Cum se manifestă mamalgia
Mamalgia ciclică, întâlnită la tinere, are un caracter nespecific, este difuză, fiind descrisă ca o senzație de greutate sau disconfort la atingere, și frecvent iradiază în umeri. Caracteristica principală o reprezintă faptul că se ameliorează odată cu instalarea menstruației și revine cu câteva zile înainte de ovulație, motiv pentru care este denumită și durere de sâni la ovulație.
Pe de altă parte, durerile de sâni și menopauza sunt în strânsă legătură la femeile trecute de 50 de ani și sunt frecvent unilaterale, ca o înțepătură sau arsură, uneori chiar ca un pumnal. Trebuie menționat faptul că neoplasmul mamar (cancerul de sân) este asimptomatic în primele stadii și se manifestă doar prin apariția unui nodul sau a unei zone retractile. În timp, dacă este lăsat netratat, celulele neoplazice pot invada fibrele nervoase și pot duce la durere, dar aceasta nu reprezintă manifestarea principală.
Durerile de sâni în alăptare sunt normale, mai ales în momentul declanșării lactației, și sunt o consecință a umplerii canalelor galactofore cu lapte. În schimb, apariția mastitei sau a unui abces este însoțită și de creșterea temperaturii, precum și de apariția zonelor de inflamație (roșii, dureroase, calde) și a scurgerilor mamelonare, uneori urât mirositoare.
La bărbați, durerea de sâni este însoțită adesea de ginecomastie (creșterea anormală a dimensiunii glandelor mamare) și sunt consecința unor tratamente sau suplimente hormonale (de exemplu, steroizi ori medicația pentru adenom de prostată) sau a unor afecțiuni severe (de exemplu, ciroză).