ECMO la Spitalul Clinic SANADOR: proceduri salvatoare pentru situații extreme

Ce este ECMO?

Oxigenarea prin membrană extracorporală, așa-numitul „plămân artificial”, pe scurt ECMO (Extracorporeal Membrane Oxygenation) este o procedură medicală avansată care oferă suport respirator și cardiac temporar pacienților aflați în insuficiență cardiacă sau insuficiență respiratorie amenințătoare de viață. ECMO este utilizată în situații critice, atunci când alte metode de tratament nu mai sunt suficiente. ECMO este practic un mini-sistem de circulație extracorporală ce poate fi implantat rapid de către o echipă specializată de terapie intensivă.

Funcționarea ECMO implică extragerea sângelui din corpul pacientului, oxigenarea acestuia printr-o membrană specială care acționează similar plămânilor și apoi reintroducerea sângelui oxigenat în corp. Sistemul poate ajuta la susținerea funcției plămânilor și a inimii, permițând organelor pacientului să se odihnească și să se recupereze.

Secția de Anestezie și Terapie Intensivă Cardiovasculară de la Spitalul Clinic SANADOR este complet digitalizată și dispune de un sistem ECMO performant.
Secția de Anestezie și Terapie Intensivă Cardiovasculară de la Spitalul Clinic SANADOR este complet digitalizată.

ECMO la Spitalul Clinic SANADOR

Secția de terapie intensivă pentru chirurgia cardiovasculară de la Spitalul Clinic SANADOR este dotată cu echipamente de ultimă generație, integrate informatic într-o platformă digitală, asigurând pacienților îngrijiri avansate. Pentru cazurile extreme, medicii intensiviști de la SANADOR dispun de un dispozitiv de oxigenare prin membrană extracorporală.

Secția de ATI cardiovascular de la Spitalul Clinic SANADOR este acreditată ca secție ATI de categoria I, ceea ce înseamnă că are un nivel de competență extinsă. Această certificare este o garanție a calității serviciilor medicale de care beneficiază pe această secție pacienții aflați în stare critică.

Prezentăm, în cele ce urmează, trei cazuri tratate chirurgical de echipa condusă de Prof. Dr. Victor Costache, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Clinic SANADOR, în care, cu ajutorul ECMO, s-a reușit salvarea pacienților aflați în situații limită.

ECMO pentru șoc cardiogen postoperator

Un pacient în vârstă de 69 de ani, cunoscut cu boală coronariană ischemică cu leziuni tricoronariene severe, s-a internat la Spitalul Clinic SANADOR pentru o procedură de revascularizare miocardică chirurgicală – bypass aorto-coronarian. Pacientul prezenta numeroase comorbidități: insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție 30–35%, diabet zaharat tip 2, BPOC, boală cronică de rinichi.

Pentru această intervenție chirurgicală, inima a fost oprită, rolul de pompă de sânge fiind preluat de un circuit de circulație extracorporală. Ulterior, la repornirea inimii, dat fiind că aceasta era foarte afectată înaintea operației, nu a putut susține funcția de pompă în parametrii necesari. Din acest motiv, au fost montate balon de contrapulsație și ECMO, care au preluat funcționalitatea inimii, lăsând-o să se odihnească. Inițial, a prezentat o stare generală gravă, cu șoc cardiogen. Pacientul a evoluat lent, dar favorabil.

După o săptămână, au fost sistate ECMO și balonul de contrapulsație. Pacientul a fost externat după o lună de la intervenția chirurgicală, având o evoluție favorabilă.

ECMO pentru akinezie de perete postero-lateral

Un pacient în vârstă de 67 de ani, cunoscut cu sindrom coronarian cronic, cu leziuni bicoronariene, s-a internat în Spitalul Clinic SANADOR pentru procedura de revascularizare miocardică chirurgicală. Și acest pacient prezenta multiple comorbidități: insuficiență cardiacă, anevrism de aortă abdominală, boală cronică de rinichi, hipertensiune arterială.

Inima a fost oprită pentru a realiza intervenția chirurgicală complexă. La încercarea de repornire a inimii, s-a observat că prezintă akinezia peretelui postero-lateral, adică paralizia unei porțiuni a inimii. Din acest motiv, a fost necesară montarea ECMO. În laboratorul de angiografie, la examenul prin coronarografie, s-a observat ocluzia celei de-a treia artere coronare. Tratamentul a constat în angioplastie coronariană cu balon și implantarea unui stent.

Evoluția a fost favorabilă, iar ECMO a fost sistată din ziua următoare. Pacientul s-a externat la două săptămâni postoperator, cu evoluție ulterioară favorabilă.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

ECMO pentru stopuri cardiace intraoperatorii

O pacientă în vârstă de 63 de ani, cunoscută cu stenoză aortică strânsă și cardiopatie coronariană s-a internat în Spitalul Clinic SANADOR pentru a beneficia de angioplastie cu balon și implantare de stenturi, precum și de o procedura de protezare transcateter a valvei aortice (TAVI).

Pacienta prezenta multipli factori de risc: diabet zaharat tip 2, hipertensiune arterială, boală cronică de rinichi, insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție 15% și hipertensiune pulmonară.

În timpul intervenției valvulare (TAVI), pacienta a suferit câteva stopuri cardiace, resuscitate cu succes. Echipa medicală a decis montarea ECMO pentru a ajuta inima să se odihnească și să revină la o bună funcționare.

După două zile, s-a sistat ECMO. Ulterior, pacienta a avut o evoluție favorabilă, urmând un program de recuperare.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Chirurgie cardiovasculară de anvergură la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR sunt realizate cu succes intervenții complexe de chirurgie cardiovasculară, prin tehnici moderne, performante și sigure.

Datorită dotărilor de ultimă generație de care dispune Centrul de Excelență și de Training în Chirurgia Cardiovasculară Minim Invazivă de la Spitalul Clinic SANADOR, operațiile sunt realizate, în cele mai multe cazuri, prin abord minim invaziv, prin minitoracotomie și prin chirurgie endoscopică, cu echipamente 3D și 4K. În unele situații, pacienții beneficiază de intervenții hidride, care îmbină chirurgia cardiovasculară cu procedurile de cardiologie intervențională, în același timp operator.

Intervențiile de chirurgie cardiovasculară sunt realizate la Spitalul Clinic SANADOR în primul bloc operator complet digitalizat din România, cu sprijinul singurei Secții de Anestezie și Terapie Intensivă Cardiovasculară de categoria I din sistemul medical privat.

În cazurile cu indicații în acest sens, se intervine prin proceduri endovasculare minim invazive, cu ajutorul celor două angiografe Philips Azurion 7 și al angiografului mobil Ziehm Vision RFD Hybrid Edition din dotarea Spitalului Clinic SANADOR.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!
SANADOR