Ce este durerea de spate în sarcină

Durerea de spate în sarcină este o problemă frecventă, cauzată de modificările hormonale, creșterea în greutate și schimbările posturale apărute pe măsură ce fătul se dezvoltă. Pentru viitoarele mame care se confruntă cu dureri de spate în sarcină, SANADOR oferă acces la consultații de obstetrică-ginecologie realizate de medici experimentați, care recomandă tratamentul adecvat pentru ameliorarea disconfortului.

La SANADOR, viitoarele mare beneficiază de consultații de obstetrică realizate de medici cu experiență, pentru monitorizarea permanentă a sarcinii și prevenirea complicațiilor.

Între 50% și 80% dintre gravide prezintă durere de spate în timpul sarcinii. De obicei, acestea apar ca urmare a schimbărilor fizice care au loc în timpul sarcinii. Nu există un moment clar când apar durerile de spate în sarcină, însă majoritatea femeilor încep să se confrunte cu durere de spate în sarcină în trimestrul 2, deși, în unele cazuri, acestea pot apărea încă din primul trimestru, în special în cazul femeilor cu probleme lombare preexistente.

Durerea poate varia de la ușoară și specifică activității la mai severă, putând interfera cu activitățile zilnice sau cu munca. Din păcate, durerile de spate în sarcină se intensifică adesea pe măsură ce sarcina avansează.

  • La SANADOR beneficiezi de analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauzele durerii de spate în timpul sarcinii

Există mai mulți factori de risc și cauze care pot explica de ce te doare spatele în timpul sarcinii, precum:

  • modificări hormonale: Hormoni precum relaxina și progesteronul slăbesc ligamentele și articulațiile din zona pelviană pentru a o pregăti pentru procesul de naștere, reducând stabilitatea coloanei vertebrale și crescând riscul de dureri lombare în sarcină;
  • creșterea în greutate: Greutatea fătului și a uterului pune presiune pe coloană, mușchi și zona pelviană, contribuind la durere de spate jos în sarcină;
  • modificări posturale: Pe măsură ce centrul de greutate se deplasează în față, postura se ajustează ducând la o poziționare incomodă și la o presiune suplimentară asupra zonei lombare cu apariția de durere de spate în partea de jos în timpul sarcinii;
  • slăbirea mușchilor: Uterul expansionat poate face ca mușchii abdominali să se distanțeze, reducând sprijinul pentru coloană;
  • solicitarea fizică: Activitățile precum statul în picioare prelungit, aplecarea sau postura proastă exacerbează durerile de spate în sarcină prin suprasolicitarea mușchilor.

Când apare durerea de spate în sarcină

Durerile de spate pot apărea în diferite etape ale sarcinii, în funcție de circumstanțele individuale.

Deși mai rar, o gravidă poate avea durere de spate în sarcină în trimestrul 1, în special la persoanele cu probleme lombare preexistente. Modificările hormonale, în special eliberarea de relaxină, încep la începutul sarcinii, slăbind ligamentele și putând provoca durere de spate în primul trimestru de sarcină.

Pe măsură ce uterul crește și centrul de greutate se deplasează, poate apărea durere se spate în trimestrul 2. Creșterea în greutate și tensiunea asupra mușchilor spatelui se intensifică, mai ales când postura începe să se adapteze pentru a se potrivi cu bebelușul în creștere.

Creșterea fătului și presiunea suplimentară asupra coloanei vertebrale inferioare, combinate cu mușchii abdominali slăbiți, pot provoca un disconfort semnificativ, motiv pentru care o durere de spate în sarcină în trimestrul 3 este de obicei la apogeu. Aceasta este  etapa în care postura greșită, statul prelungit în picioare și stresul exacerbează și mai mult durerea de spate în partea de mijloc în sarcină.

Cum se manifestă durerea de spate în sarcină

Manifestările pot varia în funcție de când apar durerile de spate în sarcină și de tipul de durere resimțit, încadrându-se de obicei în două categorii principale: durere lombară și durere pelviană posterioară.

Mai rar, gravidele se pot confrunta cu durere de spate în primul trimestru de sarcină. Aceasta se poate prezenta ca un disconfort lombar ușor, adesea resimțit ca durere în partea de mijloc în sarcină. Modificările hormonale și ajustările timpurii ale posturii pot contribui la această durere. Dacă apare, este în general mai puțin intensă și localizată.

Gravidele cu durere de spate în sarcină în trimestrul 2 resimt un disconfort mai intens decât în primul trimestru. Acest lucru se datorează creșterii în dimensiuni a uterului, ceea ce deplasează centrul de greutate și adaugă tensiune asupra coloanei vertebrale. Durerea pelviană posterioară, care este mai frecventă decât durerea lombară, începe adesea în această perioadă. Aceasta se caracterizează printr-o durere profundă sub linia taliei, fie pe una sau pe ambele părți ale pelvisului. Durerea lombară poate, de asemenea, să persiste, putând iradia în picioare, pe măsură ce tensiunea asupra nervilor crește.

Gravidele cu durere de spate în ultimul trimestru de sarcină pot resimți un disconfort mult mai mare la nivelul spatelui decât în trimestrul precedent. Durerea pelviană posterioară rămâne cel mai frecvent tip de durere de spate în perioada sarcinii, simptomele incluzând un disconfort semnificativ la nivelul pelvisului inferior, în special în timpul activităților fizice precum mersul, urcatul scărilor sau întoarcerea în pat. Această durere de spate în partea de jos în timpul sarcinii se poate agrava și din cauza greutății crescute a bebelușului și a slăbirii mușchilor abdominali, uneori însoțită de durere sau amorțeală care iradiază la nivelul membrelor inferioare.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Când este durerea de spate în sarcină un motiv de îngrijorare

În timp ce o durere de spate în partea de mijloc în sarcină este frecventă, anumite simptome pot indica o problemă de bază mai gravă și necesită asistență medicală imediată. Acestea includ:

  • Semne de travaliu prematur: Durerile de spate nou apărute, severe sau ciclice pot fi un semn de avertizare al contracțiilor uterine. Când sunt însoțite de crampe, sângerări vaginale sau modificări ale scurgerilor vaginale, ar putea semnala travaliul prematur sau complicații;
  • Infecție a tractului urinar: Durerile de spate asociate cu o senzație de arsură în timpul urinării, dificultăți la urinare sau febră pot indica o infecție urinară, care poate prezenta riscuri în timpul sarcinii dacă nu este tratată;
  • Compresia nervilor: Amorțeala, furnicăturile sau durerea ascuțită în fese sau în picioare ar putea sugera compresia nervului sciatic sau a altor nervi spinali. Deși adesea nu este periculoasă, această durere de spate în perioada sarcinii ar trebui evaluată pentru a exclude afecțiuni mai grave;
  • Durere neobișnuită sau persistentă: Durerile de spate severe, care încep brusc sau care durează mai mult de 2 săptămâni ar indica afecțiuni rare, cum ar fi osteoporoza asociată sarcinii, osteoartrita vertebrală sau artrita septică.

Colaborarea între specialiștii în obstetrică-ginecologie, reumatologie și medicină fizică și de reabilitare asigură un plan de tratament personalizat pentru femeile însărcinate care se confruntă cu dureri de spate.

Investigații indicate pentru durere de spate în timpul sarcinii

Investigarea pentru durerea de spate în timpul sarcinii necesită o abordare atentă pentru a asigura siguranța mamei și a copilului.

Medicul poate evalua postura, mersul și amplitudinea mișcărilor pentru a identifica problemele legate de tensiunea fizică sau de problemele coloanei vertebrale care contribuie la dureri lombare în sarcină. De asemenea, medicul caută semne ale unor afecțiuni precum compresia nervului sciatic sau dezechilibrele musculo-scheletale care pot explica de ce te doare spatele în timpul sarcinii.

În cazurile în care durerile de spate sunt însoțite de simptome îngrijorătoare, precum febră, sângerări vaginale sau probleme urinare, sunt necesare investigații suplimentare. Analizele de urină sunt frecvent efectuate pentru a exclude infecțiile, care pot provoca sau exacerba durerile de spate în sarcină.

Dacă medicul suspectează travaliu prematur, monitorizarea contracțiilor uterine sau efectuarea unei ecografii pot ajuta la evaluarea stării copilului și a placentei. Ecografia în sarcină este adesea preferată deoarece este sigură și poate oferi informații valoroase fără a expune pacienta la radiații.

În cazuri rare, tehnicile imagistice precum RMN pot fi luate în considerare pentru durerile de spate severe sau inexplicabile fiindcă nu au radiații. Acesta poate ajuta la detectarea unor afecțiuni precum hernia de disc, compresia nervilor sau alte probleme structurale ale coloanei vertebrale care pot fi cauza pentru o durere de spate jos în sarcină.

Radiografiile sau scanările CT sunt de obicei evitate în timpul sarcinii, cu excepția cazului în care sunt absolut necesare, din cauza riscurilor de expunere a fătului la radiații.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație!

Tratamentul durerii de spate în sarcină

Tratamentul durerilor de spate în timpul sarcinii sunt focusate pe ameliorarea disconfortului, asigurând în același timp siguranța mamei și a fătului.

Unul din cele mai frecvente remedii pentru durerea de spate în sarcină este menținerea unei posturi corecte. Medicul recomandă utilizarea scaunelor cu spătar drept și suport pentru picioare. În timpul somnului, culcatul pe o parte, cu o pernă între genunchi și sub abdomen, poate reduce presiunea lombară.

Exercițiile regulate cu impact redus, cum ar fi mersul pe jos, înotul sau ciclismul staționar, întăresc mușchii care susțin spatele. Întinderile ușoare și yoga prenatală pot îmbunătăți flexibilitatea și postura, eliberând în același timp presiunea.

În cazurile de durere severă, medicamentele cu acțiune analgezică și antipiretică sunt în general considerate sigure pentru majoritatea femeilor însărcinate. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sunt administrate doar la recomandarea medicului. Alte medicamente, cum ar fi relaxantele musculare, pot fi prescrise sub supraveghere medicală.

Alte remedii pentru durere de spate în partea de mijloc în sarcină sunt:

  • termoterapie,
  • încălțăminte ortopedică specială,
  • masaj prenatal profesionist,
  • acupunctură.

Cum poate fi prevenită durerea de spate în sarcină

Durerile de spate în timpul sarcinii pot fi prevenite prin întărirea mușchilor, o postură corectă și minimizarea tensiunii.

Exercițiile sigure pentru sarcină, precum mersul pe jos, înotul și yoga, ajută la întărirea spatelui și a trunchiului. Menținerea unei posturi corecte este esențială în prevenirea durerii de spate în sarcină.

Trebuie evitată ridicarea de greutăți. Încălțămintea de susținere, împreună cu o centură de susținere pentru gravide ajută la reducerea tensiunii la nivelul spatelui.

Menținerea unei greutăți sănătoase printr-o alimentație echilibrată și o activitate regulată ajută la prevenirea presiunii asupra coloanei. Odihna pe o saltea fermă, evitarea dormitului pe abdomen și încorporarea tehnicilor de relaxare pot reduce probabilitatea durerilor de spate în timpul sarcinii.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, viitoarele mame care se confruntă cu dureri de spate în timpul sarcinii beneficiază de o gamă completă de servicii medicale specializate, menite să asigure atât sănătatea lor, cât și a fătului. Echipa multidisciplinară, formată din specialiști în obstetrică-ginecologie, reumatologie, medicină fizică și de reabilitare, colaborează pentru a oferi un plan de tratament personalizat, adaptat nevoilor fiecărei paciente.

Echipa medicală asigură monitorizarea sarcinii, prin consultații de specialitate, analize de laborator performante și investigații imagistice avansate, precum ecografii de înaltă rezoluție. Pentru gestionarea eficientă a durerilor de spate, pacientele au acces la ședințe de kinetoterapie și de fizioterapie, în funcție de indicație, la Spitalul Clinic SANADOR.

Pentru o naștere în deplină siguranță, pacientele pot alege Maternitatea SANADOR, parte a celui mai mare spital privat multidisciplinar din România - Spitalul Clinic SANADOR. De asemenea, în cazul unei urgențe în timpul sarcinii, viitoarele mame se pot adresa cu încredere Compartimentului de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR