Ce este durerea de dinți?

Durerea de dinți poate să apară din diverse cauze, precum carii, fracturi dentare, infecții sau boala parodontală. Pentru diagnosticul rapid și tratamentul eficace al durerii dentare, vino la Clinica de Stomatologie SANADOR!

Durerea dentară poate fi pulsatorie și poate fi însoțită de umflătură în jurul dintelui sau gingiei, durere ascuțită la atingerea dintelui sau la mușcare, sensibilitate la alimente și băuturi calde sau reci, și, mai rar, durere arzătoare sau asemănătoare unui șoc electric. Durerea poate varia de la ușoară și temporară la severă și constantă, necesitând uneori intervenție stomatologică de urgență.

Simptomele asociate pot include febră, respirație urât mirositoare, gust neplăcut în gură, sângerări gingivale și inflamație. Tratamentul depinde de cauza subiacentă și poate include tratarea cariei și aplicarea unui material de obturație, înlocuirea plombelor vechi, tratamente de canal (tratament endodontic) sau extracția dintelui. Practicile regulate de igienă orală, cum ar fi periajul și utilizarea apei de gură antibacteriană, împreună cu evitarea alimentelor și băuturilor dulci, pot preveni durerile de dinți.

De obicei, durerea de dantură indică o problemă localizată la nivelul dintelui sau gingiilor, însă, uneori, poate fi o durere iradiată, dată de o problemă localizată în altă parte a corpului. Ignorarea durerilor dentare, cum ar fi, de pildă, cea produsă de o carie, poate duce la complicații severe. Deși, de obicei, durerile de dinți nu pun viața în pericol, în unele cazuri pot semnala afecțiuni grave, care necesită tratament medical imediat.

  • Vino la Clinica de Stomatologie SANADOR! Sună la 021.9699!

Tipuri de durere dentară

Durerea de dinți este un termen general, care acoperă diverse forme de durere dentară, de la cele ușoare și intermitente, la cele severe și persistente. Cele mai frecvente tipuri de dureri de măsele sunt:

  • durerea ascuțită de dinți: apare brusc, de obicei la consumul de alimente sau băuturi reci, și durează câteva secunde până la un minut. Poate fi cauzată de carii, cuspizi fracturați, spații între plombe sau coroane, ori de scrâșnitul dinților;
  • sensibilitatea dentară: durerea apare la contactul cu alimente sau băuturi fierbinți sau reci și durează câteva secunde. Cauzele includ bruxismul, carii, plombe slăbite, rădăcini dentare expuse, abraziuni dentare și retracții gingivale, cum se întâmplă în probleme ale gingiilor (gingivită, parodontită, parodontoză), când gingiile inflamate și rădăcinile dinților dezgoliți sunt cele care provoacă aceste senzații dureroase;
  • durerea persistentă: o durere pulsatilă, care durează mai mult de un minut, poate indica o carie profundă sau o inflamație a pulpei dentare. Dacă durerea ține mai mult de o oră, poate fi vorba de un abces, care necesită tratament de canal;
  • durerea din timpul mușcăturii: apare la mestecat, din cauza presiunii exercitate pe un dinte afectat de carii, crăpături, infecții sau obturații slabe. Tratamentul variază de la obturații la terapie de canal;
  • durerea din spatele gurii: cel mai adesea asociată cu măselele de minte incluse, care nu pot erupe complet și apasă pe molari. Soluția este, de obicei, extracția măselei de minte;
  • durerea care iradiază spre maxilar: durerea care se extinde spre maxilar și spre mușchii gâtului este  asociată frecvent cu bruxismul, fiind legată adesea de alte tulburări de somn, ca sforăitul și apneea.

Posibile cauze ale durerii de dinți

Dintre cauzele frecvente ale durerilor de dinți, caria dentară este cea mai des întâlnită. Dacă nu este tratată, caria poate duce la formarea unui abces, o infecție localizată lângă dinte sau în pulpa acestuia.

Dacă există suspiciunea unui abces dentar, pacientul are nevoie de un consult stomatologic urgent, deoarece, în cazuri rare, infecția se poate răspândi la creier, devenind potențial letală. Durerea de dinți poate fi cauzată și de un dinte inclus, de obicei o măsea de minte, care rămâne blocată în țesutul gingival sau în os, împiedicând-o să erupă. De asemenea, durerea poate să apară și în urma unor leziuni în cavitatea bucală.

Printre cauzele frecvente ale durerilor dentare iradiate se numără sinuzita, o inflamație a sinusurilor cauzată de o infecție. Deoarece rădăcinile dinților superiori sunt aproape de sinusuri, sinuzita, fie ea sinuzită maxilară, sinuzită etmoidală, sinuzită sfenoidală ori frontală, poate provoca dureri în acești dinți.

Cauzele mai puțin frecvente ale durerilor dentare reflectate includ bolile de inimă și cancerul pulmonar. Afecțiunile inimii și ale plămânilor pot provoca dureri de dinți din cauza poziției nervului vag. Acest nerv pornește din creier și se ramifică spre diverse organe ale corpului, inclusiv inimă și plămâni, trecând prin zona maxilarului. Uneori, durerea de dinți poate fi un semn prevestitor al unui infarct miocardic acut. Cauze rare ale durerilor dentare iradiate includ nevralgia de trigemen și nevralgia occipitală, afecțiuni neurologice dureroase în care acești nervi, ce deservesc craniul, fața și dinții, sunt iritați sau inflamați, producând durere.

Semne sau simptome care pot însoți durerea de dinți

Durerea de dinți poate fi însoțită de o varietate de simptome, variind de la disconfort ușor la durere intensă, care poate afecta activitățile zilnice. Simptomele frecvente includ durere în și în jurul dintelui sau maxilarului, sensibilitate la temperaturi extreme, umflarea gingiilor sau a feței și dificultăți la consumul alimentelor dure sau reci.

Copiii, adesea incapabili să descrie clar simptomele, pot refuza anumite alimente sau pot deveni iritabili. În astfel de cazuri, medicul specialist în pedodonție poate recomanda anumite medicamente pentru durerea de dinți la copii, precum gelurile gingivale pe bază de anestezic.

Alte simptome asociate cu durerea de dinți sunt febra, starea generală de rău, iritabilitatea, sângerările gingiilor, un gust neplăcut în gură și respirația urât mirositoare.

Durerea poate fi localizată la un anumit dinte, poate afecta o zonă mai extinsă a cavității bucale sau poate fi vorba despre o durere pe toată dantura. Uneori, durerea apare doar la aplicarea presiunii asupra dintelui. Simptomele sunt esențiale pentru identificarea cauzei durerii și adoptarea măsurilor adecvate pentru tratament și prevenire.

Durerea de dinți poate fi însoțită și de simptome indirecte, precum durere de cap, de ureche sau de gât. În cazuri rare, durerea de dinți poate semnala o problemă cardiacă. Dacă durerea este severă și însoțită de febră, frisoane sau dificultăți la deschiderea gurii, este vital să se consulte de urgență un specialist, deoarece infecția orală poate să se extindă în alte părți ale corpului.

Investigații recomandate în cazul durerii dentare

Pentru a trata adecvat durerea de dinți, medicul stomatolog începe consultația prin obținerea istoricului medical al pacientului și efectuarea unui examen fizic detaliat. Pacientului i se adresează întrebări legate de durere, cum ar fi: momentul apariției, intensitatea, localizarea, factorii care o agravează sau o ameliorează. Specialistul examinează gura, dinții, gingiile, maxilarele, limba, gâtul, sinusurile, urechile și nasul pacientului. De asemenea, pot fi indicate radiografii dentare și alte teste pentru a descoperi cauza exactă a durerii de dinți.

În cazurile severe și persistente de durere, este esențial să se efectueze un examen clinic și radiologie dentară. Medicul poate recomanda radiografii: retroalveolară, numită și periapicală, sau radiografie panoramică, iar la nevoie și un examen CT dentar, care furnizează informații prețioase, necesare intervențiilor stomatologice complexe. Pe baza rezultatelor obținute în urma acestor investigații, medicul stomatolog poate prescrie antibiotice pentru infecții și alte medicamente pentru durerea de măsea. Tratamentul poate include proceduri precum tratamente de canal, obturații sau chiar extracții dentare, în funcție de cauza durerii.

  • La Clinica de Stomatologie SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Tratamentul pentru nevralgie dentară

Tratamentul pentru nevralgie dentară necesită abordări diferite, în funcție de cauza și de severitatea simptomelor. În primul rând, persoanele cu nevralgie dentară pot încerca să reducă durerea folosind medicamente antiinflamatoare. De asemenea, pot apela și la alte remedii pentru durerea de măsea, precum aplicarea de comprese reci sau gheață pe zona afectată pentru a reduce inflamația și durerea temporară.

Dacă simptomele persistă sau se agravează, este necesar un consult de specialitate, pentru un diagnostic corect și un tratament corespunzător. Tratamentul pentru calmarea durerilor de dinți poate include îndepărtarea cariilor și plasarea unui material de obturație (aur, porțelan, rășini compozite sau amalgam, precum aliajul de mercur, argint sau cupru), înlocuirea unor plombe mai vechi, tratamentul canalului radicular sau extragerea dintelui, în cazuri extreme.

De asemenea, după extracție, medicul dentist poate recomanda un implant dentar, cu sau fără adiție de os. În plus, pentru a scăpa de durea de măsea, există opțiuni de tratament medicamentos și chirurgical. De pildă, medicamentele anticonvulsivante pot fi folosite pentru calmarea durerilor de dinți și a inflamației, iar în cazuri mai severe, pot fi necesare intervenții chirurgicale pentru a rezolva problema subiacentă.

Prevenirea nevralgiei dentare este importantă și poate fi realizată prin practicarea unei igiene orale corecte, vizitele regulate la stomatolog, evitarea consumului de alimente și băuturi dulci, dar și a traumatismelor la nivelul feței și maxilarului.

  • Clinica de Stomatologie SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Prevenție, diagnostic și tratament la Clinica de Stomatologie SANADOR

Clinica de Stomatologie, situată la etajul 5 al Clinicii SANADOR Victoria, oferă servicii complete de profilaxie, diagnostic și tratament stomatologic, atât pentru adulți, cât și pentru copii. În cazul durerii dentare, tratamentul este stabilit individualizat, în funcție de cauza disconfortului, în urma unei consultații de specialitate și a unei evaluări stomatologice detaliate.

Menținerea sănătății orale este foarte importantă, iar o igienizare dentară corectă are un rol esențial în păstrarea unui zâmbet frumos, dar și a unei stări generale de sănătate. Medicii stomatologi recomandă profilaxia dentară, adică efectuarea unei proceduri de igienă dentară profesională de două ori pe an.

Pacienții care se adresează Clinicii de Stomatologie SANADOR beneficiază de servicii complete, în funcție de indicație - chirurgie dento-alveolară, endodonție, estetică dentară, protetică, paradontologie, implant dentar, ortodonție.

Specialiștii SANADOR îmbină tehnologia cu profesionalismul, pentru a oferi pacienților o experiență cât mai plăcută. În funcție de tipul afectării, pacienții au acces la expertiză multidisciplinară, pentru cel mai bun rezultat estetic și funcțional, și la programări în regim de urgență. Echipamentele de ultimă generație din Clinica Stomatologică SANADOR aduc actul medical la cel mai înalt nivel de performanță terapeutică.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR