Ce este diversia biliopancreatică?

Intervenția de diversie biliopancreatică este un tip de chirurgie bariatrică elaborată, care constă în modificarea anatomiei tubului digestiv, micșorarea stomacului și repoziționarea unor porțiuni din intestin. Pentru o abordare modernă în managementul obezității, alege SANADOR!

Operația de diversie biliopancreatică are cea mai ridicată rată de succes, fiind asociată și cu cel mai mare procent de scădere ponderală. În același timp, este procedura cu cel mai mare grad de complexitate și cu rata cea mai mare de complicații, motiv pentru care este recomandată doar în anumite cazuri. Procedura necesită modificări majore la nivelul stomacului și intestinului subțire, care au ca scop limitarea aportului de alimente.

Diversia biliopancreatică presupune rezecția unei porțiuni de 80% din stomac, urmată de secționarea intestinului subțire și atașarea ultimului segment al acestuia direct la stomac. În acest mod, alimentele ocolesc cea mai mare parte a tractului digestiv, rezultând o absorbție redusă a nutrienților și caloriilor. În plus, capacitatea limitată a stomacului nu permite decât porții alimentare mici. Segmentul intestinal divizat este reatașat la ultima porțiune a intestinului subțire, astfel încât sucurile digestive se amestecă împreună cu alimentele la acest nivel.

Schimbarea anatomiei tractului digestiv modifică inclusiv producția de hormoni ai foamei și sațietății, care reglează apetitul și metabolismul glucidic – grelina, leptina, hormoni incretinici (GLP-1 și GIP), insulina.

Dintre procedurile de chirurgie bariatrică, diversia bilio-pancreatică produce rezultatele cele mai marcante și durabile, însă este și cea mai restrictivă, având un risc ridicat de complicații. De aceea, aceasta nu este recomandată tuturor pacienților cu obezitate, ci doar în cazurile severe, când posibilele beneficii depășesc riscurile.

  • 021 9699 Alege SANADOR!

Când este indicată diversia biliopancreatică?

Diversia biliopancreatică cu duodenal switch este indicată pacienților cu:

  • Obezitate morbidă – IMC (indice de masă corporală, raportul dintre greutate și pătratul înălțimii) peste 40 kg/m2 sau forma extremă, de peste 50 kg/m2;
  • Obezitate gradul II (IMC de 35-39,9 kg/m2) și complicații asociate obezității (hipertensiune arterială, diabet zaharat tip 2, apnee în somn, boli cardiovasculare, dislipidemie, tulburări respiratorii, afecțiuni musculoscheletale, steatoză hepatică non-alcoolică).

Procedura de diversie biliopancreatică poate fi luată în considerare atunci când alte tipuri de tratamente bariatrice, cum ar fi bypassul gastric Roux-en-Y sau gastrectomia longitudinală (gastric sleeve), au eșuat.

De asemenea, se poate opta pentru o astfel de intervenție doar dacă pacientul a încercat să slăbească prin metode nechirurgicale, cum ar fi sport și terapie nutrițională, dar acestea nu au avut rezultatele așteptate.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Avantajele diversiei bilio-pancreatice

Diversia biliopancreatică tip duodenal switch are următoarele beneficii:

  • Produce cele mai bune rezultate în ceea ce privește scăderea ponderală, comparativ cu alte tipuri de chirurgie metabolică. Pacienții pierd, în medie, 80% din excesul ponderal în următorii 2 ani de la intervenție. De exemplu, un pacient care prezintă 50 kg suplimentare va slăbi până la 40 kg. Rata de succes privind slăbirea este de 90%. Bineînțeles, procentul de scădere în greutate depinde de calitatea stilului de viață per ansamblu;
  • Îmbunătățește controlul senzației de foame și optimizează metabolismul glucidic și lipidic;
  • Este considerată cea mai eficientă intervenție bariatrică pentru remisia diabetului zaharat tip 2. 90% dintre pacienții diabetici tratați prin această procedură reușesc să întrerupă medicația antidiabetică, datorită controlului glicemic optim. De asemenea, intervenția poate ameliora sau remite și alte boli asociate obezității, cum ar fi apneea obstructivă în somn sau hipertensiunea arterială. Toate acestea reduc riscurile pentru sănătate, scăzând mortalitatea și promovând longevitatea;
  • Datorită scăderii substanțiale în greutate, pacienții se bucură de o toleranță mai bună la efort și de o calitate crescută a vieții.

Pregătirea pentru operația de diversie biliopancreatică

Medicul evaluează starea de sănătate a candidatului prin analize de laborator și alte investigații medicale, cum ar fi investigațiile imagistice sau electrocardiograma.

Pacientul informează specialistul cu privire la medicația și suplimentele administrate, în mod obligatoriu. Medicul poate cere întreruperea anumitor tratamente înaintea procedurii. De asemenea, este recomandată renunțarea la fumat și optimizarea alimentației înainte de operație.

Cu câteva zile înainte de operație, este indicată consumarea alimentelor în stare lichidă. Medicul recomandă, totodată, cu cât timp înainte de intervenția chirurgicală trebuie oprită complet administrarea de alimente și lichide. 

Cum este realizată diversia biliopancreatică?

Diversia biliopancreatică poate fi realizată clasic sau prin chirurgie laparoscopică, sub anestezie generală, și durează câteva ore. Pot fi administrate antibiotice pentru prevenirea infecțiilor.

Chirurgia tradițională necesită incizii extinse și o recuperare dificilă. În tehnica laparoscopică sunt efectuate câteva incizii de mici dimensiuni în multiple zone ale abdomenului. Procedura este ghidată cu ajutorul unui tub prevăzut cu o cameră video, care este introdus în abdomen.

Diversia biliopancreatică se realizează în 3 pași:

  1. Gastrectomie longitudinală (gastric sleeve) – este efectuată rezecția unei porțiuni mari din stomac, în proporție de 80%. Astfel, este creat un nou rezervor, similar unui tub sau de forma unei banane. Valva pilorică (care permite trecerea alimentelor din stomac în intestin) rămâne intactă;
  2. Duodenal switch – medicul secționează intestinul în două zone: la nivelul duodenului (segmentul de intestin subțire de sub stomac) și al ileonului (aproape de capătul intestinului subțire). Ileonul este, apoi, conectat cu noul rezervor de stomac creat (duodenal swich – ileonul ia locul duodenului). Astfel, alimentele ocolesc mare parte din intestin, absorbția nutrienților și caloriilor fiind redusă semnificativ;
  3. Diversie biliopancreatică – intestinul secționat nu este îndepărtat, ci este reatașat aproape de valva ileocecală (în apropierea intestinului gros). Sucurile pancreatice și bila necesare pentru digestie sunt secretate în duoden, apoi ajung în această porțiune a intestinului, unde se amestecă cu alimentele.

Aceste etape pot fi realizate într-o singură procedură sau în intervenții separate. La finalul operației, medicul închide inciziile cu fire chirurgicale și pacientul este transferat în salon, pentru monitorizare.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Recuperarea după intervenția de diversie biliopancreatică

Spitalizarea durează câteva zile, însă recuperarea durează câteva săptămâni, fiind mai ușoară în cazul laparoscopiei. Întoarcerea la muncă este posibilă după 2-4 săptămâni, în funcție de efortul pe care îl presupune meseria. Activitățile obișnuite pot fi reluate după 3-5 săptămâni.

Pacientul poate efectua activități ușoare, cum ar fi mers pe jos, însă este recomandată creșterea treptată a intensității acestora. Sunt evitate efortul fizic intens și ridicarea de greutăți, până când medicul își dă acordul.

Dieta după operația de diversie biliopancreatică este una foarte restrictivă. Trecerea de la o alimentație lichidă, la una semi-lichidă, apoi solidă, este făcută treptat, pe parcursul mai multor săptămâni. Medicul este cel care oferă un plan alimentar special. Astfel, tubul digestiv are timp să se vindece.

De-a lungul zilei, pacientul are mese mici și dese, pe care le consumă lent și le mestecă bine, pentru a evita vărsăturile și diareea. Apa trebuie consumată în înghițituri mici pe parcursul zilei, dar nu împreună cu alimentele – înainte cu jumătate de oră sau la o oră după masă.

Suplimentele alimentare cu multivitamine și multiminerale, cum ar fi calciu, vitamina B12, vitamine din complexul B, vitamine liposolubile (A, D, E, K), sunt esențiale pentru a preveni carențele nutriționale în contextul malabsorbțiilor. De aceea, ele trebuie administrate pentru tot restul vieții. Medicul este cel care recomandă suplimentele potrivite.

Este necesară monitorizarea regulată și pe termen lung a stării de sănătate, prin analize de laborator și alte investigații, pentru a decela carențele nutriționale sau alte complicații.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Riscuri și contraindicații pentru procedura de diversie biliopancreatică

În primele luni după procedură, pot apărea efecte secundare ale scăderii rapide în greutate, cum ar fi oboseală, tulburări de dispoziție, senzație de frig, căderea părului și piele uscată.

Diversia biliopancreatică prezintă un risc ridicat de probleme de sănătate, printre care se numără:

  • Complicații legate de intervenția chirurgicală – sângerare excesivă, reacții adverse la anestezic, formarea de trombi (cheaguri de sânge), infecții, complicații pulmonare sau cardiovasculare;
  • Scurgeri anormale din zona anastomozei (zona suturii intestinului);
  • Sindrom de dumping – diaree, greață și vărsături;
  • Litiază biliară, din cauza scăderii rapide în greutate;
  • Hernii;
  • Malabsorbții, malnutriție protein-calorică și deficit de micronutrienți – cum ar fi vitamine liposolubile (A, D, E, K), vitamina B1, B12, folat, calciu, fier;
  • Hipoglicemie;
  • Perforație gastrică;
  • Agravarea refluxului gastrointestinal;
  • Ocluzie intestinală;
  • Alterarea tranzitului intestinal și diaree;
  • Refluxul bilei, gastrită și ulcere;
  • Necesitatea unor intervenții chirurgicale suplimentare.

Procedura nu este recomandată persoanelor care prezintă:

  • Tulburări de comportament alimentar;
  • Risc cardiovascular ridicat;
  • Coagulopatii severe;
  • Afecțiuni psihiatrice severe;
  • Risc de reacții adverse la anestezie;
  • Afecțiuni cronice în stadiu terminal.

Efectuarea diversiei biliopancreatice la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, echipa de chirurgie a obezității este formată din medici experimentați, specializați în realizarea operațiilor bariatrice. Pacienții considerați eligibili sunt atent investigați de o echipă multidisciplinară și beneficiază de consiliere și recomandări pentru pregătirea preoperatorie și postoperatorie.

De câte ori se poate, abordarea chirurgicală este minim invazivă, laparoscopică. Laparoscopia are avantajul unui confort sporit pentru pacient și scurtarea timpului de recuperare.

Operația de diversie biliopancreatică este realizată în condiții de siguranță deplină, iar pacientul primește îngrijiri avansate în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic SANADOR, acreditată categoria I, nivel de competență extinsă.

După intervenție, pacientul este monitorizat și consiliat cu regularitate, pentru evaluarea recuperării și pierderii în greutate și pentru prevenirea complicațiilor. Pentru un program individualizat de activități fizice, persoanele care au fost supuse unei intervenții de chirurgie bariatrică se pot adresa profesioniștilor în medicină fizică și reabilitare din Spitalul Clinic SANADOR.

  • La SANADOR se realizează proceduri moderne de chirurgie bariatrică. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR