Principalele moduri de examinare ecografică
Principalele moduri de examinare ecocardiografică sunt:
- Modul M – permite evaluarea mișcării structurilor cardiace în timpul ciclului cardiac;
- Ecografia bidimensională (2D) – permite vizualizarea structurilor cardiace în timp real și aprecierea corectă a relației spațiale dintre structuri;
- Ecografia Doppler:
- Doppler spectral (pulsat, continuu, color) – permite reprezentarea grafică a relației dintre viteza de curgere a sângelui/mișcarea miocardului și timp;
- Doppler tisular – interoghează mișcarea miocardului;
- Speckle tracking – una dintre tehnicile ecocardiografice speciale pentru urmărirea deformării miocardice folosind informația furnizată de ecografia 2D;
- Ecografia 3D: superioară ecografiei 2D în ceea ce privește evaluarea dimensiunilor și a funcției ventriculare, a morfologiei și a fiziologiei valvulare; extrem de utilă în cazul procedurilor intervenționale – mitral clip, TAVI, închiderea defectului septal atrial (DSA) cu dispozitiv percutan.
Care este tehnica examinării?
În cazul ecocardiografiei transtoracice, pacientul va fi întins pe un pat de examinare, se va așeza pe partea sa stângă (decubit lateral stâng), examinatorul va aplica un strat de gel atât la nivelul toracelui, cât și pe sonda de examinare. Transductorul va fi plasat pe toracele pacientului și va fi mișcat pentru a obține imaginile adecvate. Pacientul poate fi rugat să își modifice ușor poziția (înclinare față/spate) și să-și țină respirația pentru câteva clipe, astfel încât examinatorul să obțină cele mai bune imagini. Nu există restricții alimentare înainte de această examinare.
Ecocardiografia transesofagiană impune o serie de restricții și măsuri, necesare pentru siguranța pacientului. Înainte de efectuarea procedurii pacientul este instruit:
- Să nu mănânce sau să bea cu cel puțin 6 ore înainte de procedură;
- Să își administreze medicația cronică în mod obișnuit (însă cu o cantitate mică de apă);
- Să nu mănânce și să nu bea timp de 2 ore după procedură;
- Să vină însoțit, să nu conducă automobilul după procedură – în cazul în care procedura se face cu sedare;
- Să informeze medicul de eventuale alergii cunoscute (la latex, la anumite medicamente sau anestezice);
- Să informeze medicul dacă suferă de afecțiuni ale esofagului, ficatului;
- În cazul în care poartă proteză dentară, aceasta va fi scoasă în timpul procedurii;
- Dacă suferă de diabet insulinonecesitant, să informeze medicul astfel încât acesta să indice ajustarea dozei de insulină, având în vedere repausul alimentar din ziua respectivă.
Procedura de ecocardiografie transesofagiană presupune următoarele etape:
- Așezarea pacientului în decubit lateral stâng;
- Plasarea la nivelul toracelui a electrozilor de monitorizare și obținerea unui abord venos periferic în cazul în care se administrează sedare;
- Pulverizarea unui anestezic local la nivelul gâtului (de obicei xilină) pentru reducerea disconfortului aferent înghițirii sondei și administrarea medicației de sedare intravenos (de obicei midazolam);
- Fixarea între arcadele dentare a unei piese bucale de plastic, prin care se va introduce sonda de examinare;
- Pacientul poate simți un disconfort în momentul introducerii sondei, asemănător cu senzația de tuse sau vărsătură, care se va ameliora rapid.
Atât ecografia 2D, cât și cea 3D pot fi completate cu ecocardiografie cu bule (prin administrarea intravenoasă de ser fiziologic sau glucoză barbotate), pentru cercetarea existenței comunicărilor intracardiace (șunturi).
Pentru ecocardiografia de stres farmacologic, se recomandă oprirea tratamentului cu betablocante cu 24 de ore înainte de efectuarea testului.
În cadrul Spitalului Clinic SANADOR, se efectuează atât ecografii transtoracice, cât și ecografii transesofagiene, de către medici experimentați, cu echipamente de ultimă generație: