Posibile complicații
Pe măsură ce diverticulii esofagieni cresc în dimensiuni, pot apărea complicații, în primul rând din cauza unui risc crescut de impactare a alimentelor în punga diverticulară.
Poate apărea senzația de nod în gât în timpul înghițirii, însoțită de o potențială infecție și durere. Alimentele reținute în interiorul diverticulului pot contribui la halitoză și la un gust neplăcut în gură, în timp ce infecția poate duce la sângerare sau umflături, ducând ocazional la apariția unui nodul palpabil în zona gâtului, în cazurile severe.
Impactarea alimentelor cu regurgitarea ulterioară a acestora este o altă complicație posibilă care induce tuse, sufocare sau iritație. În special, în cazul de diverticul Zenker poate apărea regurgitarea, iar dacă acest lucru se întâmplă în timpul somnului, există riscul de aspirație silențioasă, unde particulele de alimente inhalate pot provoca pneumonie prin aspirație.
Diverticulita esofagiană se referă la inflamarea unui diverticul esofagian. Inflamația poate rezulta din retenția particulelor de alimente în diverticul, ceea ce duce la o proliferare bacteriană și la o infecție ulterioară. Aceasta poate provoca simptome precum durere localizată, dificultăți la înghițire și disconfort în regiunea pieptului sau a gâtului. Persoana afectată poate prezenta, de asemenea, febră și o stare generală de rău. Diverticulita esofagiană poate fi deosebit de îngrijorătoare, deoarece poate duce la apariția unor complicații mai severe, inclusiv formarea de abcese în interiorul diverticulului sau în țesuturile din jur. În unele cazuri, infecția poate evolua spre afecțiuni mai grave, cum ar fi mediastinita.
Cancerul esofagian, mai exact carcinomul cu celule scuamoase, este foarte rar provocat de un diverticul esofagian, apărând în aproximativ 0,05% din cazurile de diverticulită esofagiană. Asocierea dintre diverticulul esofagian și cancer nu este definitiv stabilită, iar incertitudinea persistă cu privire la contribuția iritației cronice asociate diverticulului la dezvoltarea cancerului.