Ce sunt durerile articulare

Durerile articulare, numite și artralgii, sunt printre cele mai frecvente motive de prezentare la medic, din cauza disconfortului creat, care afectează semnificativ calitatea vieții pacientului. Durerile de articulații nu sunt o boală în sine, ci reprezintă manifestările clinice ale unor afecțiuni. La SANADOR, pacienții cu dureri de articulații au acces la consultații de specialitate și la investigații performante, pentru identificarea cauzei și stabilirea tratamentului necesar.

Aproape orice articulație poate fi dureroasă și necesită evaluare specifică, prin investigații de imagistică medicală, care permit stabilirea diagnosticului corect, adică descoperirea afecțiunii care provoacă durere în articulație. Cauzele sunt foarte diverse și implică abordări terapeutice diferite, stabilite individualizat, pentru ameliorarea disconfortului și prevenirea complicațiilor.

Pacientă în timpul unui examen RMN 3 Tesla cu echipamentul Siemens Magnetom Vida la Clinica SANADOR Floreasca.
La SANADOR, pacienții beneficiază de investigații imagistice avansate, pentru un diagnostic corect și tratament personalizat.

Tipuri de durere articulară

Durerea în articulații prezintă anumite caracteristici:

  • Poate apărea la nivelul unei singure articulații (durere monoarticulară) sau la nivelul mai multora (durere poliarticulară). Durerea de la nivelul unei singure articulații poate fi în contextul afectării articulare ca atare sau a structurilor din apropiere (bursă, tendoane), fără ca pacientul să poate face o diferențiere.
  • Articulațiile dureroase pot fi simetrice (cu prinderea perechilor articulare - umeri/coate/mâini/genunchi/glezne) sau asimetrice.
  • Durerea articulară poate îmbrăca diverse forme. De exemplu, poate fi de intensitate variabilă (ascuțită/surdă, pulsatilă/arzătoare), poate avea debut brusc (durere articulară acută) sau se instalează lent, progresiv cu posibilitatea evoluției în timp și devine durere articulară cronică.
  • Durerile în articulații pot fi însoțite și de tumefacția (umflarea) articulației, semn sugestiv pentru artrită reumatoidă sau pot fi precedate de modificări ale tegumentului (piele înroșită/descuamată/leziuni cutanate). Uneori apar manifestări sistemice, extraarticulare (febră, frison, tulburări de tranzit intestinal, tulburări respiratorii sau oculare).
  • Durerile articulare pot fi influențate și de un tratament medicamentos recent inițiat.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cauze și factori de risc pentru durerea de articulații

Cauzele apariției durerilor de articulații sunt multiple, diverse și pot fi clasificate astfel:

Factorii de riscasociați durerilor articulare sunt:

  • Vârsta: adulții prezintă susceptibilitate crescută, pe fondul gradului mai mare de uzură articulară;
  • Sexul: femeile au o predispoziție mai mare, în contextul predispoziției genetice și al factorilor hormonali;
  • Istoricul familial și rasa: s-a remarcat o prevalență mai mare a artralgiilor la hispanici și afroamericani;
  • Stilul de viață: alimentația ultraprocesată, sedentarismul și obezitatea duc la creșterea presiunii la nivel articular, în special asupra șoldurilor și genunchilor;
  • Factorii psihologici: stresul, depresia și anxietatea;
  • Mediul: expunerea constantă la umiditate sau la temperaturi scăzute se asociază cu dureri articulare, pe fondul modificărilor de presiune și a sensibilizării nervoase, dar și mediul poluat (toxine, fum de țigară, noxe) are un rol în apariția articulațiilor dureroase;
  • Tulburările hormonale;
  • Menopauza: scăderea nivelului de estrogen și fluctuațiile hormonale duc la dureri și la rigiditate articulară;
  • Sarcina: modificările hormonale duc la slăbirea ligamentelor, retenția de lichide determină un grad de anchiloză articulară și tulburare posturală, pe fondul creșterii în greutate, însă simptomele dispar după naștere;
  • Instabilitatea articulară: hiperlaxitatea articulară sau istoricul unor intervenții ortopedice (protezare articulară sau artroscopie) pot fi asociate cu dureri articulare.

Semne și simptome care pot însoți durerea în articulații

Durerea articulară este simptomul dominant. Aceasta poate varia în intensitate, are caracter continuu sau este de tip mecanic-meteosensibilă (în contextul mișcării sau expunerii la frig sau umiditate).

Durerea de articulație se poate asocia cu modificări localizate ale tegumentului: căldură sau roșeață, edem însoțit de limitarea mișcărilor articulare, rigiditate articulară (anchiloză), deformări articulare, zgomote (cracmente) la mobilizarea articulației, diminuarea forței musculare. Pot fi prezente parestezii (furnicături) sau amorțeală.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Complicațiile provocate de durerile articulare

Durerile de articulații reprezintă simptome. Caracteristicile acestora (ca manieră de apariție, durată și frecvență) pot interfera cu activitățile cotidiene.

Complicațiile sunt generate de patologia asociată artralgiilor și variază de la disconfort, deformări articulare, limitarea mobilității articulare la tulburări și dificultăți ale mersului cu posibile traumatisme prin cădere și radiculopatii (precum sciatica). 

Între complicațiile durerilor articulare sunt și afectarea interacțiunilor socioprofesionale, anxietatea și depresia.

Analize și investigații recomandate pentru durerea de articulații

Evaluarea articulațiilor dureroase presupune examen paraclinic (analize), investigații imagistice și, în unele cazuri, intervenții minim invazive. Acestea sunt solicitate în funcție de anamneză, examenul medical general și de suspiciunea medicului specialist.

Investigațiile recomandate includ:

  • Analize serologice - Investigațiile uzuale includ probele de inflamație, precum și serologia specifică afecțiunilor autoimune (factorul reumatoid, anticorpii antinucleari sau anti-peptid ciclic citrulinat, HLA B27), acidul uric, serologia pentru hepatitele virale, hormonii tiroidieni. De asemenea, pot fi recomandate tehnici moleculare, precum PCR (reacția de polimerizare în lanț), cu scopul identificării microorganismelor.
  • Radiografia articulară - este extrem de utilă în observarea structurii osoase, respectiv decelarea fisurilor/fracturilor, calcificărilor, precum și în identificarea si detalierea modificărilor specifice degenerative. Însă, la debutul bolii, aceasta nu furnizează suficiente detalii imagistice.
  • Ecografia articulară  – este facilă, eficientă și benefică în examinarea articulațiilor periferice. Identifică din stadii precoce prezența sinovitei și gradul vascularizației, prezența în exces a lichidului articular, eroziunile osoase, leziunile de la nivelul tendoanelor sau meniscului, precum și aspectul specific al depunerilor de microcristale. Este utilă în efectuarea aspirației/injecțiilor ghidate ecografic.
  • Examenul RMN - este utilizat pentru excluderea altor etiologii (fractură ocultă, sinovită vilonodulară pigmentată, osteonecroză). Identifică suplimentar eroziunile, sinovita și tenosinovita, sacroilita, precum și leziunile tisulare, ligamentare sau formațiunile tumorale.
  • Examenul CT este mai rar utilizat, fiind util la identificarea deformărilor osoase.
  • Puncția articulară - dacă articulația este tumefiată și există suspiciunea unei artrite (septice sau microcristaline) ori a unui traumatism cu hemartroză (sânge la nivelul articulației), atunci va fi necesară o investigație minim invazivă numită puncție articulară (cu scop terapeutic și diagnostic), iar lichidul extras va fi evaluat microscopic și/sau biochimic.
Medici în camera de control, analizează rezultatele unui examen RMN la Clinica SANADOR Floreasca.
Specialiștii SANADOR analizează cu atenție rezultatele examinărilor imagistice, pentru identificarea cauzelor durerilor articulare.
  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație! 

Tratamentul pentru articulații dureroase

Tratamentul include recomandări farmacologice sau non-farmacologice, fiind stabilit în funcție de afecțiunea de bază. Scopul este reducerea durerii și ameliorarea disfuncției articulare. În unele situații, se impune intervenția chirurgicală.

  • Tratament farmacologic - Pentru controlul inflamației sunt recomandate antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cu uz topic (local) și/sau sistemic. Articulațiile dureroase provocate de afecțiunilor autoimune vor fi tratate cu medicație specifică bolii de bază (DMARD, imunosupresoare, tratament biologic). Pentru durerea articulară cronică, neînsoțită de tumefacții, medicul poate recomanda antialgice pe o perioadă limitată de timp. Corticoterapia este rezervată anumitor cazuri (artroză reactivă, reumatism abarticular, dureri articulare acute). Artrita infecțioasă bacteriană acută necesită tratament antibiotic prompt, frecvent cu administrare intravenoasă.
  • Tratament non-farmacologic - Acest tip de tratament vizează reabilitarea medicală. În cazul durerilor articulare de la mâini și picioare, specialistul poare recomanda imobilizări temporare cu atele. Crioterapia și terapia prin căldură pot fi utilizate ca tratament adjuvant. După remiterea episodului dureros, afecțiunile articulare dureroase pot fi tratate prin kinetoterapie, prin care sunt îmbunătățite masa și tonusul muscular, amplitudinea mișcărilor, echilibrul și coordonarea. Hidrokinetoterapia este benefică pentru tratarea durerilor articulare de la șold (coxartroză) precum și genunchi (gonartroză), prin reducerea presiunii asupra articulației și menținerea rezistenței musculare.
  • Tratament chirurgical - Dacă durerea articulară la șold sau de genunchi nu a fost controlată cu tratament alopat (medicamentos) sau tratament non-farmacologic, medicul va recomanda intervenția chirurgicală pentru ameliorarea durerii și îmbunătățirea funcționalității.

Cum pot fi prevenite durerile articulare

Durerile articulare sunt inerente, oricine poate experimenta la un moment dat o senzație dureroasă. Iată câteva modalități de prevenție:

  • Controlul greutății și prevenția obezității - Orice kilogram în plus aduce un grad mai mare de presiune asupra articulațiilor (în special cele de la nivelul șoldurilor și genunchilor, precum și de la nivelul coloanei). Pentru menținerea greutății optime este indicată efectuarea unui set minim de activități fizice, precum mersul pe jos, înotul, gimnastica acvatică, antrenamente de forță, chiar și lecții de dans, toate adaptate în funcție de organismul fiecăruia și de gradul toleranței.
  • Postura corectă - Pentru prevenția durerilor articulare la mâini specialiștii recomandă evitarea mișcărilor repetitive sau suprasolicitarea mecanică. În cazul muncii de birou, este indicată utilizarea saunelor cu suport cervical și lombar, precum și a mouse-ului ergonomic; de asemenea, sunt indicate pauzele pentru întinderi periodice și purtarea unor orteze specifice pentru articulațiile dureroase. Pentru modificări de mers pot fi folosiți susținători plantari personalizați și este indicată înlocuirea încălțămintei sport la primele semne de uzură.
  • Alimentația - Dieta mediteraneană și dieta DASH (Dieta pentru Hipertensiune) sunt modele de nutriție echilibrată, cu rol antiinflamator (ca urmare a neutralizării radicalilor liberi și a stresului oxidativ). Aceste regimuri alimentare sunt bazate pe legume, fructe, grăsimi sănătoase (ulei de măsline, avocado, nuci, alune), pește (somon, sardine, păstrăv), cereale integrale, derivate de lapte îmbogățite cu probiotice, consum redus de sodiu.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții care se confruntă cu articulații dureroase au acces la un consulturi multidisciplinare, efectuate de medici experimentați, specializați în ortopedie și traumatologie, reumatologie, boli infecțioase, alergologie și imunologie clinică, în funcție de specificul fiecărui caz în parte.

La recomandarea medicului, pacienții beneficiază de analize realizate în Laboratoarele SANADOR, dotate cu echipamente moderne, care asigură rezultate corecte, în cel mai scurt timp posibil. De asemenea, pentru un diagnostic precis, medicul poate recomandata investigații imagistice avansate, precum RMN 3 Tesla, artrografie RMN sau CT 128 slice, care furnizează informații suplimentare.

Tratamentul este stabilit individualizat, în funcție de cauza care a provocat durerile articulare, de stadiul afecțiunii, de severitatea simptomatologiei și de starea generală de sănătate a pacientului. Atunci când sunt indicate proceduri de recuperare medicală, pacienții pot să opteze pentru un program personalizat, în Departamentul de Medicină fizică și de reabilitare de la Spitalul Clinic SANADOR, unde serviciile medicale sunt la cel mai înalt standard de calitate, personalul medical fiind instruit să asigure tratamente moderne, cu ajutorul aparaturii de ultimă generație.

Informațiile din acest articol au fost furnizate de Dr. Andreea Apostol, medic specialist reumatologie la Clinica SANADOR Militari.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR