Ce este durerea abdominală

Durerea abdominală este un simptom subiectiv, pe care fiecare persoană îl poate percepe și descrie diferit și care nu poate fi măsurat. Această manifestare clinică poate fi un simplu disconfort trecător sau poate fi provocată de o afecțiune gravă, de aceea nu trebuie să fie neglijată.

La nivelul abdomenul sunt localizate stomacul, ficatul, vezica biliară, pancreasul, intestinul subțire și gros, dar și rinichii si organele de reproducere. Dureri de abdomen pot apărea din foarte multe cauze care țin de sistemul digestiv, reproducător, urinar sau chiar musculoscheletal.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Uneori, durerea de burtă poate fi cauzată de o afecțiune a unui organ situat în altă parte, în torace sau pelvis. Durerea abdominală poate fi cauzată de o mare varietate de boli, mai severe sau mai puțin severe, intensitatea și zona abdomenului afectată putând ajuta la stabilirea unui diagnostic.

Watch on YouTube

Tipuri de durere abdominală

De-a lungul vieții, toată lumea experimentează durere abdominală la un moment dat, care poate fi de mai multe tipuri: ușoară sau severă, constantă sau intermitentă, localizată sau generalizată, acută sau cronică.

Deoarece abdomenul găzduiește multe organe, este de ajutor pentru un diagnostic corect împărțirea acestuia în cadrane. Astfel, există o parte superioară și o parte inferioară, în raport cu ombilicul, și o parte dreaptă și una stângă, împărțite de linia mediană care trece de la stern prin ombilic. Locația este un indiciu important în cazul unui abdomen dureros, pentru că poate indica ce organe sunt afectate.

Din punct de vedere al duratei, există două tipuri de durere abdominală:

  • acută – durează de la câteva minute sau ore, până la cel mult o săptămână,
  • cronică - durere constantă sau recurentă, care durează 3 luni sau mai mult.

Posibile cauze ale durerii de abdomen

Există numeroase cauze pentru durerea abdominală. Cele mai multe sunt temporare și nu indică o problemă gravă. Astfel, durerea poate să apară din cauza unui proces incorect de digestie, a menstruației, în urma unei infecții (flegmon digestiv) sau unei leziuni la nivelul mușchilor sau pielii din peretele abdominal sau durerea poate iradia din altă parte. De asemenea, aceasta poate fi o manifestare în cazul encoprezisului sau sindromului Gardner.

În funcție de regiunea abdominală în care apare, durerea poate indica diferite cauze:

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Alte simptome care pot însoți durerea abdominală

Pentru că un abdomen dureros poate apărea din multiple cauze, de cele mai multe ori durerea nu este singurul simptom prezent. Astfel, cele mai frecvente semne și simptome care pot însoți durerea abdominală sunt:

Analize și investigații recomandate pentru abdomen dureros

Când un pacient se prezintă la medicul gastroenterolog cu durere abdominală, este esențial ca specialistul să efectueze anamneza și examenul clinic, înaintea altor investigații. Medicul va purta o discuție cu pacientul despre declanșarea durerii de burtă, despre localizarea acesteia, despre caracterul durerilor și despre posibili factori de ameliorare sau de agravare.

De asemenea, medicul va încerca să afle informații despre istoricul medical personal și despre alte simptome care însoțesc durerea abdominală. La examenul clinic este importantă observarea tegumentelor și a mucoaselor și palparea abdomenului.

În funcție de informațiile aflate până în acest punct, medicul va recomanda și efectuarea altor investigații:

  • Analize de sânge - pentru a căuta semne de infecție, de inflamație sau hemoragie,
  • Analize de urină sau de scaun - pentru a verifica prezența unor infecții bacteriene, virale sau parazitare (malarie),
  • Radiografie abdominală pe gol - care poate arăta prezența unor perforații și pătrunderea aerului în cavitatea abdominală,
  • Ecografia abdominală - investigație neinvazivă care permite vizualizarea organelor din abdomen, leziunilor de ureter sau altor tipuri de leziuni,
  • Tranzit baritat - test special, care utilizează raze X și o substanță de contrast pentru a verifica prezența excrescențelor, a ulcerelor, inflamației, stenozelor sau a altor anomalii în esofag și stomac,
  • Endoscopie digestivă inferioară sau colonoscopie - investigație care folosește un tub lung, flexibil, introdus prin anus, pentru a analiza interiorul intestinului gros,
  • Endoscopie digestivă superioară - tubul este introdus prin cavitatea orală și poate decela anomaliile de la nivelul esofagului, stomacului și primei porțiuni din intestinul subțire,
  • Tomografia computerizată (CT) sau imagistica prin rezonanță magnetică (RMN cu protocol în endometrioză) - pentru a vizualiza în detaliu organele din abdomen, pentru a ajuta la diagnosticarea tumorilor și a inflamației.

Posibile complicații

Durerea abdominală cronică este asociată cu o serie de complicații, precum modificări ale obiceiurilor alimentare, de exemplu frica de a mânca, și afectare psihologică, cum sunt depresia și anxietatea.

În plus, multe dintre afecțiunile de bază care provoacă dureri de abdomen pot duce la complicații grave, precum deteriorarea structurală a sistemului digestiv din cauza infecțiilor, cancerului sau a bolilor inflamatorii intestinale. Pot apărea abcese intraabdominale, peritonită, perforații sau sepsis (septicemie).

Tratamentul recomandat pentru durerile abdominale

Tratamentul pentru durerile abdominale depinde de cauza care a determinat disconfortul. Astfel, tratamentul poate cuprinde măsuri de autoîngrijire, medicație sau diverse proceduri medicale și chiar intervenții chirurgicale.

În cazul în care există o afecțiune de bază care necesită tratament medical, medicul poate prescrie: medicamente pentru tratarea bolii de reflux gastroesofagian, antibiotice pentru tratarea infecțiilor, medicamente pentru reducerea inflamației sau tratamente țintite pentru boala inflamatorie intestinală.

În ceea ce privește procedurile, în unele situații, cum este litiaza renală, medicul poate recomanda ca tratament o procedură modernă, neinvazivă, numită litotriția extracorporală cu unde de șoc, pentru sfărâmarea acestor calculi fără operație.

În cazuri rare, poate fi necesară o intervenție de chirurgie generală, pentru a trata eficient durerile abdominale, de exemplu în cazul apendicitei acute, al colecistitei sau al obstrucției intestinale.

Diagnosticul și tratamentul durerii abdominale la SANADOR

În clinicile SANADOR, pacienții care suferă de durere abdominală beneficiază de consultații realizate de medici empatici și foarte bine pregătiți, care vor identifica rapid cauza disconfortului. Pentru un diagnostic precis, gastroenterologii de la SANADOR recomandă analize de laborator și investigații imagistice performante. Echipamentele medicale folosite în aceste scop sunt ultraperformante, dotate cu tehnologie de ultimă generație.

Endoscopiile digestive superioare sau colonoscopiile sunt realizate în cele mai bune condiții de confort și siguranță, cu sedare, la Spitalul Clinic SANADOR sau la Centrul de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică Floreasca. În timpul endoscopiei, medicul poate realiza și o biopsie, în cazul în care observă o leziune suspectă, care necesită un examen histopatologic. Probele de țesut sunt analizate în Laboratorul de Anatomie Patologică SANADOR, unde poate fi realizat inclusiv un examen imunohiostochimic, pentru un diagnostic avansat, precis.

Dacă este necesar tratament chirurgical pentru afecțiunile care au produs durerea abdominală, intervențiile se realizează în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, într-un bloc operator echipat modern. În funcție de indicația existentă, operațiile se pot efectua clasic, deschis, sau minim invaziv – prin laparoscopie sau chirurgie robotică.

De asemenea, Spitalul Clinic SANADOR este singurul din sistemul medical privat care dispune de un Compartiment de Primiri Urgențe, unde pacienții cu dureri abdominale severe vor fi imediat consultați și vor primi toate îngrijirile medicale necesare. Spitalul Clinic SANADOR are și flotă proprie de ambulanțe, cu dispecerat propriu (021.9699, disponibil nonstop).

  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR