și prelevarea unor probe bioptice din formațiuni tumorale (tumori gastrice benigne sau maligne, GIST) localizate în special la nivelul tractului digestiv superior, precum leziunile capului pancreasului. De asemenea, ecoendoscopia se poate utiliza pentru evaluarea căilor biliare și a veziculei biliare, în vederea identificării unor calculi obstructivi, a unor malformații anatomice ale vezicii biliare sau malformații ale căilor biliare, sau a unor tumori de căi biliare. Foarte rar, această investigație endoscopică se poate utiliza pentru aspirarea de lichid pleural sau peritoneal, dar și pentru evaluarea imagistică și obținerea unor probe de țesut din formațiuni tumorale rectale sau perirectale.

Probele bioptice se pot obține prin două metode:

  • Puncție aspirativă cu ac fin ghidată ecoendoscopic (EUS-FNA, EUS-guided fine needle aspiration) ce presupune puncționarea leziunii sub ghidaj ecografic, urmată de aspirarea de celule sau fluid pentru examen citologic;
  • Biopsia cu ac fin ghidată ecoendoscopic (EUS-FNB, EUS-guided fine needle biopsy) ce presupune puncționarea leziunii sub ghidaj ecografic, urmată de obținerea unor probe de țesut ce vor fi trimise ulterior către laboratorul de anatomie patologică, în vederea examenului histopatologic și stabilirii unui diagnostic cert.

Pe de altă parte, ecoendoscopia permite efectuarea a două mari categorii de manevre terapeutice:

  • Drenaj;
  • Injectare de substanțe terapeutice/anestezice.

Astfel, ecoendoscopia se poate utiliza astăzi pentru:

  • drenarea unor colecții lichidiene pancreatice;
  • tratamentul leziunilor chistice de la nivelul pancreasului;
  • terapia localizată a unor tumori pancreatice;
  • diagnosticarea stricturilor esofagiene;
  • tratamentul leziunilor subepiteliale gastro-intestinale și a varicelor gastrice;
  • tratamentul paliativ al durerii refractare din cancerul pancreatic avansat, prin neuroliza plexului celiac. Această tehnică implică injectarea de anestezic local (xilină) sau alcool absolut la nivelul fibrelor neuronale, în vederea întreruperii căilor de transmitere a durerii.

Pregătirea pacientului pentru ecoendoscopie este similară cu cea necesară pentru endoscopia digestivă superioară, respectiv înainte de procedură pacientul necesită un repaus alimentar de aproximativ 8 ore. Pacientul trebuie să întrerupă complet ingestia de lichide cu aproximativ 4 ore anterior efectuării investigației. De asemenea, în cazul în care pacientul are indicație de puncție bioptică, este necesară acordarea unei atenții deosebite utilizării de medicamente antiagregante plachetare și anticoagulante, din cauza riscului de sângerare.

Contraindicațiile ecoendoscopiei sunt limitate:

  • pacienți care nu pot tolera sedarea sau anestezia generală;
  • pacienți instabili hemodinamic;
  • pacienți cu anomalii ale testelor de coagulare (trombocite ≤50.000/microL, INR>1.5);
  • pacienți cu obstrucție gastrointestinală (de exemplu o stenoză duodenală secundară compresiei extrinseci dată de o tumoră cefalopancreatică) pot efectua ecoendoscopie, dar explorarea endoscopică se va limita la zona proximală obstrucției.

În concluzie, ecoendoscopia este o investigație minim invazivă, sigură, ce se poate utiliza atât în scop diagnostic, cât și terapeutic. Utilizarea ecoendoscopiei în scop terapeutic permite evitarea unor intervenții chirurgicale ce implică riscuri mult mai mari.

Articol realizat de dr. Mădălina Ilie, Medic primar Gastroenterologie, Doctor în Științe Medicale, Medic specialist Medicină internă, Competențe în endoscopie digestivă, ultrasonografie abdominală, puncție biopsie hepatică și ecoendoscopie diagnostică și terapeutică la Spitalul Clinic SANADOR

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR