Ce este durerea cervicală?

Durerea cervicală sau cervicalgia este durerea porțiunii de coloană vertebrală din zona cefei, imediat sub cap. Intensitatea și durata durerii la coloana cervicală diferă de la o persoană la alta. În cazul unor pacienți, simptomele durează doar câteva zile sau săptămâni, însă alții se confruntă cu manifestări cronice, cu o durată mai mare de 3 luni. Vino la SANADOR pentru investigații avansate și tratament modern!

Durerea cervicală poate fi monotonă și persistentă, sau ascuțită, resimțită sub forma unor înțepături, unei arsuri, unei senzații fulgerătoare sau de înjunghiere. Uneori, aceasta poate iradia spre umeri și brațe. Durerea se poate agrava după menținerea capului nemișcat pentru un timp prelungit, cum ar fi după muncă de birou sau șofat pe distanțe lungi. De asemenea, durerea se poate intensifica la palpare sau la mișcarea capului și a coloanei cervicale în diferite direcții.

  • 021 9699 Programează-te acum!

Cauze și factori de risc

Durerea de gât poate avea numeroase cauze, după cum urmează:

  • Tensiunea musculară cauzată de menținerea unei posturi incorecte la birou, dormitul în poziții nepotrivite și pe o pernă inconfortabilă, suprasolicitarea pe termen lung a mușchilor din zona gâtului (cum ar fi prin mișcări repetitive), încordarea repetată a gâtului în contextul stresului cronic;
  • Traumatismele la nivelul coloanei cervicale, cum ar fi căzăturile sau accidentele rutiere, care cauzează o mișcare bruscă și puternică a capului înainte și înapoi (în special în lipsa centurii de siguranță);
  • Afecțiuni legate de înaintarea în vârstă, cum ar fi spondiloza cervicală (deteriorarea discurilor intervertebrale) sau pintenii osoși (excrescențe osoase care pot comprima nervii vecini);
  • Alte afecțiuni, cum ar fi hernia de disc (deplasarea unui disc intervertebral), stenoza spinală (spațiul din interiorul coloanei vertebrale se îngustează, aplicând presiune pe măduva spinării), osteoporoza, artrita reumatoidă, meningita (infecția și inflamația membranei care acoperă creierul și măduva spinării), tumori spinale, chisturi, fibromialgia (cauzează dureri musculoscheletale generalizate).
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Manifestări asociate durerii cervicale

Pe lângă durerea în zona gâtului, persoanele afectate se pot confrunta și cu următoarele manifestări, care variază în funcție de cauze:

  • Rigiditatea umerilor și gâtului;
  • Dureri de cap;
  • Incapacitatea de a întoarce sau înclina capul;
  • Tensiune musculară în zona gâtului și spasme musculare;
  • Sensibilitate la nivelul umerilor;
  • Amorțeală, furnicături și slăbiciune la nivelul brațelor și mâinilor – atunci când este comprimat un nerv;
  • Amețeli și greață.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Complicații

În general, durerea cervicală severă sau persistentă interferă cu activitățile de zi cu zi, scăzând semnificativ calitatea vieții. Aceasta poate afecta viața profesională, socială, somnul, cauzând stres, scăderea productivității la locul de muncă și anxietate.

Deoarece poate limita capacitatea de mișcare, poate determina pacientul să reducă nivelul de activitate fizică. Acest lucru poate avea ca rezultat creșterea nedorită în greutate.

Complicațiile posibile diferă, însă, în funcție de afecțiunea care cauzează dureri în zona cervicală. De exemplu, hernia de disc, stenoza spinală, tumorile spinale pot comprima nervii din măduva spinării, cauzând slăbiciune, amorțeli, furnicături sau dureri severe la nivelul brațelor.

Meningita este o urgență medicală care, lăsată netratată, poate produce convulsii, leziuni neurologice permanente (tulburări de mers, de memorie, de învățare, pierderea auzului), iar uneori poate fi fatală. Tumorile maligne pot fi, de asemenea, amenințătoare de viață.

Diagnosticarea durerilor la coloana cervicală

După ce analizează istoricul medical și simptomatologia, medicul va efectua un examen clinic. Acesta va observa alinierea coloanei vertebrale și va mișca apoi capul în diferite direcții, pentru a evalua capacitatea de mișcare. Prin palparea zonei gâtului și umerilor, specialistul va verifica dacă zona este sensibilă sau dacă mușchii sunt tensionați.

Ulterior, va recomanda analize de sânge și teste imagistice pentru a stabili cauza simptomelor. O radiografie la coloana cervicală poate pune în evidență fracturi, o alinere anormală a vertebrelor, pinteni osoși sau osteoartrita.

Examenul de rezonanță magnetică (RMN) oferă imagini mai detaliate și permite vizualizarea afecțunilor măduvei spinării și a țesuturilor moi, cum ar fi hernia de disc, mase tumorale, chisturi, semne de infecție.

Alteori, poate fi necesară o tomografie computerizată (CT) sau o electromiografie – investigație care evaluează funcția mușchilor și nervilor motori care controlează musculatura.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Tratamentul pentru durerea cervicală

Medicul poate recomanda medicamente antiinflamatoare pentru controlul durerii și inflamației sau un guler cervical. De asemenea, compresele reci și calde pot fi indicate pentru a ameliora inflamația și a relaxa musculatura. Totuși, tratamentul presupune și eliminarea cauzei.

În general, este recomandat un program de recuperare fizică coordonat de fizioterapeut/kinetoterapeut. Fizioterapia presupune utilizarea unor agenți fizici pentru a reduce durerea, cum ar fi căldura, gheața, masajul terapeutic sau curentul electric. Spre exemplu, stimularea electrică transcutanată nervoasă (TENS) constă în aplicarea unor impulsuri electrice de frecvență joasă la nivelul pielii. De asemenea, elongația este o manevră fizică prin care se realizează decompresia spinală.

Kinetoterapia, în schimb, presupune un program special de exerciții fizice. Acestea corectează postura, întăresc musculatura gâtului și îmbunătățesc flexibilitatea. În anumite cazuri, specialistul poate recomanda injecții cu corticosteroizi în apropierea rădăcinilor nervoase, pentru a reduce inflamația și durerea.

Uneori, singura soluție rămâne chirurgia clasică sau minim invazivă, cum ar fi în cazul prezenței maselor tumorale sau herniei de disc refractare la tratamentul conservator.

Măsuri de prevenție

Poți reduce riscul de a experimenta durere cervicală prin următoarele măsuri:

  • Adoptă o postură corectă – folosește un scaun ergonomic de birou, cu tetieră sau suport cervical, pentru a menține spatele, capul și umerii drepți. Asigură-te că urechile rămân aliniate cu umerii. Reglează scaunul mașinii, pentru a conduce confortabil. În loc să îți apleci capul deasupra telefonului sau tabletei, ține dispozitivele în dreptul feței; ajustează înălțimea scaunului, monitorului și biroului – ecranul calculatorului trebuie să rămână la nivelul ochilor, iar genunchii puțin mai jos decât șoldurile;
  • Dormi în poziție corespunzătoare – folosește o pernă confortabilă și asigură-te că menții capul aliniat cu restul corpului. Evită să dormi pe abdomen sau ținând gâtul răsucit;
  • Rămâi activ – este important să faci sport în mod regulat. Dacă lucrezi mult la birou sau șofezi un timp prelungit, ia pauze de mișcare și fă exerciții de întindere pentru mușchii gâtului;
  • Evită greutățile mari – în loc să cari obiecte grele pe umeri, folosește bagaje cu roți;
  • Ține stresul sub control;
  • Evită fumatul – acesta accelerează degenerarea discurilor intervertebrale;
  • Menține o greutate normală, printr-un stil de viață sănătos.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Diagnosticul și tratamentul durerii cervicale la SANADOR

La SANADOR, persoanele cu dureri cervicale beneficiază de consultații amănunțite și diagnostic prompt, datorită experienței vaste a medicilor și aparaturii performante. Pacienții au la dispoziție o gamă largă de investigații, inclusiv electromiografie. SANADOR deține un laborator de analize care funcționează la cel mai înalt nivel de exigență, aparatură RMN cu putere 3T, capabilă să surprindă imagini în 128 secțiuni și computere tomograf ultramoderne, care reduc timpul de expunere și furnizează imagini de mare claritate.

Medicii reumatologi depistează și tratează cu succes o varietate de patologii musculoscheletale, iar profilul multidisciplinar al spitalului facilitează accesul la specialitățile medicale relevante, necesare pentru realizarea unui plan de tratament corespunzător tuturor particularităților și problemelor pacientului. De asemenea, Spitalul Clinic SANADOR este dotat cu un Departament de Medicină Fizică și de Reabilitare, unde terapeuți specializați realizează planuri individualizate de fizioterapie și kinetoterapie.

Atunci când durerea cervicală este simptom al unei probleme de sănătate care necesită intervenție chirurgicală, aceasta este realizată în blocul operator ultramodern al Spitalului Clinic SANADOR, de chirurgi cu înaltă pregătire, în condiții de siguranță maximă. Secția ATI acreditată la categoria I, nivelul maxim de competență, asigură îngrijiri avansate pentru pacienții chirurgicali.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR