Ce este durerea în gât

Durerea în gât este o senzație de iritație, cu caracter de usturime, zgârietură, arsură sau presiune, care se agravează adesea la înghițire, uneori și la administrarea anumitor alimente, precum citricele. La SANADOR, pacienții au acces la consultații ORL asigurate de medici cu vastă experiență, pregătiți să diagnosticheze și să trateze afecțiuni complexe de la nivelul gâtului, dar și legate de patologia urechilor și a căilor aeriene superioare.

Consultațiile de ORL și investigațiile specifice ajută la identificarea cauzelor durerii în gât.

Durarea în gât apare de regulă din cauza inflamației faringelui, dar mai sunt și alte zone ale gâtului care pot fi afectate. Cea mai frecventă cauză de durere în gât este o infecție virală, cum ar fi o răceală sau o gripă

În timp ce majoritatea cazurilor de dureri de gât se ameliorează cu îngrijiri la domiciliu, simptomele persistente, care durează mai mult de o săptămână, agravarea durerii, febra sau inflamarea ganglionilor limfatici necesită control medical de specialitate la medicul orelist, pentru a stabili cât de severă este afectarea la interior.

  • La SANADOR beneficiezi de analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tipuri de durere în gât

Durerile în gât sunt clasificate în funcție de durata lor și de zona specifică a gâtului pe care o afectează. Cele două tipuri principale sunt durerea în gât acută și durerea în gât cronică.

Cel mai frecvent, pacienții se confruntă cu durere în gât acută, aceasta având o durată de 3-10 zile. De obicei este cauzată de infecții virale, cum ar fi răceala sau gripa, deși responsabile pot fi, de asemenea, infecții bacteriene.

O durere de gât care persistă mai mult de 10 zile sau reapare frecvent este denumită durere în gât cronică. Spre deosebire de cazurile acute, acest tip de durere în gât la înghițire este adesea cauzat de iritante continue, cum ar fi alergiile, fumatul, refluxul gastroesofagian acid sau expunerea prelungită la aer uscat. Durerea în gât poate să dureze mai mult și în cazurile de infecții complicate la nivel local, prin abces sau flegmon amigdalian. Sunt și situații în care dureri care nu cedează decât temporar, se însoțesc de mărirea ganglionilor de la nivelul gâtului și de deformare locală, situație în care poate fi vorba chiar de un proces tumoral.

În funcție de regiunea afectată, aceste dureri în gât însoțite de inflamație pot fi clasificate în:

  • Faringita -  implică inflamația faringelui, ducând la dureri în gât,
  • Amigdalita - afectează amigdalele, cauzând umflături și roșeață la interior, în părțile laterale ale gâtului, bilateral. Uneori, în caz de abces sau flegmon amgdalian, afectarea poate fi unilaterală, în dreapta sau în stânga.
  • Laringita - apare atunci când laringele se inflamează, ducând adesea la răgușeală, dureri în gât la înghițire și chiar respirație dificilă.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Cauze și factori de risc pentru durerea de gât

Factorii infecțioși:

O durere de gât este adesea cauzată de infecții virale precum:

Unele infecții bacteriene, deși mai puțin frecvente, pot fi și ele responsabile pentru dureri în gât la înghițire, streptococul în gât fiind cel mai frecvent agent patogen cauzator. Alte cauze bacteriene, cât și unele virale, provin din anumite infecții cu transmitere sexuală.  

Frecvent se întâmplă ca, după o infecție virală sau chiar în desfășurarea ei, să apară și suprainfecția bacteriană, favorizată și de scăderea rezistenței organismului.

Factorii neinfecțioși pot de asemenea declanșa dureri de gât. Alergiile, aerul uscat din interior, fumul de tutun, poluarea și refluxul acid pot contribui la durere în gât și ureche când înghiți. Tensiunea vocală cauzată de vorbitul, țipătul sau cântatul excesiv este o altă cauză frecventă de durere în gât persistentă, în special pentru cei care își folosesc vocea în mod intensiv. 

Anumite afecțiuni cresc susceptibilitatea la dureri în gât. Persoanele cu un sistem imunitar slăbit, cum ar fi cele care suferă de diabet zaharat sau sunt supuse tratamentului prin chimioterapie, sunt mai predispuse la infecții. În cazuri rare, tumorile sau infecțiile grave precum abcesele și epiglotita pot provoca durere în gât persistentă care necesită îngrijiri de urgență. 

Unele persoane se confruntă cu riscuri mai mari din cauza vârstei, a mediului și a obiceiurilor. Copiii sunt mai predispuși la infecții precum faringita streptococică, în timp ce iarna crește probabilitatea de boli virale. Igiena precară și locurile aglomerate precum școlile și creșele pot crește și mai mult riscul de infecție.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Semne și simptome care însoțesc durerea în gât

Durerea în gât provoacă iritație sau o senzație de zgârietură care se agravează la înghițire sau vorbire. Roșeața, inflamația și petele albe sau puroiul de pe amigdale sunt frecvente în cazul infecțiilor bacteriene. Poate apărea și răgușeală sau durere în gât și în ureche, la înghițit.

Infecțiile virale cauzează adesea simptome suplimentare precum congestie nazală, curgerea nasului, tuse, febră, frisoane, dureri corporale și oboseală. Aceste infecții se rezolvă de obicei de la sine. Copiii pot mânca mai puțin din cauza disconfortului, dar durerile de gât virale nu au, în general, puroi sau ganglioni limfatici inflamați. 

Infecția streptococică este o infecție bacteriană care se prezintă cu febră, ganglioni limfatici inflamați, amigdale roșii cu pete albe și uneori greață sau vărsături. De obicei, nu provoacă tuse sau curgerea nasului, ceea ce o deosebește de infecțiile virale.

Cauzele neinfecțioase, cum ar fi alergiile, aerul uscat sau fatigabilitatea vocală, pot duce, de asemenea, la durere în gât persistentă. Deși aceste cazuri cauzează adesea uscăciune și răgușeală, ele nu se prezintă de obicei cu febră sau cu ganglioni limfatici inflamați. Simptomele severe sau persistente pot necesita asistență medicală.

Complicații provocate de dureri în gât

Majoritatea durerilor de gât se rezolvă de la sine fără complicații, însă în unele cazuri, în special în cele determinate de Streptococul de grup A, pot apărea probleme mai grave.

O complicație posibilă pentru dureri de gât este un abces peritonsilar, o colecție dureroasă de puroi în apropierea amigdalelor sau în partea din spate a gâtului, care poate provoca durere în gât la înghițire și în unele cazuri probleme de respirație.

O altă complicație gravă este febra reumatică, care poate apărea după ce o infecție streptococică în gât a dispărut. Această afecțiune inflamatorie poate afecta inima, articulațiile, pielea și sistemul nervos, ducând la simptome precum febră, dureri articulare, erupții cutanate și, în cazuri grave, inflamația inimii. Dacă nu este tratată, poate provoca leziuni pe termen lung la nivelul valvelor inimii.

Infecțiile cu streptococ pot afecta și rinichii, ducând la glomerulonefrită post-streptococică, o afecțiune care provoacă inflamarea rinichilor. Aceasta poate duce la umflături, hipertensiune arterială și modificări ale culorii urinei, indicând afectarea funcției renale.

Solicitarea de asistență medicală pentru durere de gât severă sau care se agravează este esențială, mai ales dacă este însoțite de febră ridicată, dificultăți de înghițire, inflamație în gât sau dificultăți de respirație.

Analize și investigații recomandate pentru durerea de gât

Pentru a diagnostica o durere în gât, medicul va efectua un examen fizic. Va realiza palparea delicată a gâtului, pentru a verifica dacă există ganglioni limfatici inflamați și va examina interiorul gâtului, pacientul având gura deschisă, iar medicul utilizând un instrument luminos și o spatulă linguală sterilă (numită și abeslang). Examenul complet ORL include și utilizarea unui instrument luminos (otoscop) pentru a examina urechile. De asemenea, vor fi inspectate și fosele nazale.

În cazul în care se suspectează o infecție streptococică în gât, medicul va preleva o probă cu ajutorul unui tampon steril, pentru a depista bacteriile (realizarea unui exudat faringian). Pentru detectarea rapidă a bacteriilor streptococice se utilizează în mod obișnuit un test antigen rapid. Deși acest test oferă rezultate în câteva minute, este posibil să nu fie întotdeauna precis. Dacă testul rapid este negativ, medicul poate trimite o probă pentru o cultură, care durează între 24 și 48 de ore, dar oferă rezultate mai fiabile. În unele cazuri, se utilizează un test molecular pentru detectarea mai rapidă și precisă a bacteriei.

Pe lângă testul pentru streptococ, o cultură poate ajuta la identificarea altor infecții bacteriene, precum infecția cu chlamydia sau gonoreea. Dacă medicul suspectează mononucleoza, acesta poate efectua teste suplimentare pentru a o exclude.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Tratamentul pentru dureri de gât

Există diferite tratamente pentru dureri de gât, în funcție de cauza acesteia. Majoritatea durerilor de gât, în special cele cauzate de infecții virale, se rezolvă de la sine în 5-7 zile și nu necesită tratament medical sofisticat. Se administrează obișnuit medicamente care să diminueze inflamația, să amelioreze durerea și să reducă febra, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul.

Pentru copii, sunt disponibile medicamente pentru tratarea durerilor în gât concepute special pentru ei, iar aspirina trebuie evitată, din cauza legăturii sale cu sindromul Reye. Medicul mai poate recomanda combinații de vitamine, pentru a susține efortul sistemului imunitar de a lupta cu viroza (de exemplu asocierea de vitamina C cu vitamina D). De asemenea, pentru un efect local există comprimate pentru supt cu substanțe dezinfectante (albastru de metilen, clorhexidină sau alte substanțe cu rol antiseptic) și cu substanțe protectoare ale mucoaselor bucale și faringiene (lactoferina).

Dacă durerea în gât este cauzată de o infecție bacteriană, cum ar fi streptococul, medicul va prescrie tratament cu antibiotice. Este important ca tratamentul complet cu antibiotice să fie finalizat conform indicațiilor, pentru a preveni complicațiile precum febra reumatică sau problemele renale. Chiar dacă simptomele se ameliorează, nefinalizarea tratamentului ar putea provoca răspândirea infecției.

Pentru cauzele neinfecțioase, pot fi necesare tratamente suplimentare pentru dureri de gât. Acestea ar putea include analgezice fără rețetă, spray-uri, pastile pentru durerea în gât sau chiar remedii pe bază de plante. În cazul în care durerea în gât este legată de afecțiuni precum refluxul acid, pot fi recomandate antiacide sau alte medicamente pentru reducerea acidității gastrice.

În cazuri grave, cum ar fi o durere în gât legată de cancer, alături de medicația menționată anterior și o posibilă analgezie opiodă, poate fi utilizată o apă de gură pe bază de rețetă. Alte tratamente pentru dureri de gât ar putea implica tratarea alergiilor.

Cum poate fi prevenită durerea în gât

Pentru a reduce riscurile de a dezvolta o durere în gât se pot lua anumite măsuri de precauție. Vaccinările pentru gripă și COVID-19 ajută la protejarea împotriva infecțiilor respiratorii care pot duce la durere în gât.

Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun sau folosirea dezinfectanților pentru mâini pe bază de alcool au un rol important în minimizarea răspândirii microbilor.

Evitarea folosirii în comun a tacâmurilor fără spălare între utilizări și evitarea băutului din aceeași sticlă de mai multe persoane reduce riscul de transmitere.

Persoanele cu răceli sau infecții respiratorii trebuie evitate, iar cei bolnavi trebuie să rămână acasă, pentru a preveni infectarea altora. O altă măsură esențială este menținerea distanței față de persoanele cu faringită streptococică până când persoana infectată a luat antibiotice timp de cel puțin 24 de ore.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de consulturi ORL asigurate de medici empatici și bine pregătiți și de cele mai moderne metode de investigație, pentru stabilirea cauzei care a provocat durerea în gât.

În funcție de indicația medicală stabilită, consultațiile sunt urmate de analize de laborator, pentru identificarea unor posibile infecții. Dacă sunt necesare analize și investigații suplimentare, la SANADOR pacienții au acces la servicii medicale integrate, oferite în condiții de maximă siguranță, cu cele mai noi tehnologii, alături de o echipă medicală cu vastă experiență.

Tratamentul recomandat pentru durerea în gât este stabilit conform specificului fiecărui caz în parte. În cazul în care este necesar tratament chirurgical, la Spitalul Clinic SANADOR sunt realizate cu succes intervenții ORL, într-un bloc operator bine dotat, cu sprijinul Secției de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR