Ce este durere de sân

Durerea de sân, denumită și mastodinie sau mastalgie, este frecventă în rândul femeilor de toate vârstele, dar poate fi întâlnită și la bărbați, în anumite circumstanțe. La SANADOR, pacientele au acces la consultații de ginecologie și endocrinologie și la investigații avansate, pentru stabilirea cauzei care provoacă durere mamară și recomandarea tratamentului adecvat.

O durere la sân poate fi constantă, de-a lungul câtorva zile, sau poate apărea ocazional, fiind descrisă ca o senzație de arsură, înțepătură, junghi sau ca o durere difuză, nespecifică.

Cauza durerii mamare poate fi stabilită prin investigații de specialitate, recomandate de medic, în urma consultației.

Tipuri de durere la sân

Durerea din regiunea toracelui anterior poate porni de la nivelul glandei mamare sau poate avea originea extramamară, dar cu iradiere la nivel mamar. Astfel, întinderile de mușchi pectoral, artrita care afectează cartilajul costal (costocondrită) sau nevralgia intercostală sunt cauze frecvente de durere extramamară.

Pe de altă parte, în funcție de momentul apariției, mastodinia cu origine la nivel mamar poate fi împărțită în:

  • durere de sân ciclică, legată de schimbările hormonale prin care trec femeile înainte de menopauză, fiind caracterizată de o senzație de greutate care afectează, de obicei, ambii sâni;
  • durerea de sân non-ciclică, localizată, constantă sau intermitentă și afectează cu precădere femeile aflate la menopauză.

Cauze și factori de risc pentru mastalgie

Dezechilibrele hormonale pot duce la sâni dureroși, dar în timp, dacă aceste dereglări persistă, pot duce la formarea de chisturi (mastoză fibrochistică) sau chiar la noduli mamari.

Factorii de risc pentru mamalgie includ:

  • dimensiunea crescută a sânilor, care poate duce la durere difuză, însoțită și de durere de spate sau de gât;
  • cicatricile toracice sau intervențiile de chirurgia sânului, inclusiv operații de implant mamar;
  • anumite medicamente hormonale, precum contraceptivele orale sau substanțele folosite în terapia de substituție hormonală la menopauză, antidepresive sau unele antibiotice;
  • traumatisme la nivelul sânilor (de exemplu, purtarea de sutiene sau bustiere nepotrivite);
  • consumul excesiv de cafeină.

Cum se manifestă mamalgia

Mamalgia ciclică, întâlnită la tinere, are un caracter nespecific, este difuză, fiind descrisă ca o senzație de greutate sau disconfort la atingere, și frecvent iradiază în umeri. Caracteristica principală o reprezintă faptul că se ameliorează odată cu instalarea menstruației și revine cu câteva zile înainte de ovulație, motiv pentru care este denumită și durere de sâni la ovulație.

Pe de altă parte, durerile de sâni și menopauza sunt în strânsă legătură la femeile trecute de 50 de ani și sunt frecvent unilaterale, ca o înțepătură sau arsură, uneori chiar ca un pumnal. Trebuie menționat faptul că neoplasmul mamar (cancerul de sân) este asimptomatic în primele stadii și se manifestă doar prin apariția unui nodul sau a unei zone retractile. În timp, dacă este lăsat netratat, celulele neoplazice pot invada fibrele nervoase și pot duce la durere, dar aceasta nu reprezintă manifestarea principală.

Durerile de sâni în alăptare sunt normale, mai ales în momentul declanșării lactației, și sunt o consecință a umplerii canalelor galactofore cu lapte. În schimb, apariția mastitei sau a unui abces este însoțită și de creșterea temperaturii, precum și de apariția zonelor de inflamație (roșii, dureroase, calde) și a scurgerilor mamelonare, uneori urât mirositoare.

La bărbați, durerea de sâni este însoțită adesea de ginecomastie (creșterea anormală a dimensiunii glandelor mamare) și sunt consecința unor tratamente sau suplimente hormonale (de exemplu, steroizi ori medicația pentru adenom de prostată) sau a unor afecțiuni severe (de exemplu, ciroză).

Investigații recomandate pentru durere mamară

Anamneza și examinarea clinică (inclusiv autoexaminarea sânilor) sunt etape esențiale în stabilirea etiologiei unei dureri mamare. Autoexaminarea este recomandată periodic tuturor femeilor și constă în inspecția și palparea periodică a sânilor la domiciliu de către femeie. Orice modificare a pielii (de exemplu, vânătaie sau eroziune care nu se vindecă), retracție mamelonară, edem într-o anumită arie sau scurgere anormală necesită consult de specialitate.

În absența unor noduli sau a adenopatiei (inflamarea ganglionilor axilari, ori supraclaviculari), sânii umflați și dureroși la o femeie tânără indică o etiologie benignă și nu necesită investigații suplimentare. Dacă medicul identifică zone mai dense sau nodulare la palpare, atunci poate recomanda ecografia mamară, la o femeie de vârstă fertilă.

În schimb, durerea unilaterală la o femeile aflată la menopauză poate fi o indicație de mamografie sau chiar de rezonanță magnetică (RMN mamar). Mamografia este o metodă de screening folosită în depistarea cancerului de sân, recomandată anual la femeile trecute de 50 de ani.

Orice nodul suspect, zonă îngroșată sau modificată care se observă la investigații imagistice are indicație pentru biopsie mamară, iar piesa se va trimite la examinare histopatologică, pentru un diagnostic de certitudine.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tratamentul pentru sâni dureroși

În general, durerea sau înțepăturile în sâni se remit de la sine după o perioadă de timp. Recomandările generale includ:

  • eliminarea factorilor agravanți (de exemplu, înlocuirea sutienelor sau bustierelor cu susținere metalică cu unele din burete moale);
  • folosirea de antiinflamatoare nesteroidiene fie local, sub formă de creme sau geluri, fie sistemic, per os în perioadele intens dureroase;
  • reducerea dozelor de medicamente hormonale folosite în terapia de substituție din menopauză, respectiv înlocuirea sau eliminarea contraceptivelor orale.

În plus, există numeroase suplimente alimentare care pot ameliorarea durerea la sân, printre care vitamina E (mai ales în durerea premenstruală) și uleiul de ciuboțica-cucului.

În cazul în care medicul stabilește diagnosticul de fibroză chistică, va recomanda medicație orală specifică, iar în situația existenței unei tumori benigne (de exemplu, fibroadenom mamar sau lipom) ori maligne, pacienta va primit recomandările necesare de tratament.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Cum poate fi prevenită durerea de sâni

Profilaxia mastodiniei include:

  • evitarea medicamentelor hormonale, pe cât posibil;
  • evitarea traumatismelor locale și a ridicării de greutăți;
  • adoptarea unui stil de viață sănătos, cu păstrarea greutății, renunțarea la fumat și efectuarea regulată de exerciții fizice moderate;
  • limitarea consumului de cafeină;
  • încercarea terapiilor de relaxare, care pot controla anxietatea asociată durerilor de sâni.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacientele beneficiază de servicii medicale complete pentru screeningul, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor sânului. Academia de Senologie SANADOR este o instituție dedicată gestionării tuturor problemelor mamare - maligne, benigne sau estetice. Astfel, pe lângă consultațiile realizate de medici cu o vastă experiență în senologie, pacientele cu mastodinie au acces la investigații imagistice de ultimă generație – ecografie mamară cu sonoelastografie, mamografie cu tomosinteză și RMN mamar cu echipament RMN 3 Tesla.

Atunci când există indicație, examinările imagistice sunt completate cu biopsie mamară, realizată în cele mai bune condiții, proba de țesut fiind analizată în Laboratorul de Anatomie Patologică SANADOR, dotat cu aparatură performantă, pentru diagnostic de certitudine.

Tratamentul este stabilit în funcție de cauza mastalgiei, de severitatea simptomatologiei și de starea generală de sănătate a pacientei, pentru asigurarea unei bune calități a vieții. Pacientele beneficiază de monitorizare periodică, prin consultații și investigații performante, în funcție de recomandarea stabilită.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR