Ce este drenajul pericardic

Drenajul pericardic, cunoscut și sub denumirea de pericardiocenteză, este o procedură medicală utilizată pentru a îndepărta lichidul în exces acumulat în sacul pericardic. La Spitalul Clinic SANADOR, intervenția de drenaj pericardic este realizată în deplină siguranță, de o echipă medicală experimentată.

Pericardul este un sac fibro-seros, format din două foițe subțiri cu o cantitate mică de lichid între ele, ce are rolul de a reduce frecarea în timpul bătăilor inimii. În unele cazuri, între cele două foițe se acumulează prea mult lichid, numit revărsat pericardic. Când se întâmplă acest lucru, funcționarea normală a inimii poate fi afectată.

Pericardiocenteza drenează acest lichid și previne acumularea lui pe viitor. Această intervenție este esențială pentru a preveni sau trata tamponada cardiacă, o afecțiune periculoasă, în care presiunea crescută din pericard împiedică funcționarea normală a inimii. Drenajul revărsatului pericardic ajută la ameliorarea simptomelor și la restabilirea funcției cardiace normale.

Tipuri de drenaj pericardic

În funcție de tehnica utilizată, există mai multe tipuri de drenaj pericardic:

  • Pericardiocenteza ghidată ecografic - este cea mai folosită metodă și implică utilizarea ecografiei cardiace, pentru a ghida acul în cavitatea pericardică, asigurând o plasare precisă și reducând riscurile.
  • Pericardiocenteza ghidată fluoroscopic - utilizează imagistica cu raze X pentru a vizualiza acul în timp real. Este adesea folosită atunci când ecografia nu oferă o vizualizare clară.
  • Pericardiocenteza ghidată de tomografie computerizată (CT) a demonstrat fezabilitate, permițând evaluarea completă a revărsatului pericardic și marcarea optimă a punctului de intrare. Această tehnică, deși implică o expunere semnificativă la radiații și nu permite vizualizarea continuă a acului, poate fi de succes la pacienții cu fereastră ecografică slabă. Scanarea CT oferă avantajul de a măsura densitatea revărsatului, evitând eșecul în cazurile de revărsate vâscoase, și permite evaluarea întregului torace, pentru detectarea anomaliilor asociate. Totuși, această metodă nu este disponibilă pe scară largă, este logistic complicată și consumatoare de timp.

Indicațiile drenajului pericardic

Drenajul pericardic este indicat în următoarele situații:

În unele cazuri, drenajul lichidului din cavitatea pericardică este necesar pentru a obține probe de lichid în scop diagnostic, pentru a determina cauza acumulării acestuia (de exemplu, infecție, malignitate, inflamație).

Pregătirea pentru intervenția de drenaj pericardic

Pregătirea pentru o intervenție de drenaj pericardic implică mai multe etape importante pentru a asigura succesul procedurii și siguranța pacientului. Dacă procedura este programată și nu se practică de urgență, înainte de începea ei, pacientul este informat despre riscuri, beneficii și alternative și semnează consimțământul informat scris.

Pacientul este evaluat printr-un examen fizic complet și investigații imagistice (ecocardiografie, CT sau RMN cardiac) pentru a determina localizarea și volumul revărsatului pericardic. Se efectuează analize de sânge, pentru a evalua coagularea și alte parametri relevanți. Se montează o linie intravenoasă, ca modalitate prin care se pot administra medicamente (medicație intravenoasă) sau lichide direct în sângele pacientului.

Semnele vitale, precum tensiunea arterială, respirația, ritmul cardiac și nivelurile de oxigen din sânge sunt monitorizate prin atașarea unor senzori. De asemenea, se atașează electrozi, care sunt senzori ce detectează activitatea electrică a inimii, prin intermediul unei electrocardiograme (EKG).

Pacienții care prezintă niveluri scăzute de oxigen în sânge sau care ar putea dezvolta această complicație pot primi și oxigen suplimentar administrat printr-o mască. Echipa medicală pregătește toate instrumentele necesare pentru procedură, inclusiv acul de pericardiocenteză, cateterele și echipamentele pentru monitorizarea imagistică.

Pacientul nu trebuie să consume alimente cu 8 ore înaintea intervenției, fiind permis consumul de lichide clare cu până la 2 ore înaintea procedurii.

Cum se realizează drenajul lichidului din cavitatea pericardică

Drenajul lichidului din cavitatea pericardică implică mai mulți pași esențiali pentru a asigura o procedură sigură și eficientă:

  1. Poziționarea pacientului - pacientul este așezat în poziție semi-șezândă sau culcat pe spate, cu o ușoară înclinare spre stânga, pentru a facilita accesul la pericard.
  2. Anestezia locală - dacă intervenția nu se desfășoară de urgență, zona în care va fi introdus acul este dezinfectată și anesteziată local, pentru a reduce disconfortul pacientului.
  3. Ghidarea imagistică - se utilizează ecografia sau fluoroscopia, pentru a localiza cu precizie lichidul pericardic și pentru a ghida acul în cavitatea pericardică.
  4. Introducerea acului - un ac fin este introdus prin piele și țesuturile subcutanate, până ajunge în cavitatea pericardică. Este esențial ca acul să fie introdus cu precauție, pentru a evita lezarea structurilor adiacente. În funcție de localizarea lichidului în pericard, există mai multe locuri în care se poate introduce acul. De cele mai multe ori se face sub stern, oferind de obicei acces ușor și direct la pericard. Se pot utiliza și alte locuri de inserție, precum parasternal (deasupra sternului) sau apical, când medicul ajunge la inimă prin spațiile dintre coaste, din partea frontală a pieptului.
  5. Drenajul lichidului - lichidul este aspirat lent prin ac. Dacă este necesar, se poate introduce un cateter, pentru drenaj continuu.
  6. Monitorizarea pacientului - pe durata și după procedură, funcțiile vitale ale pacientului sunt monitorizate atent, pentru a detecta eventualele complicații.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Recuperarea după pericardiocenteză

Recuperarea după drenajul pericardic variază în funcție de starea generală a pacientului și de cauza revărsatului pericardic. Iată câteva aspecte importante legate de recuperare:

  • Monitorizarea post-procedurală - Imediat după procedură, pacientul se poate simți somnolent și dezorientat. Semnele vitale, cum ar fi ritmul cardiac, respirația, tensiunea arterială și nivelurile de oxigen, sunt monitorizate atent pentru câteva ore sau zile după procedură, în funcție de severitatea cazului și de eventualele complicații. Se urmărește funcția cardiacă și se efectuează ecografii de control, pentru a verifica re-acumularea lichidului. În cazul în care cateterul utilizat pentru drenarea lichidului rămâne în loc, acesta va fi verificat, pentru a se asigura că nu este blocat, înainte de a putea fi îndepărtat în siguranță. Pentru a exclude o potențială complicație, precum perforarea unui plămân pe parcursul procedurii, poate fi necesară efectuarea unei radiografii toracice.
  • Managementul durerii - În caz de durere post-procedurală, se pot administra analgezice. Durerea ar trebui să fie minimă dacă procedura a fost realizată corect.
  • Tratamentul cauzei subiacente - Este esențial să se trateze cauza care a dus la acumularea de lichid în pericard. Tratamentul poate include administrarea de antibiotice pentru infecții, tratament oncologic pentru neoplasme sau antiinflamatoare pentru pericardită.
  • Urmărirea medicală - Pacienții vor necesita urmărire medicală pe termen lung, pentru a monitoriza eventualele recurențe ale revărsatului pericardic și pentru a ajusta tratamentul în consecință.
  • Educația pacientului - Pacienții și familiile acestora trebuie informați despre semnele și simptomele care pot indica reapariția revărsatului pericardic sau a complicațiilor posibile și necesitatea de a se prezenta de urgență la medic. De obicei, pacientul poate relua activitățile normale relativ repede, dar este important să evite exercițiile fizice intense, până când acest lucru îi este recomandat de medicul curant.
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Drenajul pericardic la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de servicii medicale complete, performante, pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor cardiovasculare. Atunci când este indicat drenajul pericardic, intervenția este realizată în cele mai bune condiții, într-un bloc operator bine dotat, de o echipă chirurgicală foarte experimentată. Pentru ghidarea imagistică necesară în timpul procedurii, Spitalul Clinic SANADOR dispune de echipamente de ultimă generație.

În cazul unor urgențe cardiovasculare, pacienții se pot adresa Compartimentului de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, singurul din sistemul privat de sănătate din București.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR