Ce este ecocardiografia transtoracică

Ecocardiografia transtoracică este o metodă imagistică neinvazivă, care utilizează ultrasunete pentru a evalua structura și funcția inimii. Această investigație are un rol esențial în evaluarea sănătății cardiace, permițând observarea în detaliu a celor patru camere ale cordului, a valvelor și a vaselor de sânge adiacente. SANADOR oferă o gamă completă de servicii de cardiologie, menite să asigure diagnosticarea și tratamentul optim al afecțiunilor cardiovasculare.

Această tehnică este frecvent utilizată pentru diagnosticarea diverselor afecțiuni, precum boli valvulare, cardiomiopatia și insuficiența cardiacă, având un rol esențial în gestionarea pacienților cu probleme cardiace. Totuși, ecografia cardiacă transtoracică are și limitări, cum ar fi dificultăți în evaluarea anumitor structuri cardiace, în special în cazul pacienților cu obezitate sau cu alte afecțiuni asociate.

Indicații pentru ecocardiografia transtoracică

Ecocardiografia transtoracică este considerată un test de rutină la adulții de vârstă mijlocie și ar trebui efectuată anual, având multiple utilizări. Aceasta este esențială pentru identificarea cauzei unor simptome precum durere în piept, edeme, amețeală, palpitații, suflu cardiac  care poate indica o valvulopatie sau o malformație congenitală cardiacă, dispnee, sincopă, conducând astfel la diagnosticarea unor afecțiuni ale inimii și vaselor mari, de la anevrism de aortă până la insuficiență cardiacă sau tumori cardiace.

De asemenea, ecografia cardiacă transtoracică este utilă pentru evaluarea sănătății inimii după diagnostic și tratament, prin verificarea valvelor cardiace, determinarea eficienței cu care inima pompează sângele, măsurarea tensiunii arteriale și a vitezei de circulație a sângelui prin inimă și evaluarea dimensiunii și formei camerelor cardiace.

În cardiologie, majoritatea cazurilor necesită cel puțin o ecocardiogramă pentru a diagnostica o afecțiune. În cazurile complicate sau în bolile acute și critice, este necesară o ecocardiografie repetată, pentru a evalua progresul. Astfel, în cadrul monitorizării clinice, ecocardiografia transtoracică poate fi indicată la intervale de șase luni până la un an. Această evaluare în dinamică permite medicilor cardiologi să evalueze răspunsul pacientului la tratament și să ajusteze medicația sau să planifice unele intervenții, dacă este necesar.

În plus, la pacienții vârstnici, când boala cardiovasculară nu este evidentă, dar este necesară intervenția chirurgicală, ecocardiografia transtoracică devine esențială, deoarece poate prezice tolerabilitatea intervenției și evoluția postoperatorie.

Avantajele ecografiei cardiace transtoracice

Ecocardiografia transtoracică este cea mai convenabilă metodă de evaluare a funcției cardiovasculare, având avantajele de a fi rapidă, accesibilă și cu costuri reduse, putând fi efectuată atât într-un cabinet medical de către un medic specializat, cât și la patul pacientului, în cazuri de urgență. Aceasta este o tehnică non-invazivă, fără risc de infecție sau iradiere, fiind astfel absolut sigură pentru femeile însărcinate și copii.

Totuși, ecocardiografia transtoracică depinde de calificările, experiența și abilitatea medicului care o efectuează. De asemenea, prezintă și limitări la examinarea pacienților cu obezitate, când grăsimea subcutanată este abundentă, și la cei cu boli pulmonare cronice, cu valve cardiace mecanice și nu numai. În aceste cazuri, calitatea imaginii nu este clară și, dacă este necesar, trebuie utilizată ecografia cardiacă transesofagiană. În plus, unii pacienți cu boli severe ale inimii sau plămânilor și probleme de respirație pot întâmpina dificultăți în cooperarea pentru efectuarea investigației.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Afecțiuni diagnosticate prin ecocardiografie transtoracică

Grupurile de afecțiuni cardiovasculare care pot fi depistate prin ecocardiografia transtoracică includ:

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Pregătirea pentru ecocardiografie transtoracică

Pregătirea pentru ecografia cardiacă transtoracică presupune respectarea mai multor pași, pentru a asigura o evaluare precisă a funcției și structurii inimii. Înainte de examinare, pacienții sunt sfătuiți să evite mesele copioase și consumul de băuturi alcoolice, deoarece acestea pot afecta calitatea imaginilor obținute. De asemenea, este indicată purtarea unor haine confortabile, care să permită accesul facil la zona toracică.

Medicul trebuie informat despre toate medicamentele pe care le ia pacientul, iar acesta va indica dacă este necesară întreruperea administrării înainte de procedură și va preciza ce medicamente pot fi administrate în ziua investigației. De asemenea, medicul trebuie să știe dacă pacientul a avut în trecut vreo reacție alergică la substanța de contrast, întrucât aceasta poate fi utilizată în timpul procedurii, pentru a îmbunătăți vizualizarea inimii și a vaselor de sânge. Ecocardiografia transtoracică poate fi realizată fie în cabinetul medicului, fie într-un spital.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Cum este realizată ecografia cardiacă transtoracică?

Pe durata ecocardiografiei, medicul va reduce iluminarea din încăpere, pentru a optimiza vizibilitatea imaginii pe monitor. Pacientul va fi așezat pe pat, într-o poziție pe spate sau pe partea stângă, și va ridica cămașa de la talie în sus. Ulterior, medicul va atașa electrozi pe corpul pacientului, pentru a monitoriza curenții electrici ai inimii. Un gel special va fi aplicat pe pieptul pacientului, pentru a îmbunătăți conductivitatea undelor sonore și a elimina aerul dintre piele și transductor, un dispozitiv mic din plastic, ce emite și recepționează unde sonore.

Transductorul va fi deplasat înainte și înapoi pe torace pentru a examina inima, iar undele sonore care generează imaginea vor fi înregistrate pe un ecran de observație. Pacientul trebuie să rămână nemișcat în timpul testului și i se poate solicita oprirea temporară a respirației sau o respirație lentă, conform indicațiilor. Imaginile inimii vor fi capturate din diverse zone, inclusiv parasternal, apical, subcostal și suprasternal. În timpul procedurii, pacientul poate auzi un sunet de „fluierat”, care reprezintă fluxul de sânge în inimă. Procedura durează aproximativ o oră și nu necesită pregătire specială din partea pacientului, care poate relua activitățile obișnuite imediat după examinare.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Rezultatele ecocardiografiei transtoracice

Un rezultat normal al ecocardiografiei transtoracice indică faptul că nu au fost detectate anomalii semnificative în structura sau funcția inimii. Adică dimensiunile, forma și funcția camerelor cardiace, a valvelor și a vaselor de sânge sunt în limite normale.

Rezultatele anormale pot dezvălui, în primul rând, modificări ale dimensiunii inimii. Probleme precum valve cardiace slăbite sau deteriorate, hipertensiune arterială sau alte afecțiuni, pot cauza îngroșarea pereților inimii sau dilatarea camerelor cardiace. În plus, testul poate indica, procentual, cât sânge este ejectat dintr-o cameră cardiacă la fiecare bătaie a inimii, raportat la cantitatea totală de sânge pe care o deține (fracția de ejecție) și măsoară și cantitatea totală de sânge pompată de inimă într-un minut (debitul cardiac). Insuficiența de pompare a sângelui necesar poate conduce la simptome de insuficiență cardiacă.

Testul mai poate evidenția zone din pereții inimii care se mișcă slab, dând semne de deteriorare, adesea cauzată de lipsa de oxigen sau de un infarct miocardic. De asemenea, un rezultat anormal poate dezvălui modificări în structura inimii și a valvelor cardiace, precum și modificări ale conexiunilor dintre inimă și vasele de sânge majore, indicând defecte congenitale ale inimii.

Atunci când imaginile obținute nu sunt suficient de clare sau de complete, pot fi necesare tehnici suplimentare, precum ecocardiografia transesofagiană sau tomografia computerizată cardiacă. În cazul unui rezultat anormal, este esențial ca pacientul să urmeze recomandările medicului, pentru evaluări suplimentare și elaborarea unui plan de tratament personalizat.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Ecografia cardiacă transtoracică la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de evaluări complete efectuate de cardiologi experimentați, prin consultații de specialitate, analize de laborator detaliate și investigații imagistice performante, cu monitorizarea sănătății cardiovasculare pe termen lung.

Printre investigațiile disponibile la SANADOR pentru screening cardiovascular și diagnostic precis se numără EKG, ecocardiografie transtoracică și transesofagiană, ecocardiografie de stres, ecocardiografie transtoracică cu substanță de contrast cu pasaj transpulmonar, ecocardiografie transtoracică cu ser fiziologic barbotat și tehnici ecocardiografie speciale, precum ecografie cardiacă 3D, Doppler tisular sau ecocardiografie speckle tracking.

În funcție de recomandarea cardiologului, pacienții au acces și la proceduri avansate de diagnostic, precum RMN de cord de echipamente RMN 3 Tesla, scintigrafie miocardică cu SPECT-CT. Atunci când este necesar, în Laboratorul de Cateterism de la Spitalul Clinic SANADOR sunt realizate în deplină siguranță proceduri de coronarografie, realizate cu angiografe de ultimă generație Philips Azurion 7.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR