Ce este durerea de călcâi

Durerea de călcâi este un simptom frecvent întâlnit, care poate să afecteze semnificativ calitatea vieții. Durerea în călcâi are diferite cauze, care pot fi identificate prin investigații performante. La SANADOR, pacienții au acces la consultații de specialitate, la examinările necesare pentru diagnostic și la tratamente moderne.

Calcaneul are forma unei cutii, cu margini neregulate și cu raporturi anatomice importante (musculare, tendinoase și ligamentare), ale căror leziuni vor determina tipuri diferite de durere de călcâie.

Durerea de călcâi poate să afecteze semnificativ calitatea vieții, în lipsa unui diagnostic corect și a tratamentului adecvat.

  • La SANADOR beneficiezi de analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tipuri de durere la călcâi

Topografia pentru durere la călcâi este diferită, originea fiind în funcție de structura anatomică afectată. Durerea poate să apară în regiunea posterioară (durere în spatele călcâiului), în regiunea medială (către interior), laterală (în exteriorul călcâiului) sau plantară (durere sub călcâi). Localizarea anatomică a durerii este importantă, deoarece poate ghida diagnosticarea facilă a cauzelor.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Leziuni asociate cu durerea de călcâie

Durerea în spatele călcâiului (durerea posterioară) este determinată de:

  • Leziuni ale tendonului lui Ahile (legătura fibroasă între mușchii gambei și calcaneu) - Pacientul va acuza o durere similară unei presiuni sau arsuri, la nivelul tendonului, în proximitatea călcâiului, precum și redoare (rigiditate) matinală sau apariția unei tumefacții localizate. Uneori pacientul poate auzi un pocnet, în rarele situații când tendonul se rupe.
  • Sindromul Haglund (deformarea Haglund) - Este o deformare sub forma unei tumefacții în regiunea postero-superioară a călcâiului, ca urmare a formării unui pinten (cioc). Pacientul acuză durere, precum și modificări cutanate ca eritem (roșeață) și hiperemie (căldură) locală.
  • Bursita retrocalcaneană - Țesutul moale din adiacența pintenului se poate inflama, ducând la dezvoltarea bursitei (inflamarea unui sac, plin cu lichid, situat la nivel articular). Pacientul va avea simptome similare, cu durere, eritem iar la palpare zona poate fi indurată. 
  • Apofizită calcaneană (boala Sever) – Inflamarea structurii osoase este cauzată frecvent de durerile de călcâi la copii și adolescenți și apare între vârsta de 8 și 12 ani, la copii cu activități fizice intense (baschet sau fotbal) sau în timpul unui puseu de creștere.

Durerea plantară (durere sub călcâi) este determinată de:

  • Fasciita plantară - Este o aponevroză fibroasă îngroșată, care pornește de la nivelul calcaneului (tuberculul medial) și înaintează către capetelor metatarsiene, unde se divide în cinci benzi digitale la nivelul articulațiilor metatarso-falangiene. Aceasta se conectează cu structurile învecinate (musculatura intrinsecă, țesutul subcutanat și tegumentul), rezultatul fiind un tampon elastic care absoarbe 110% din greutatea corporală (în timpul mersului) și 250% în timpul alergării. Gradul maxim de deformare al fasciei plantare este în timpul mersului desculț. În cazuri foarte rare, fascia plantară poate suferi leziuni, iar clinic pacientul va acuza pe lângă durere, prezența edemului și a echimozelor.
  • Pinten calcanean - Dacă fasciita plantară persistă o perioadă îndelungată, la nivelul emergentei acesteia, de pe zona calcaneului poate apărea o formațiune osoasă numită pinten calcanean. Durerea provocată este tăioasă și foarte intensă, cu limitarea mersului.
  • Fracturile de stres ale călcâiului (fractură de calcaneu) - Sunt frecvent întâlnite la sportivi (alergătorii de cursă lungă) care se antrenează excesiv sau intensiv, pe o perioadă scurtă de timp. Stresul repetitiv asupra calcaneului duce la apariția de fracturi, cu dureri intense accentuate de efort și ameliorate de repaus.
  • Leziunile țesutului adipos la călcâi - În jurul călcâiului și regiunii proximale a fasciei plantare există un strat de țesut adipos delimitat de camere (structuri) ligamentare cu rol protector împotriva șocurilor. Stratul de grăsime are o grosime de aproximativ 1-2 cm, iar uzura excesivă va determina reducerea elasticității și alterarea mecanismului de absorbție a șocurilor. Pacientul resimte durere puternică în mijlocul călcâiului, în timpul ambulației, ortostatismului, dar și al efortului (alergare), precum și în cursul nopții. Cazurile ușoare pot fi asimptomatice sau pot fi reproduse prin presiunea directă (contactul cu suprafețe dure, podele din lemn masiv sau beton).
  • Afecțiunile neuropatice - Durerea de călcâi acompaniată de senzația de furnicături, amorțeală sau arsură poate fi semnalul unei etiologii neuropatice (prinderea unui nerv sau apariția unui neurinom). În cazul topografiei la nivel plantar, sub călcâi, poate implica ramuri ale nervului plantar lateral sau medial, precum și al nervului abductor al degetului mic. Leziunile de entrapment pot apărea în context de suprasolicitare, traumatic sau secundar unor intervenții chirurgicale anterioare. Frecvent, durerea neuropatică de călcâi este unilaterală, iar simetria necesită continuarea investigațiilor pentru excluderea unor cauze sistemice.

Durerea laterală (în exteriorul călcâiului) este determinată de:

  • Tendinita peroneală - Apare frecvent pe fondul suprasolicitării, cu durere pe partea exterioară a călcâiului, uneori până la nivelul bazei metatarsianului cinci (degetul mic). Leziunile nervului peroneal vor provoca pe lângă durere, furnicături și amorțeală.
  • Sindromul de sinus tarsi - Sinus tarsi, cunoscut ca și „ochiul piciorului” este spațiul dintre compartimentul lateral al gleznei și călcâi. Este un spațiu valoros prin conținutul său (tendoane și vase de sânge și nervi) și apare pe fondul unei leziuni traumatice, cu durere resimțită pe partea laterală a gleznei și călcâiului. Sindromul de sinus tarsi este însoțit de senzația unei instabilități articulare și apare după exercițiu sau după mersul pe suprafețe inegale. Pacientul poate prezenta istoric de entorse repetate.

Durerea în regiunea medială (internă) a călcâiului:

  • Implică leziuni la nivelul tendoanelor din zona medială a gleznei (tibial posterior, flexor al halucelui și degetului) cu durere în partea interioară a gleznei și iradiere spre degete.
  • Sindromul de tunel tarsian - Afectează nervul tibial posterior, cu dureri sau arsuri la nivelul călcâiului, dar predominant la baza piciorului și în apropierea degetelor. Este accentuat de mișcare sau ortostatism, iar în cazurile severe provoacă atrofii musculare.
  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Cauze și factori de risc pentru durere la călcâi

Suprasolicitarea mecanică, neîncălzirea corespunzătoare a musculaturii anterior unui efort (alergatul pe distanțe lungi), suprasolicitarea excesivă sau utilizarea unor încălțări necorespunzătoare sunt cauze frecvente ale durerilor de călcâi.

În cazul fasciitei plantare factorii de risc asociați sunt: 

  • indexul de masă corporală mare (IMC);
  • activități care solicită încărcarea prelungită a picioarelor, cu ortostatism îndelungat;
  • dimensiunea și forma piciorului, respectiv tulburările de statică plantară (modificări ale boltei piciorului);
  • afecțiuni metabolice (diabetul zaharat)
  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Ce boli pot ascunde durerile de călcâie

După cum s-a prezentat mai sus, localizarea durerilor de călcâi poate indica tipul afecțiunii. Însă sunt situații când unele afecțiuni pot imita aceste dureri și necesită o abordare diferită. Dintre acestea, menționăm:

  • Radiculopatia - durere iradiată de la nivelul unui nerv spinal (coloană) către membrele inferioare, uneori fiind localizată la nivelul călcâiului care poate fi unilaterală sau bilaterală.
  • Neuropatia periferică - senzații de înțepătură, arsură ca urmare a unor leziuni nervoase generate de boli sistemice (consumul de alcool, diabetul zaharat).
  • Afecțiuni dermatologice - infecții fungice ale piciorului (piciorul atletului) și bacteriene (celulita) sau veruci plantare.
  • Afecțiuni sistemice - cum ar fi artrita (poliartrita reumatoidă sau artrita reactivă), manifestări periferice ale unei spondilartropatii sau sarcoidoza.

Investigații recomandate pentru durere în călcâi

Analizele de laborator nu sunt elocvente pentru o durere în călcâi, însă probele inflamatorii pot fi recomandate de către medic pentru aprecierea unei eventuale inflamații sistemice sau focar infecțios, care ar putea avea ca manifestări durere de călcâi. De asemenea, investigațiile imagistice sunt procedeul de elecție pentru diagnosticarea durerilor de călcâie.

Pentru majoritatea durerilor de la nivelul calcaneului, ecografia articulară este considerată modalitatea de primă intenție, deoarece este facilă, neiradiantă, rapidă, poate face aprecieri în dinamică și permite examinarea regiunii controlaterale.

Ecografia suprafeței plantare este, de asemenea, utilă în măsurarea țesutului adipos, iar examenul radiologic este util în excluderea altor cauze ale durerii de călcâi, precum și pentru identificarea eventualelor fracturi sau excrescențe osoase (ciocuri, calcificări ectopice).

Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) este foarte fiabilă în detalierea anatomiei țesuturilor moi și structurilor osoase, iar studiul vitezelor de conducere nervoasă (ENMG) pot fi recomandate pentru investigarea leziunilor nervoase.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Tratament pentru durerea de călcâie

Primele recomandări sunt măsurile conservatoare, respectiv:

  • R(rest) I(Ice) C(compression) E(elevation) - Este indicat cu fermitate repausul temporar de la activitățile fizice sau limitarea mișcărilor vicioase (ortostatismul prelungit).
  • Ridicarea piciorului deasupra nivelului inimii poate fi de ajutor, precum și utilizarea unei perne.
  • Aplicarea compreselor reci la interval de 20 de minute, de maxim patru ori pe zi (cu folosirea ca interfață a unui prosop subțire pentru evitarea degerăturilor).
  • Compresia prin utilizarea benzilor kinesiologice poate fi utilă pentru fasciita plantară sau leziunile de la nivelul țesutului adipos localizate la nivelul călcâiului. Banda nu trebuie aplicată prea strâns și poate rămâne aplicată până la o săptămână, însă necesită o instruire specifică.
  • Ruptura tendonului lui Ahile este tratată prin plasarea piciorului într-un ghips, iar alte leziuni pot necesita o cizmă ortopedică detașabilă care ajută la stabilizarea gleznei și limitarea mișcărilor. De asemenea, pentru a controla durerea pot fi prescrise antiinflamatoare pentru o perioadă limitată.
  • Terapia de recuperare medicală  - Este principala recomandare în tratarea durerilor de călcâi. Pacientul trebuie să înțeleagă și să accepte că perioada de recuperare necesită timp și un procent mare al reușitei constă în programul de recuperare efectuat la domiciliu. În general, include terapie manuală, exerciții de întindere (stretching), orteze pentru picioare și atele utilizate în cursul nopții, dry needling, precum și proceduri de fizioterapie (Laser, TECAR, crioterapie) și terapia cu unde de șoc (ESWT).

Tratamentul recuperator va fi dictat de tipul leziunilor de la nivelul călcâiului și va fi inițiat de către medicul specialist. Pentru cazurile rezervate, la indicația medicului se pot administra: corticoterapia locală (infiltrații), PRP (terapia cu plasmă îmbogățită cu trombocite) sau se pot efectua intervenții chirurgicale, în funcție de caz.

Cum poate fi prevenită durerea la călcâi

Prevenirea este un pas important, de aceea, este indicat ca fiecare persoană să acorde atenție următoarelor recomandări:

  • când efectuați activități cu impact puternic, purtați încălțăminte adecvată, sport care să amortizeze șocurile și să ofere protecție tălpii;
  • aveți grijă la intensitatea și durata activităților fizice cu impact puternic și cu suport al greutății (alergatul ortostatismul prelungit);
  • evaluați regulat pantofii sport și renunțați la cei care sunt uzați sau dau semne de reducerea amortizării;
  • evitați mersul desculț, pe suprafețe tari sau inegale;
  • evitați pantofii cu tocuri înalte și ascuțite (deoarece distribuie greșit greutatea corpului, cu presiune excesivă pe anumite zone ale piciorului);
  • fiți atenți la greutatea corporală;
  • utilizați susținători plantari (talonete) sau orteze de silicon dacă sunt recomandate de specialist, pentru corectarea tulburărilor de statică plantară.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de servicii medicale complete pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor articulare și osoase. Consultațiile de reumatologie sau de ortopedie, în funcție de indicație, sunt realizate de medici cu o vastă experiență în domeniu, care recomandă investigațiile imagistice necesare, pentru stabilirea diagnosticului.

Pacienții cu durere de călcâi beneficiază la SANADOR de un program personalizat de recuperare medicală, stabilit de medic, iar dacă este indicat un tratament chirurgical, operația se desfășoară în cele mai bune condiții la Spitalul Clinic SANADOR, într-unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii din țară.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR