Duodenopancreatectomia este o intervenție chirurgicală complexă, prin care sunt îndepărtate porțiuni din duoden și din pancreas. Procedura Whipple sau duodenopancreatectomia este efectuată în principal ca tratament chirurgical pentru cancer pancreatic. La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile chirurgicale sunt realizate cu tehnologii de ultimă generație, de o echipă medicală cu experiență, care asigură cele mai înalte standarde de tratament și de îngrijire postoperatorie.
În funcție de tipul tumorii, de extinderea ei și de starea de sănătate a pacientului, medicul va stabili tipul de duodenopancreatectomie optim pentru pacient.
Cea mai utilizată metodă în cazul unui cancer pancreatic este intervenția chirurgicală de duodenopancreatectomiedeschisă. Aceasta, spre deosebire de duodenopancreatectomia laparoscopică, necesită o recuperare mai lungă post-operatorie.
Pentru investigații și tratamente moderne, alege SANADOR!
Indicații pentru procedura Whipple
În general, procedura Whipple este recomandată în cazul în care pacientul prezintă o tumoră malignă la nivelul capului pancreasului. Dacă tumora prezintă metastaze la distanțe, această operație este contraindicată pacientului. Efectuarea intervenției Whipple este indicată și în cazul chisturilor pancreatice sau altor tipuri de tumori pancreatice benigne, cum sunt leziunile capului pancreasului.
Deși pancreatita (inflamația pancreasului) nu este tratată în general chirurgical, anumite complicații ale acestei boli, precum chisturile sau necroza extensivă a grăsimii pancreatice pot fi tratate prin operație de duodenopancreatectomie. Cancerul vezicii biliare sau al ductelor biliare (colangiocarcinom), datorită localizării sale, reprezintă o indicație pentru duodenopancreatectomie cefalică Whipple.
Tumorile maligne localizate în intestinul subțire sunt mult mai rare decât cele cu alte localizări digestive. Atât acestea, cât și anumite tumori neuro-endocrine pot fi operate dacă nu au metastaze la distanță.
Cancerul pancreatic reprezintă o cauză importantă de mortalitate. Datorită localizării sale și simptomelor nespecifice cauzate de tumorile pancreatice, acestea sunt identificate deseori într-un stadiu avansat. Duodenopancreatectomia sau operația Whipple face parte din protocolul de tratament al tumorilor capului pancreatic, împreună cu radioterapia, chimioterapia și imunoterapia. Managementul unei tumori pancreatice este individualizat fiecărui pacient, iar decizia de a realiza această operație este luată împreună de medicul oncolog și chirurg.
Pregătirea pentru operația de duodenopancreatectomie cefalică Pregătirea pacientului pentru procedura de duodenopancreatectomie cefalică este realizată prin montarea unui abord venos (branulă) pentru administrarea medicamentelor.
În dimineața intervenției chirurgicale, pacientul nu are voie să mănânce sau să bea lichide. Internarea în spital se face de obicei cu o zi înainte de procedura chirurgicală, pentru recoltarea analizelor de sânge, precum transaminaze, coagulograma sau hemogramă. Dacă pacientul are o infecție activă clinic sau decelabilă la analizele de sânge, operația este de obicei amânată.
În timpul operației clasice, chirurgul va realiza o incizie la nivelul abdomenului. Operația Whipple presupune rezecția unei porțiuni din duoden, a capului pancreasului, a ductului biliar și a vezicii biliare. Intestinul subțire este reatașat la stomac după rezecția organelor și a tumorii. Operația este una complexă, ce poate dura în medie șase ore și necesită spitalizare timp de una sau două săptămâni.
Vino la SANADOR pentru tratament chirurgical de ultimă generație, inclusiv prin intervenții de chirurgie robotică!
Duodenopancreatectomie cefalică prin abord minim invaziv
Varianta laparoscopică sau minim-invazivă presupune efectuarea unor incizii de mici dimensiuni prin care se introduc tuburi subțiri, sub control videoscopic. Avantajul unei operații laparoscopice este timpul de recuperare mai scurt și pierderi de sânge mai mici.
În timpul unei operații de duodenopancreatectomie robotică, chirurgul controlează de la distanță brațele unui robot chirurgical, cu ajutorul unei console. Accesul brațelor robotice este mai facil decât în cazul mâinii chirurgului, în special în spații înguste. Varianta de operație robotică este de asemenea considerată minim-invazivă. Dacă în timpul operației robotice sau laparoscopice apar complicații, aceasta este transformată într-o intervenție clasică, deschisă.
Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!
Recuperarea după operația de duodenopancreatectomie
Operația necesită spitalizare timp de cel puțin o săptămână, în special în cazul intervenției chirurgicale deschise. Post-operator, pacientul va avea montat un tub de dren, pentru a elimina lichidul acumulat. În timpul recuperării, alimentația va fi reluată treptat, inițial sub formă lichidă. Dacă alimentația nu se poate relua, chirurgul poate opta pentru montarea unei jejunostomii sau sondă nazogastrică.
De asemenea, după operație, pacientul este încurajat să meargă, deoarece repausul excesiv la pat poate produce escare. După externarea din spital, recuperarea completă poate să mai dureze până la șase săptămâni.
SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament performant. Programează-te!
Riscurile procedurii Whipple
Sângerarea excesivă intra-operatorie și infecțiile abdominale se numără printre riscurile unei intervenții complexe, precum operația de duodenopancreatectomie. Pentru că în urma acestei operații sunt scoase din funcție părți importante ale sistemului digestiv, pot să apară ulterior tulburări de tranzit intestinal și de alimentație, precum diareea sau sațietatea precoce. Din acest motiv, post-operator sunt recomandate suplimente cu enzime digestive.
Pancreasul este glanda ce secretă insulină, hormonul principal implicat în echilibrul glucozei în organism. Prin rezecția sa, pacientul poate dezvolta diabet zaharat, complicație tranzitorie sau permanentă. Diabetul zaharat apare în 20% dintre cazuri post-operator.
Deși duodenopancreatectomia prezintă riscuri importante, această operație poate crește durata de supraviețuire a pacienților cu cancer pancreatic. Un procent de până la 20% dintre acești pacienți sunt candidați pentru operația Whipple.
Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!
Duodenopancreatectomia la Spitalul Clinic SANADOR
La Spitalul Clinic SANADOR, operația de duodenopancreatectomie este realizată deschis sau minim invaziv, prin chirurgie laparoscopică sau prin chirurgie robotică, în funcție de indicația stabilită. Intervențiile sunt efectuate de o echipă medicală foarte experimentată, specializată în chirurgie hepatică, într-unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii din România, iar pacienții primesc îngrijiri avansate în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I. Procedurile robotice sunt efectuate cu cel mai avansat sistem robotic existent în prezent, da Vinci X, care asigură o claritate superioară a imaginilor intraoperatorii și coordonare precisă a manevrelor chirurgicale.
Profesionalismul echipei medicale, alături de dotările de ultimă generație ale Spitalului Clinic SANADOR, asigură o gestionare corectă a cazurilor complexe, maximizând șansele de succes ale intervențiilor și reducând riscurile asociate. Atunci când este necesar, tratamentul chirurgical prin duodenopancreatectomie poate fi completat cu proceduri oncologice, la Centrul Oncologic SANADOR.
Pentru screeningul, diagnosticul, tratamentul și monitorizarea pe termen lung a afecțiunilor hepato-bilio-pancreatice, laCentrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR, pacienții beneficiază de o abordare multidisciplinară, cu rezultate foarte bune pe termen lung.
La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!