Ce este durerea de ureche

Durerea de ureche sau otalgia este un simptom care aduce pacientul deseori la medic, deoarece apare de cele mai multe ori în contextul unei infecții respiratorii. Deși la început durerea poate fi ușoară, dacă este neglijată poate conduce la complicații severe. La SANADOR, pacienții au acces la consultații ORL și la investigații de specialitate, pentru diagnostic corect și tratament personalizat.

O durere de ureche poate să afecteze frecvent copiii, care sunt mai predispuși la infecții ale urechii externe sau la otită medie.

Medicul ORL stabilește cauza durerii de ureche în urma unei consultații și a investigațiilor specifice.

Tipuri de durere de ureche

Durerea de ureche poate fi primară sau secundară. O durere primară este determinată de cauze locale, de la nivelul urechii.

Durerea secundară de ureche este cauzată de afectarea zonelor din jurul urechii, inervate de ramuri ale nervilor cranieni apropiate de cele ce deservesc urechea. O cauză secundară de durere în interiorul urechii este denumită și durere referită și poate fi frecvent dată de infecții dentare sau abcese dentare.

Cauze și factori de risc pentru otalgie

Otalgia primară este cauzată de infecțiii ale urechii medii. Otitele medii cauzează frecvent durere de ureche la copii. La vârste mici, tuba lui Eustachio (un conduct ce face legătura între gât și ureche) este mai orizontalizat și permite dezvoltarea frecventă a otitelor în faringită. Tot la vârste mici, durerea de ureche poate fi cauzată și de introducerea unui obiect stăin în conductul auditiv-bile, monezi, piese de lego etc. Alte cauze ce determină durere de ureche primară sunt schimbările bruște de presiune a aerului sau apei, acumularea de cerumen (ceară) în exces sau perforarea timpanului. 

Cauzele secundare de otalgie sunt durerea provenită de la nivelul amigdalelor inflamate sau faringelui, dinților (în special măselelor de minte) sau sinusurilor. Durerea de ureche și gât pe partea dreaptă sau doar pe partea stângă pot proveni de la un abces retroamigdalian, o colecție de puroi situată în apropierea amigdalelor. Articulația temporo-mandibulară este situată în apropierea urechii, motiv pentru care afectarea acesteia în boli precum poliartrita reumatoidă poate cauza durere în ureche. De asemenea, boala de reflux gastroesofagian poate determina, însă mai puțin frecvent, durere de ureche.

Alte semne și simptome care pot însoți durerea de ureche

Durerea de ureche poate fi resimțită ca și cum ureche este plină, iar durerea se accentuează atunci când se apasă cu presiune pe ureche. Durerea poate fi însoțită de prurit (mâncărime) în ureche, roșeată sau inflamație la acest nivel sau inflamarea ganglionilor limfatici locali.

Durerea de ureche la bebeluși se manifestă prin agitație psihomotorie. Sugarul plânge incontrolabil, în special la apăsarea urechiii cu degetul. În afară de plâns, alte simptome ce însoțesc durerea de ureche pot să fie pofta de mâncare diminuată sau cele de infecție, precum și faptul că sugarul pare că trage cu mâna des de urechea afectată.

În cadrul unei infecții dentare poate să apară durere de ureche și maxilar și durere la nivelul gingiei sau durere la dintele afectat. În durerea de ureche la răceală, alte simptome ce pot să apară sunt febra, durerea în gât, obstrucția nazală sau rinoreea (nasul care curge). În otite, copii pot prezenta și otoree (scurgeri galbene-roșii de la nivelul conductului auditiv).

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Complicațiile durerii de ureche

Complicația durerii de ureche ce apare datorită localizării anatomice este extinderea unei infecții otice la mastoidă, un os situat în spatele urechii. Mastoidita (infecția mastoidei) este suspectată atunci când apare durerea în spatele urechii, iar simptomele inițiale nu se ameliorează. Durerea de ureche și jumătate de cap pot să apară, de asemenea, în cadrul mastoiditei. Cel mai frecvent mastoidita apare ca și complicație a unei otite netratate sau tratate necorespunzător.

O altă complicație a unei simple dureri de ureche este meningita, o infecție a sistemului nervos central. Aceasta este o complicație ce poate pune viața în pericol și necesită spitalizare. Meningita se dezvoltă, de asemenea, prin extinderea infecției de la ureche. Astfel apare întrebarea de unde știi dacă durerea de urechi este gravă. La debutul simptomelor, nu se poate face distincția clară între o simplă durere ce va trece în 2-3 zile sau o otită ce se poate complica cu meningită. De aceea, este necesar un consult la medicul ORL dacă durerea persistă mai mult de 3 zile, dacă apar simptome sistemice, precum febra, care nu se ameliorează cu tratament acasă, sau dacă apare durere de ureche și cap.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Analize și investigații indicate pentru otalgie

Dacă otalgia persistă pentru mai multe zile sau este însoțită de semne de infecție, medicul ORL poate recomanda recoltarea de analize de sânge (hemogramă și proteina C reactivă) și cultură din secreția otică. Examinarea imagistică, prin computer tomograf (CT de cap) este recomandată în cazuri selecționate, dacă se suspectează o mastoidită sau dacă pacientul prezintă durerea de ureche și amețeală sau alte simptome neurologice.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Tratament pentru durerea de ureche

Durerea de ureche poate fi inițial tratată acasă. Există anumite remedii pentru durerea de ureche care pot fi aplicate, precum comprese reci la nivel local pentru a reduce inflamația. De asemenea, anumite tipuri de picături pentru durerea de ureche pot fi eliberate fără prescripție medicală, precum cele pe bază de acid boric sau corticoisteroizi și anestezice locale.

În cazul în care este suspectată o otită, medicul va recomanda picături otice cu antibiotic, pe lânga anestezice. Pacientul întreabă de multe ori medicul ORL cu ce trece durerea de ureche sau cum ameliorezi durerile de urechi. Picăturile cu anestezic local, precum lidoicaina sunt cele mai eficiente pentru ameliorarea durerii, însă efectul poate fi de scurtă durată dacă nu este tratată și cauza.

Durerea de ureche se poate ameliora prin utilizarea medicamentelor anti-inflamatoare sau analgezice orale. În cazul unei otite medii acute, tratamentul este completat de antibioticoterapie. Dacă este suspectată o infecție fungică a urechii, pacientului i se vor recomanda medicamente antifungice.

Durerea de ureche în sarcină trebuie manageriată de medicul ORL deoarece anumite medicamente, precum ibuprofenul trebuie evitate în sarcină. De asemenea și tratamentul local (picăturile) trebuie luat tot la recomandarea medicului în cazul unei femei gravide.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Măsuri de prevenție pentru durerea de ureche

Pentru a preveni durerea de ureche este necesară adoptarea unei igiene corespunzătoare. Urechile se curăță cu apă și se șterg cu un prosop curat sau adulții pot utiliza și bețișoare de urechi, dar cu multă grijă, pentru a nu fi introduse prea adânc în canalul auditiv.

Dacă durerea de ureche apare în timpul zborului cu avionul, la decolare sau aterizare, din cauza schimbării bruște de presiune, aceasta poate fi prevenită prin mai multe metode. Pentru a preveni durerea de ureche în avion, este indicată mestecarea unei gume sau bomboane, căscatul sau înghițitul de guri mici de apă, pentru a egaliza presiunea (atunci când gura este deschisă).

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții cu durere de ureche au acces la consultații și la investigații specifice, realizate de medici ORL foarte experimentați. Pentru diagnosticul unei infecții la nivelul urechii, examinările specifice sunt completate cu analize de laborator performante, prelucrate în Laboratoarele SANADOR, în vederea stabilirii unui tratament adecvat.

La SANADOR, consultațiile și investigațiile necesare pentru diagnosticul otalgiei sunt disponibile atât adulților, cât și copiilor. În acest fel, tratamentul este stabilit personalizat, pentru ameliorarea rapidă a durerii de ureche și prevenirea complicațiilor. În cazul unei dureri severe, pacienții se pot adresa oricând Compartimentului de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, pentru evaluare rapidă și tratament prompt.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR