Indicații pentru efectuarea unui dublu test
Screeningul din primul trimestru de sarcină, care cuprinde dublul test și ecografia translucenței nucale, nu este obligatoriu, dar este recomandat, în special în anumite condiții, când există un risc crescut de anomalii cromozomiale la făt. Astfel, testarea este indicată dacă vârsta mamei este peste 35 de ani și dacă există un istoric familial de afecțiuni genetice sau dacă pacienta a dat naștere unor copii cu malformații congenitale.
Testul combinat de dozare a hCG și PAPP-A este un test de screening, iar rezultatul acestuia nu reprezintă un diagnostic, ci doar riscul apariției unor anomalii cromozomiale, precum sindromul Down, sindromul Edward sau sindromul Patau. Rezultatele unui bitest sunt combinate cu vârsta mamei și cu datele furnizate de ecografia de sarcină din trimestrul I, pentru a estima riscul de anomalii cromozomiale.
Astfel, pe lângă testul combinat de sânge, viitoarea mămică trebuie să efectueze în cadrul screeningului și o ecografie de translucență nucală, care examinează țesutul clar din partea din spate a gâtului bebelușului. Dacă rezultatele sugerează un risc crescut de anomalii cromozomiale, mamei i se pot recomanda teste suplimentare, cum ar fi o amniocenteză, pentru a confirma diagnosticul de afecțiune cromozomială.
Un dublu test Kryptor este efectuat printr-o metodă standardizată, care se raportează pe platforma analitică Kryptor și are avantajele unei corectitudini și precizii ridicate a rezultatelor. Un bitest Kryptor este o opțiune sigură și neinvazivă pentru femeile însărcinate care vor să afle care este riscul de anomalii cromozomiale ale fătului.
Într-o sarcină normală, fătul are 22 de perechi de cromozomi. O trisomie este o afecțiune cromozomială în care există cromozomi suplimentari:
- trisomia 21 - Sindromul Down, trisomie în care există o copie suplimentară a cromozomului 21;
- trisomia 18 - sindromul Edward, trisomie cu o copie suplimentară a cromozomului 18;
- trisomia 13 - sindromul Patau, trisomie cu o copie suplimentară a cromozomului 13.
În sarcinile cu aceste anomalii cromozomiale la făt, nivelurile de hCG și PAPP-A pot fi mai mari sau mai mici decât nivelul considerat normal. Cu toate acestea, este important ca femeile care efectuează analiza dublu test să discute despre beneficiile și limitările testului cu medicul obstetrician care îi monitorizează sarcina.