Ce este ecocardiografia transesofagiană?
Ecocardiografia transesofagiană este o investigație imagistică utilizată pentru evaluarea structurii și funcției inimii. Spre deosebire de ecocardiografia transtoracică, care presupune plasarea unui transductor pe pieptul pacientului, ecografia cardiacă transesofagiană implică introducerea unei sonde cu transductor în esofagul acestuia, oferind astfel imagini mai clare ale inimii. La SANADOR, ecocardiografia este realizată cu echipamente moderne, care asigură diagnosticul corect al afecțiunilor cardiace.
Această metodă este preferată în anumite situații clinice, cum ar fi la în cazul obezității sau a unor boli pulmonare, întrucât în ecografia transesofagiană undele sonore nu mai trebuie să treacă prin piele, mușchi sau os, permițând astfel obținerea unor imagini detaliate ale valvelor cardiace, a posibilelor cheaguri de sânge (tromboza intracardiacă, tromboza aortică) și a altor anomalii cardiace. Investigația este efectuată de obicei sub sedare, iar pacientul trebuie să respecte o perioadă de post alimentar înainte de examinare.
Ecocardiograma transesofagiană poate folosi una sau mai multe dintre următoarele tipuri speciale de ecocardiografie:
- modul M, cel mai simplu tip, care creează o imagine similară unei trasări, utilă pentru măsurarea structurilor inimii;
- ecografia Doppler, folosită pentru a evalua fluxul de sânge prin camerele și valvele inimii, detectând fluxul sanguin anormal;
- Doppler color, care folosește culori diferite pentru a indica direcția fluxului sanguin, facilitând interpretarea;
- bidimensională - 2D, care vizualizează mișcarea structurilor inimii în timp real;
- tridimensională - 3D, care redă imagini tridimensionale ale structurilor inimii mai clar decât varianta 2D, permițând o evaluare mai precisă a funcției inimii prin măsurători făcute în timp ce inima bate.
Ecocardiograma transesofagiană este utilă în diagnosticarea unor afecțiuni, precum valvulopatii, cardiomiopatie și infecții endocardice. În plus, poate fi utilizată pentru a evalua riscurile de accident vascular cerebral, prin identificarea cheagurilor de sânge în inimă. Deși este considerată o investigație sigură, există totuși riscuri asociate, cum ar fi problemele respiratorii sau leziunile esofagiene, care trebuie discutate cu medicul cardiolog, înainte de efectuarea testului.
-
Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!