Ce este testul ECG de efort

ECG de efort sau electrocardiograma de efort este o investigație medicală neinvazivă prin care este evaluată funcția inimii în timpul efortului fizic, oferind informații mai precise decât o electrocardiogramă convențională, de repaus. La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții au acces la consultații de cardiologie și la investigații cardiologice performante, inclusiv la test de efort ECG, realizat de o echipă cu vastă experiență.

Testul EKG de efort presupune examinarea activității inimii în timp ce pacientul face mișcare pe o bandă de alergare sau pe o bicicletă statică. Testul de efort EKG ajută la estimarea riscului cardiovascular și la evaluarea capacității de efort, prin examinarea activității electrice a inimii pe durata activității fizice de diferite intensități.

În mod similar cu un EKG clasic, investigația presupune atașarea unor electrozi de piele, care captează activitatea electrică a inimii, transpusă sub forma unui grafic. Spre deosebire de acesta, testul de efort cardiac nu este realizat în repaus, ci în timp ce pacientul efectuează o activitate fizică.

În cazul persoanelor care nu pot efectua activitate fizică, medicul administrează intravenos o substanță medicamentoasă, care produce efecte similare cu efortul fizic, cum ar fi creșterea ritmului cardiac.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Examenul de EKG de efort este recomandat în cazul unor manifestări clinice care indică o afecțiune cardiovasculară.

Indicații pentru electrocardiogramă de efort

Efectuarea electrocardiogramei de efort nu este indicată de rutină, ca screening pentru boli cardiovasculare. Aceasta este recomandată doar persoanelor care:

  • Suferă de angină pectorală (durere în piept apărută la efort sau la stres, din cauza fluxului deficitar de sânge la nivelul miocardului), dispnee (dificultăți de respirație) și amețeli – în acest caz, testul ajută la depistarea riscului de boală coronariană (cardiopatie ischemică) și la stabilirea indicației de a efectua investigații suplimentare mai complexe;
  • Prezintă tulburări de ritm cardiac, cum ar fi bătăi prea rapide ale inimii – EKG de efort permite diagnosticul aritmiilor cardiace în acest caz;
  • Sunt diagnosticate cu o afecțiune cardiacă și plănuiesc să facă mai mult sport – în acest caz, un ECG de efort ajută la stabilirea unui plan de antrenament sigur, pentru evitarea riscurilor legate de efortul prea intens;
  • Sunt diagnosticate cu o afecțiune cardiacă și prezintă factori de risc importanți pentru complicații (istoric familial, diabet zaharat tip 2);
  • Sunt diagnosticate cu o afecțiune cardiacă sub tratament și este necesară monitorizarea rezultatelor;
  • Sunt diagnosticate cu o afecțiune cardiacă și au indicație de intervenții chirurgicale – testul este efectuat cu scopul de a stabili riscul operator de complicații;
  • Sunt sănătoase, însă prezintă factori de risc importanți pentru boli cardiace, cum ar fi hipercolesterolemie, diabet zaharat tip 2, istoric familial de afecțiuni cardiace, hipertensiune arterială, fumat, dietă dezechilibrată – testul are scopul de a stabili riscul cardiovascular.

Testul de efort ECG nu este indicat persoanelor sănătoase care nu prezintă factori de risc pentru boli cardiovasculare și simptome specifice. De asemenea, investigația nu este recomandată pacienților diagnosticați cu boală coronariană care răspund optim la tratament și care nu prezintă manifestări noi recente.

Examenul EKG de efort este contraindicat pacienților cu disecție aortică, infarct miocardic recent, stenoză aortică severă, aritmii severe, endocardită, pericardită, miocardită.

Avantajele unui EKG de efort

Un EKG clasic evaluează activitatea electrică a inimii în condiții de repaus, însă aceasta poate funcționa diferit în condiții de mișcare, când inima bate mai puternic și mai rapid. Electrocardiograma de efort oferă avantajul de a evalua funcția cardiacă atunci când organismul este supus la efort fizic de intensitate variabilă.

Pe lângă rolul în diagnosticul și stadializarea unor afecțiuni cardiovasculare, testul de efort ECG permite stabilirea în siguranță a unui prag de toleranță a efortului fizic pentru persoanele care plănuiesc creșterea nivelului de mișcare sau începerea unui plan de antrenament fizic.

Mai mult decât atât, un EKG de efort ghidează medicul cardiolog în stabilirea celui mai potrivit plan de tratament pentru persoanele diagnosticate cu anumite afecțiuni cardiace și ajută la evaluarea rezultatelor tratamentelor.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Pregătirea pentru un test de efort cardiac

Pregătirea pentru testul de efort cardiac presupune următoarele reguli:

  • Evitarea consumului de alimente și băuturi (cu excepția apei), cu minim 4 ore înainte;
  • Evitarea băuturilor și alimentelor care conțin cafeină (cafea, energizant, ceai negru, verde, matcha sau altele) pentru 24 ore înainte de test;
  • Consilierea cu medicul cu privire la medicamentele pe care le administrezi – poate fi necesară întreruperea anumitor tratamente medicamentoase (cum ar fi beta-blocante, nitroglicerină) înainte de a efectua testul, însă numai la recomandarea medicului;
  • Evitarea fumatului și alte produse cu tutun înainte de test;
  • Purtarea hainelor confortabile, lejere și încălțăminte sport, în ziua testului;
  • Folosirea unui inhalator pentru tulburări de respirație, în caz că pacientul prezintă astfel de probleme;
  • Evitarea aplicării de loțiuni sau creme pe corp înainte de procedură, deoarece acestea afectează aderența electrozilor de piele.
  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Cum se realizează un test de efort ECG

Testul ECG de efort începe printr-un examen clinic în repaus, prin care specialistul verifică pulsul și tensiunea arterială. Ulterior, personalul medical lipește electrozi pe pieptul și pe brațele pacientului. Aceștia sunt conectați la aparatul ECG și înregistrează activitatea electrică a inimii. Specialistul va atașa, de asemenea, o manșetă pentru măsurarea tensiunii arteriale. Pacientul poate fi rugat să respire printr-un tub, pentru a evalua și funcția respiratorie.

Apoi, pacientul va merge ușor pe banda de alergare sau va pedala pe bicicleta statică. Treptat, intensitatea exercițiului crește, până la atingerea unui anumit ritm cardiac.

Testul este oprit precoce dacă apar simptome severe (dureri în piept, dificultăți puternice de respirație, amețeli, oboseală) sau dacă sunt detectate disfuncții cardiovasculare serioase (aritmii severe, tensiune arterială mult prea scăzută sau prea ridicată).

După finalizarea testului, pacientul este rugat să se odihnească, timp în care specialistul verifică din nou funcțiile vitale, cum ar fi ritmul cardiac și respirația. Odată ce acestea au revenit la normal, pacientul poate merge acasă și poate relua activitățile obișnuite.

Testul de efort cardiac durează aproximativ o oră, incluzând etapa de pregătire și recuperare, însă etapa de exercițiu are o durată de doar 10-15 minute.

Interpretarea rezultatelor unui EKG de efort

Rezultatele unui EKG de efort sunt generate sub forma unui grafic și sunt interpretate imediat de către medic. Acestea pot sugera fie o funcție cardiacă normală, fie una anormală.

Un rezultat anormal poate indica faptul că inima nu pompează sânge destul de puternic sau nu primește un flux de sânge corespunzător pentru a susține exercițiul fizic intens sau pentru a tolera o intervenție chirurgicală. De asemenea, rezultatul poate sugera prezența unei tulburări de ritm cardiac.

Totuși, rezultatele nu indică cu exactitate ce tip de afecțiune este prezentă, ce porțiune a inimii nu funcționează în mod corespunzător sau care arteră prezintă o placă de aterom. Pentru a identifica precis cauzele, sunt necesare teste adiționale.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Ce urmează după un test ECG de efort

Dacă rezultatele testului EKG sunt normale, nu sunt necesare investigații suplimentare și nu există restricții de efort.

Dacă rezultatele sunt anormale și indică faptul că funcția cardiacă este ușor sau moderat afectată, medicul poate propune modificarea stilului de viață (renunțarea la fumat, implementarea unui program de scădere în greutate). De asemenea, poate prescrie anumite tratamente medicamentoase, pentru a reduce riscul cardiovascular (antihipertensive, hipocolesterolemiante, antiaritmice).

Pentru a diagnostica cu precizie cauza disfuncției și a stabili un tratament corespunzător, specialistul poate recomanda în continuare teste adiționale, pentru un diagnostic de precizie, cum ar fi:

Electrocardiograma de efort este o investigație care oferă informații prețioase despre starea de sănătate a inimii, superioare unui EKG clasic.

Realizarea testului ECG de efort la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, testul de efort ECG are loc sub supravegherea atentă a unei echipe medicale experimentate. Medicii cardiologi cu vastă experiență interpretează rezultatele testului, identificând eventualele anomalii și stabilind planuri de tratament personalizate. Echipa medicală de la SANADOR oferă servicii medicale de înaltă calitate, utilizând echipamente moderne și respectând protocoale stricte, pentru siguranța deplină a pacientului.

În funcție de indicația stabilită de medic, pacienții beneficiază de testări cardio-pulmonare de efort, dar și de investigații avansate pentru diagnosticul bolilor cardiovasculare, inclusiv RMN de cord efectuat cu echipamente RMN 3Tesla, iar în Laboratorul de Cateterism de la Spitalul Clinic SANADOR sunt efectuate cu succes proceduri minim invazive de cardiologie intervențională, pentru diagnostic avansat și tratament modern.

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR