Cum se realizează ecocardiografia de stres?
Durata unei ecografii cardiace de stres este de aproximativ 30-60 minute. Investigația începe prin lipirea unor electrozi mici pe pieptul pacientului. Aceștia se conectează la un monitor de electrocardiogramă (EKG) care urmărește ritmul cardiac. Pacientul poartă și un manșon de tensiune arterială pentru a înregistra tensiunea arterială pe tot parcursul testului.
Inițial, medicul efectuează un EKG și o ecocardiografie cât timp pacientul se află încă în repaus. Apoi începe partea activă, în timpul căreia pacientul face exerciții pe o bandă de alergare sau pe o bicicletă staționară (ECG de efort), începând încet și crescând intensitatea treptat. Această etapă se finalizează când apar simptomele sau când frecvența cardiacă atinge ritmul țintă (care variază în funcție de vârstă și de nivelul de fitness).
Timpul efectiv de exercițiu este de aproximativ 10 până la 15 minute. Este deosebit de important ca pacientul să anunțe medicul de apariția oricăror simptome neobișnuite, în special durere, presiune sau disconfort la nivelul pieptului, brațului sau mandibulei, dispnee (respirație dificilă), amețeli sau senzație de leșin. După finalizarea exercițiului fizic, pacientul se întoarce la masa de examinare, pentru efectuarea unei noi ecocardiografii. În situația în care pacientul este pe bicicletă, medicul poate efectua examinarea în timp ce acesta pedalează.
Dacă se efectuează o ecocardiografie de stres farmacologic, cu dobutamină, protocolul este similar cu ecografia cardiacă la efort fizic, constând tot în plasarea electrozilor pe pieptul pacientului și efectuarea unui EKG și a unei ecocardiografii de repaus. Diferența constă în înlocuirea efortului fizic pe banda de alergat sau bicicleta staționară cu administrarea de dobutamină pe cale intravenoasă, printr-o branulă plasată la nivelul brațului. Această substanță determină inima să reacționeze ca și când pacientul ar fi activ fizic, crescând ritmul cardiac.
Pe măsură ce testul avansează, pacientul este întrebat periodic despre starea lui, dacă simte durere sau disconfort în piept, braț sau mandibulă, amețeli, dificultăți de respirație, senzație de leșin. Doza de dobutamină este ajustată în funcție de răspunsul inimii pacientului și de obiectivele testului, medicul urmărind activitatea cardiacă și obținând imagini ecocardiografice pe toată durata testului. După întreruperea administrării de dobutamină ritmul cardiac ar trebui să revină la normal în decurs de cinci până la zece minute.
-
Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!